Papegaai Rambo werd vijf jaar geleden doodgeschoten
Joseph Verdyck

Hof van Cassatie vernietigt arrest over doodschieten van getrainde papegaai Rambo door jager in Westmalle

Het Hof van Cassatie heeft het arrest van het Antwerpse hof van beroep vernietigd waarin een jager uit Deurne werd vrijgesproken voor het doodschieten van de getrainde papegaai 'Rambo'. De zaak werd doorverwezen naar het hof van beroep in Gent.

Rambo was een Ara ararauna. Zijn baasje Joseph Verdyck had hem getraind in 'free flying': hij liet hem dagelijks uitvliegen, waarna hij altijd netjes weer terugkwam. Op 29 december 2018 werd de vogel losgelaten op een terrein aan de Sint-Jobbaan in Westmalle, met toestemming van de boer. De gronden zijn echter ook erkend jachtgebied. Jager Patrick V.d.H., die er op duiven kwam schieten, zag de ara vliegen en opende het vuur. Rambo werd dodelijk getroffen. 

De correctionele rechtbank van Antwerpen oordeelde eind 2021 dat Patrick V.d.H. onoordeelkundig gebruik had gemaakt van zijn vuurwapen en veroordeelde hem tot 4.000 euro boete met uitstel. Zijn wapen werd verbeurd verklaard en hij moest het baasje van Rambo 7.250 euro schadevergoeding betalen.

Free flying

Patrick V.d.H. trok naar het hof van beroep in Antwerpen en dat oordeelde in mei dat het doodschieten van Rambo een wettige daad van bestrijding was, omdat het om een uitheemse soort ging die door het 'free flying' in het wild werd geïntroduceerd. 

Joseph Verdyck en het openbaar ministerie tekenden daarop cassatieberoep aan. Het Hof van Cassatie vernietigde dinsdag het arrest van het hof van beroep in Antwerpen. Een Ara ararauna is volgens Cassatie een niet-invasieve uitheemse vogel en de activiteit van 'free flying' mag niet als een introductie in het wild worden beschouwd. Rambo, die onder hoede van zijn baasje stond, had dus niet 'bestreden' mogen worden. 

Anthony Godfroid, de advocaat van Joseph Verdyck, noemt het arrest een "overwinning voor het dierenwelzijn tegen de jachtlobby". De zaak moet nu opnieuw behandeld worden voor het hof van beroep in Gent.

Meest gelezen