Gedupeerden Arco willen met petitie regering dwingen tot oplossing, maar er is één voorwaarde

De vzw Arcopar Actie Team (AAT) heeft bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers een petitie ingediend.© BELGA

Een actiegroep van gedupeerden van Arco wil met een petitie het dossier weer op de regeringstafel krijgen. “Zo kan er snel een oplossing komen, voor iederéén.”

Tom Le Bacq

De teller staat intussen op 5.000 handtekeningen, en dat betekent dat er nog 20.000 te gaan zijn. De vzw Arcopar Actie Team (AAT) heeft bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers een petitie ingediend met als bedoeling om een oplossing te vinden voor alle Arco-coöperanten. “We vragen met de petitie dat er een oplossing gezocht wordt in de vorm van een dading”, laat de actiegroep weten.

Als de petitie effectief door 25.000 mensen ondertekend geraakt, dan is het parlement verplicht om de zaak te bekijken.

© BELGA

Het Arco-dossier is in de vergetelheid geraakt, maar er lopen nog altijd verschillende rechtszaken rond. Eind 2011 verloren bijna 800.000 mensen samen zo’n 1,5 miljard euro: ze hadden allemaal hun geld belegd in Arco-coöperaties, maar die gingen in de nasleep van de ondergang van de Dexia-bank ook allemaal overkop. De regering-Leterme werkte daarna een “waarborgregeling” uit: alle coöperanten zouden hun inleg terugkrijgen. Maar de Europese Commissie schoot die regeling af. Sindsdien zit de zaak vast in een juridisch moeras: één procedure voor de rechter in beroep komt pas in 2028 voor.

Claim

“We zullen nog lang moeten wachten op het vervolg van die rechtszaken”, zegt de actiegroep. “En de uitkomst van die procedures zal enkel gelden voor mensen die zich hebben ingeschreven bij Deminor of een andere organisatie die een claim heeft ingediend.”

Een dading zou sneller resultaat hebben, en de regeling zou dan voor iederéén gelden die geld in Arco had gestoken. Deminor, dat nog altijd een juridische procedure lopen heeft, roept de 14.000 coöperanten die zich bij hen aangesloten hebben, op om de petitie ook te ondertekenen.

“Een dossier als Arco wordt beter buiten de rechtbanken opgelost”, schrijft Deminor in een mail aan de aangesloten coöperanten. “Tot nu toe heeft de regering geen gevolg willen geven aan die vraag.”

Met de petitie willen de gedupeerden de regering vragen om de betrokken partijen rond de tafel te brengen en een oplossing te vinden. De petitie kan nog ondertekend worden tot april 2024.

LEES OOK. Nieuwe rechtszaak in Arco-dossier neemt valse start door discussie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen