De beelden die dodelijke raid tonen: van klaarmaken oorlogswapen tot koelbloedige moordaanval.
Volledig scherm
PREMIUM
De beelden die dodelijke raid tonen: van klaarmaken oorlogswapen tot koelbloedige moordaanval. © RV / X

Dader bij terreuraanslag uit alle hoeken gefilmd: is dat soort van burgerjournalistiek nuttig? En mag je die filmpjes eigenlijk op internet zetten?

Opvallend, hoe elk aspect van de moordende raid in Brussel door smartphones is gefilmd. De rit op de brommer, de schoten, de ambulance... “Een schokkende gebeurtenis roept normaal een vlucht- of vechtreactie op. Maar die is vervangen door de reflex om te filmen”, weten experts. Brengt die burgerjournalistiek ook wat op, pakweg voor de politie? “Natuurlijk, de beelden helpen om daders te lokaliseren. Maar slachtoffers filmen is delicaat en vaak strafbaar.”

61 reacties

  • silvie jans

    6 maanden geleden
    Dat komt ervan als ge dit soort volk financieel blijft steunen. Hoeft verder geen uitleg he meneer de staat.
  • Vera Bres

    6 maanden geleden
    Ik zou nog niet durven filmen,stel dat je opgemerkt wordt! Wegwezen en politie bellen.
  • Heinz Rumes

    6 maanden geleden
    Dat zou dan de moderne versie kunnen zijn van burgerplicht, ik vraag mij af hoe ver dit kan gaan, eerst filmen en als er niets meer te filmen is de politie op de hoogte stellen, waar gaan we naartoe?
  • Frans Van Hoyweghen

    6 maanden geleden
    En wie heeft gezegd dat er niemand de politie gebeld heeft, ze stonden er toch met enkele personen.
  • Jean-Marie Gijsen

    6 maanden geleden
    Waarom zulke beelden op internet zetten ? Ik zie er het nut niet van in. Ze zijn trouwen ook nooit duidelijk. Zelfs foto's deugen niet. Maar als iemand de privacy schendt door te moorden en de boel vernielt zou het wel mogelijk moeten zijn door gerechtelijke instanties om duidelijke beelden op internet te zetten. Gewoon voor de veiligheid en om de privacy te beschermen van de bevolking.