Dreigingsniveau in Brussel verlaagd naar 3: “Bevel om grondgebied te verlaten moet dwingender”

Het dreigingsniveau in Brussel daalt weer van niveau 4 naar niveau 3. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag bekendgemaakt na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Het dreigingsniveau in de rest van het land blijft op 3. De premier wil ook dat het bevel om het grondgebied te verlaten “dwingender” wordt gemaakt. Staatssecrateris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor pleit ook voor een sterker optreden tegen landen die weigeren om uitgewezen onderdanen terug te nemen.

gjs
Bron: BELGA

Op de Nationale Veiligheidsraad is dinsdag beslist om het dreigingsniveau in het Brussels Gewest, dat maandag na de aanslag in Brussel was opgetrokken naar niveau vier (het hoogste niveau), terug te brengen naar niveau drie en het niveau voor de rest van het land te houden op drie.  Omdat de dader dinsdagmorgen geneutraliseerd werd, is het imminente karakter van de dreiging verdwenen, aldus premier De Croo. Niveau 3 betekent wel dat waakzaamheid nog steeds aan de orde is. Dat komt neer op een verhoogde aanwezigheid van de politie en dat die bijkomende controles kan uitvoeren.

De premier wil ook dat een bevel om het grondgebied te verlaten “dwingender” wordt gemaakt. De vermoedelijke dader van de aanslag was een uitgeproceerde asielzoeker die geseind stond. De eerste minister beseft dat de landen van herkomst daar ook hun medewerking voor moeten verlenen, wat geen evidentie is. Hij kijkt daarom naar samenwerking met de andere landen van de Europese Unie. 

De Moor: “Sterker reageren”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor wil graag een stap verder gaan. “Landen moeten accepteren om hun eigen onderdanen terug te nemen. Doen landen dat niet, dan moeten we sterker reageren, met name via onze handelsinvesteringen, ontwikkelingssamenwerking en visumbeleid”, aldus de Moor. 

Alleen gehandeld

Volgens zowel de premier, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne als federaal procureur Frédéric Van Leeuw wijst alles er voorlopig op dat de dader alleen handelde. “Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat de dader tot een netwerk behoorde”, aldus Van Quickenborne. 

Proceur Van Leeuw voegde er nog aan toe dat de politie dinsdagochtend twee personen opgepakt voor verhoor, omdat ze mogelijke contacten hadden met de vermoedelijke dader van de aanslag in Brussel maandagavond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer