Paul Conway werd wanbeleid verweten, maar komt nu aandragen met een nieuwe mogelijke overnemer© RUDY DECLERCK

Ook weggehoonde Conway komt met overnemer voor KV Oostende: wordt het een Engelse, of een Amerikaanse groep?

Het sleept al even aan, maar de overname van KV Oostende zit in een afrondende fase. De lijst met kandidaat-overnemers is geslonken. De deur staat nog op een kier voor alternatieven, maar er rest vooral nog een Engelse en een Amerikaanse groep. Opvallend: die laatste groep wordt aangedragen door Paul Conway, de vorige KVO-investeerder die wanbeleid werd verweten.

Jürgen Geril

De situatie is duidelijk. Als het noodlijdende KV Oostende niet wordt overgenomen dan is de toekomst van de kustclub in gevaar. Het overname-proces is aan de gang en het zijn opnieuw buitenlandse partijen die overwegen om in KVO te investeren.

Wie is nog niet geheel duidelijk, maar het is opnieuw een Amerikaanse groep die in de dans wil springen. De man die die investeerders wil binnenbrengen is Paul Conway. Dat is straf, want Paul Conway was ook de man van Pacific Media Group dat Oostende nu in zijn bezit heeft. Hij presenteerde zich lange tijd als de sterke man van de club, maar KVO stortte finaal de dieperik in en Conway werd wanbeheer verweten en hij werd weggehoond. Conway werd ook al maanden geleden door de Amerikaanse investeerders de wacht aangezegd. Het doel zou nu zijn dat de Amerikaan uitsluitend als tussenpersoon fungeert. Als zijn groep de club overneemt, zal hij wellicht nog langs de kassa passeren en wat geld recupereren. Toch zou het geenszins de bedoeling zijn dat hij nog een functie binnen de club uitoefent. Dat zou intern en extern moeilijk aanvaardbaar zijn.

Het wordt ook belangrijk dat de nieuwe eigenaars een aangepaste deal vinden met Marc Coucke die nog steeds eigenaar is van de hoofdtribune in de Diaz Arena. KV Oostende betaalt nu zo’n 800.000 euro huur per jaar aan de voormalige voorzitter en dat nog zo’n twee decennia. Dat is in 1B simpelweg niet leefbaar en moet dus aangepast worden.

Dat is geen makkelijk issue. Het is ook dat waarmee de Engelse kandidaat-overnemer het hardst mee worstelt. Deze partij is ook een multiclub-owner want ze bezitten al twee kleinere clubs en wil nog uitbreiden, maar er stond er deadline op de onderhandelingen over de tribune. Als er weldra geen goeie deal met Coucke wordt gevonden was het over & out.

Vlaamse groep haakt af

Wie KVO in handen wil krijgen zal daar niet al te veel moeten voor betalen, maar wel alle schulden overnemen. Dat laatste is niet min, want het zou gaan om diverse miljoenen. Dat is ook de reden dat een groep Vlaamse ondernemers rond Paul Degroote, de zakenman die voorzitter was van amateurclub Zwevele, heeft afgehaakt. De Oostendse put was te diep: het zou niet rendabel zijn.

Het wordt nu cruciaal om een deal te sluiten met één van de partijen. De vraag is ook of Frank Dierckens, die nu nog iets meer dan een vierde van de aandelen bezit, aan boord blijft bij KV Oostende. Hij wil vooral dat de kustclub het hoofd boven water kan houden met nieuwe, enthousiaste mensen. Als hij in de club kan blijven, ziet Dierckens dat wel zitten.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer