Fusie Bilzen-Hoeselt nu officieel goedgekeurd op gemeenteraad

De gemeentebesturen van Hoeselt en Bilzen hebben tijdens een extra gemeenteraad de fusie tussen de twee gemeenten unaniem goedgekeurd. Vanaf januari 2025 zullen de twee samen verder gaan als Bilzen-Hoeselt.

Zoals verwacht hebben de gemeentebesturen van Hoeselt en Bilzen tijdens een extra gemeenteraad de fusie unaniem goedgekeurd. Vanaf januari 2025 fusioneren ze tot Bilzen-Hoeselt.

De naam van de fusiegemeente werd afgelopen zondag bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement op Alden-Biesen. De inwoners konden er zelf stemmen op de fusienaam. Na afloop van de beide gemeenteraden werd er ook daar geklonken op de goedgekeurde fusie.

Weinig protest

In tegenstelling tot de fusie die in Tongeren en Borgloon dinsdagavond op de gemeenteraden van de twee steden werd besproken, was er weinig tot geen tegenstand van de inwoners tegen de fusieplannen van Bilzen en Hoeselt. Dat de fusie op de goedkeuring kon rekenen van de inwoners bleek ook afgelopen zondag toen heel wat mensen de bekendmaking van de nieuwe naam van hun fusiegemeenten bijwoonden. 

Bij de start van de gemeenteraad in Bilzen noemde burgemeester Bruno Steegen het gereden fusietraject een voorbeeld voor de andere fusies die er in Limburg eraan zitten te komen. "We hebben een modelparcours over alle partijgrenzen gereden." De Hoeseltse gemeenteraad was de eerste om de fusie goed te keuren.

Met de fusie wordt Bilzen-Hoeselt een fusiestad van 42.300 inwoners met een oppervlakte van 106 vierkante kilometer. De Vlaamse overheid ondersteunt het fusietraject van Bilzen en Hoeselt met een schuldovername van 500 euro per inwoner, wat neerkomt op meer dan 21 miljoen euro.

Meest gelezen