Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVoetbal

Weer valt een Belgische amateurclub in buitenlandse handen: ‘Je voelt dat er iets niet klopt’

Het stadion van KFC Diest, de club die in 1975 voor het laatst op het hoogste niveau speelde.Beeld Photo News

Waarom pompt een Saudische zakenman geld in vijfdeklasser KFC Diest? ‘Omdat hij op zoek is naar een traditieclub’, zegt de voorzitter. ‘Om stages te organiseren’, zegt trainer Danny Boffin. Op de achtergrond circuleert een schimmige Britse makelaar.

Het Belgische amateurvoetbal blijft een pion op het schaakbord van buitenlands geld. Onder meer Eendracht Aalst (Turken), Rupel-Boom (Amerikanen) en Visé (Jamaicanen) worden door niet-Belgische eigenaren bestuurd. Ook KFC Diest, een club uit de derde amateurklasse, heeft een verse geldader gevonden. De Saudiër Fahad Al-Medlej, die in eigen land twintig jaar voorzitter van profclub Al-Faisaly is geweest, investeert in Diest.

De officiële verklaring van voorzitter Johan Haesevoets: “Al-Medlej was op zoek naar een traditieclub.” Traditie met een kleine t. 1975 is het jaar waarin KFC Diest voor het laatst op het hoogste niveau is uitgekomen. Sindsdien volgde een tocht via de lagere reeksen, tot zelfs tweede provinciale in 2014.

Een andere verklaring van Haesevoets: “Al-Medlej is niet alleen geïnteresseerd in de eerste ploeg maar in het hele voetbal bij onze club en ook in meerdere sporten. Vanuit economisch standpunt is dat voor zo iemand het interessantst.”

Waarom dat economisch dan wel interessant zou zijn? Daar komt geen duidelijk antwoord op. Wel zeker is dat Danny Boffin de Saudische investeerder heeft aangebracht. En dat Boffin, die al trainer was, meteen ook technisch directeur wordt van Diest.

“Zonder dit was het gedaan met de club”, zegt Boffin, naast de verwachte beloftes over lokale verankering. Hij benadrukt dat het niet om een overname gaat, wel over een partnerschap.

Gebakken lucht

Schepen Maurits Vande Reyde (Open Vld) wijst op de betrokkenheid van de Britse makelaar Steve Davies achter de schermen. “Ik heb van mensen binnen de club gehoord dat hij een rol heeft gespeeld”, zegt Vande Reyde.

Davies heeft een bedenkelijke reputatie. In 2014 ging derdeklasser Visé failliet, met Davies in de entourage. En hij is de man die vijf jaar geleden mee Patro Eisden naar de verdoemenis heeft geholpen. In een notendop: Davies had de Chinese ‘zakenman’ Wayne Woo binnengeloodst bij Patro Eisden. Die verkocht vooral gebakken lucht en veroorzaakte veel problemen. Het voltallige jeugdbestuur van Patro Eisden stapte op, uit protest tegen de schimmige zakenman die postbusadressen had in Hongkong en Londen, zonder dat iemand er ooit van hem had gehoord.

Davies fungeerde toen, ondanks zijn rol als makelaar, als technisch directeur van de club. Verschillende bronnen binnen Patro Eisden bevestigen dat hij zich moeide met de ploegopstelling van de trainer. Een van de trainers die toen passeerden bij Patro was Boffin.

Danny Boffin zou de sportieve leiding in handen krijgen.Beeld Guy Meurs_mgd

Boffin zelf zegt dat Davies niets met Diest te maken heeft. “Dat ontken ik. Kijk naar de foto die bij de bekendmaking van het partnerschap is genomen: daar is Steve Davies niet op te zien. Ik ben zelf bij Fahad Al-Medlej terechtgekomen. Een gek verhaal. Ik ben hem toevallig tegengekomen in het centrum van Brussel. Ik wist niet wie hij was. We zijn aan de praat geraakt en zijn zo over voetbal beginnen te discussiëren. Pas dan vertelde hij dat hij voorzitter van Al-Faisaly was geweest.

“Ik wist dat onze club geld kon gebruiken, dus heb ik hem gevraagd of hij een samenwerking met Diest zag zitten. Drie weken later kreeg ik een e-mail van meneer Fahad met de melding dat hij interesse had. Hij is met enkele mensen de club komen bezoeken. Hij zag potentieel, bijvoorbeeld om de infrastructuur zo uit te bouwen dat Saudische clubs op stage kunnen komen wanneer het ginder te heet is.”

Velden van stad

Het stadsbestuur van Diest is op zijn hoede. “Onze stad heeft veel troeven. Maar beweren dat Diest een plek is om buitenlandse clubs te ontvangen, dat slaat nergens op”, zegt Vande Reyde, die ten persoonlijken titel spreekt. “De stad heeft al een aangetekende brief gestuurd naar de club met de eis voor volledige transparantie.”

De velden zijn integraal in handen van de stad Diest. Het stadsbestuur heeft evenwel nog geen enkel officieel gesprek gehad met de nieuwe geldschieters. “Het is alsof je een woning verhuurt en de huurder opeens beslist om een zwembad te plaatsen”, zegt Vande Reyde. “Je voelt dat er iets niet klopt.”

Vande Reyde strijdt al langer voor een amateurvoetbal zonder buitenlandse inmenging. Deze maand ondervroeg hij Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) in het parlement over de thematiek. “Liefst zou ik deze problemen nationaal aanpakken, met een breed beleidsplan. Nu zijn we helaas genoodzaakt om lokaal te reageren.”

Vande Reyde zegt dat de stad er alles aan zal doen om zoveel mogelijk garanties voor de lokale gemeenschap af te dwingen. Hij kijkt naar het voorbeeld van Gent, waar schepen van Sport Sofie Bracke (Open Vld) afgelopen zomer mee een verkoop van AA Gent aan een buitenlands consortium heeft voorkomen.

“Wij investeren belastinggeld in infrastructuur van KFC Diest en in de jeugd. Dat mag niet in handen vallen van schimmige buitenlandse investeerders of afgevaardigden van bedenkelijke regimes, zoals het er nu naar uitziet.”

Boffin zegt de scepsis wel te begrijpen. “Maar meneer Fahad heeft alleen goede bedoelingen. Hij wil geen twintig buitenlanders halen. Hij is geen louche figuur. En Diest heeft de investering nodig.”