Themabeeld.© Karel Hemerijckx

Opening van spitsstrook richting Leuven eindelijk in zicht: “Hierdoor ook minder sluipverkeer”

Leuven/Holsbeek/Aarschot -

Pendelaars die vaak de E314 richting Leuven nemen, kunnen beginnen uit te kijken naar de aangekondigde spitsstrook. De strook zou in het voorjaar van 2024 opgesteld worden. De spitsstrook ligt ter hoogte van Holsbeek, en daar reageren ze tevreden. “Omliggende dorpen en schoolbuurten zullen een stuk veiliger worden”, zegt Sabine Wyns (N-VA Holsbeek).

Sam Coremans

De langverwachte spitsstrook op de E314 richting Leuven is in zicht. Uit een parlementaire vraag aan minister Lydia Peeters blijkt die er te komen in het voorjaar van 2024. “Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het ziet ernaar uit dat de pendelaars vanuit het Hageland richting Leuven en Brussel binnenkort gebruik kunnen maken van de spitsstrook”, zegt parlementslid Arnout Coel (N-VA). “Minder files zijn goed voor de automobilist en bedrijven in Vlaams-Brabant. Die zullen beter bereikbaar zijn.”

De seinbruggen over de autosnelweg staan er al even. De signalisatieborden, die de rijstroken aangeven, zullen in december en januari geïnstalleerd en getest worden. “Daarnaast moeten er ook nog correcte wegmarkeringen bijkomen”, zegt Peeters. “Dat is wat afhankelijk van het weer, want de grondtemperatuur moet boven de nul graden liggen. De werken zullen ’s nachts gebeuren om de hinder te beperken.”

Vergunning afwachten

Het is nog even afwachten op de omgevingsvergunning. “Volgens de minister is er voorlopig geen zicht op bijkomende bezwaren, waardoor de vergunning hopelijk volgens schema verleend kan worden en de spitsstrook in gebruik kan genomen worden”, zegt Coel. Sabine Wyns, gemeenteraadslid in aanliggende gemeente Holsbeek, is alvast enthousiast. “Minder file op de E314 betekent ook minder verkeersdrukte en sluipverkeer op de secundaire wegen. Daardoor zullen de omliggende dorpen en schoolbuurten ook een stuk veiliger worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer