Poetin en Xi in China
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Poetin bezoekt "goede vriend" Xi Jinping in China "om internationale en regionale problemen te bespreken"

In China zitten vandaag de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping samen voor een gesprek. Het is het eerste bezoek van Poetin aan China sinds de grootschalige invasie van Oekraïne in februari vorig jaar. De ontmoeting tussen de twee leiders zal voornamelijk in het teken staan van de oorlog tussen Israël en Hamas.

De laatste (officiële) ontmoeting tussen Xi Jinping en Poetin dateert van maart dit jaar, toen de Chinese president naar Rusland afreisde om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Dat bezoek verliep overigens erg hartelijk. Poetin noemde Xi achteraf zijn "goede vriend" en de twee landen prezen hun hechte relatie.

BEKIJK - "In de Chinese staatsmedia is er opvallend weinig aandacht geweest voor het gesprek tussen Xi Jinping en Vladimir Poetin", legt Tom Van de Weghe uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Belangrijkste bezoek sinds invasie

Een half jaar later staat de vriendschap nog steeds overeind, al zal hun weerzien dit keer waarschijnlijk niet alleen in het teken staan van de oorlog in Oekraïne. "Tijdens de gesprekken zal er veel aandacht gaan naar internationale en regionale problemen", zo schrijft het Kremlin. De twee leiders zullen het waarschijnlijk vooral hebben over de situatie in het Midden-Oosten, de oorlog tussen Israël en Hamas. Al is de situatie in Oekraïne nooit echt veraf. Veel experten zien de topontmoeting immers als een symbolische steunbetuiging van China aan Rusland.

Voor Poetin is het bezoek aan China alvast zijn belangrijkste uitstap sinds hij door het Internationale Gerechtshof in Den Haag beschuldigd werd van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hij is overigens niet de enige genodigde. De ontmoeting kadert in een grotere top over de Nieuwe Zijderoute (zie kadertje hieronder). Vertegenwoordigers uit meer dan 130 landen zakken daarvoor af naar de Chinese hoofdstad Peking, maar Poetin staat duidelijk wel bovenaan de gastenlijst.

Wat is de Nieuwe Zijderoute?

De "Nieuwe Zijderoute" is een ambitieus en grootschalig project dat officieel bekend staat als het "Belt and Road Initiative" (BRI) of het "One Belt, One Road" (OBOR) initiatief. Het wordt geleid door de Chinese regering en heeft tot doel de economische integratie en connectiviteit tussen China en verschillende delen van Azië, Europa, Afrika en zelfs sommige delen van Zuid-Amerika, over land en over zee, te bevorderen. 

BEKIJK - Zo ontving de Chinese president zijn Russische collega:

Videospeler inladen...

Vrede in het Midden-Oosten?

Toch wordt de top deels overschaduwd door het conflict tussen Israël en Hamas. Israël verklaarde de oorlog aan de Palestijnse terroristische organisatie nadat ze door de versterkte grens met Israël braken. De terreurgroep vermoordde daarbij meer dan 1.400 mensen, de meesten onder hen waren burgers. De Gazastrook wordt sindsdien hevig gebombardeerd door het Israëlische leger, maar een grootschalig grondoffensief blijft (voorlopig) uit.

In Gaza hebben meer dan 1 miljoen mensen hun huizen ondertussen moeten verlaten na de chaos en wanhoop die ontstond door de Israëlische bombardementen. Door de aanvallen kwamen al zeker 2.750 mensen om het leven, opnieuw vooral burgers, en volledige wijken werden weggevaagd.

Zowel Rusland als China hebben de acties van Israël bekritiseerd en roepen op tot een staakt-het-vuren. Van veel westerse landen krijgt China de kritiek dat ze nergens in hun communicatie de terroristische organisatie Hamas vermelden. Wel is duidelijk dat de twee landen een andere koers varen dan die andere grootmacht, de Verenigde Staten. De VS steunt de vergeldingsmaatregelen van Israël. President Biden brengt vandaag zelfs een bezoek aan het land.

"Biden zal een bijeenkomst van het oorlogskabinet van premier Benjamin Netanyahu bijwonen, maar daar gaat hij een dunne lijn moeten bewandelen", vertelt VS-correspondent Björn Soenens. "Het Witte Huis heeft gezegd dat hij moeilijke vragen gaat stellen, maar geen vragen die, en ik citeer, geen vragen die vijandig zijn, maar die een goede vriend stelt, over waar dit heen zal gaan."

"In bedekte termen wil dat zeggen: probeer de escalatie in toom te houden, let op voor een invasie, laat de humanitaire ramp niet te groot worden. Biden voelt nu de onrust, we zitten op een gevaarlijk punt."

Hand in hand met Orban

Toch heeft het er alle schijn van weg dat Xi Jinping en Poetin zullen oproepen tot vrede in het Midden-Oosten. Of dat iets zal opleveren, valt nog te bezien. China heeft wel behoorlijk wat invloed in de regio. Het land heeft vriendschappelijke relaties met Iran, waar het klerikale bestuur Hamas en Hezbollah, de Libanese militantengroep die ook tegen Israël gekant is, steunt. Dit jaar nog heeft China ook een bondgenootschap bemiddeld tussen Iran en Saudi-Arabië, twee voormalige regionale vijanden.

Het blijft dus koffiedik kijken of China en Rusland effectief vrede in het Midden-Oosten kunnen bemiddelen. Maar de sterke band tussen de twee naties blijft voorlopig wel onbreekbaar. "President Xi Jinping noemt me zijn vriend, en ik noem hem ook mijn vriend", zei Poetin voorafgaand aan zijn bezoek tegen de Chinese staatsomroep.

Xi Jinping lijkt overigens niet de enige leider waarmee Rusland op goede voet wil staan. In China schudde Poetin ook de hand met Viktor Orban, de premier van Hongarije. Het is de eerste keer sinds de invasie van Oekraïne dat een Europese leider de handen schudt met de Russische president. Volgens TASS zei Orban dat "Hongarije Rusland nooit heeft willen confronteren. Het land streeft enkel de beste communicatie na", aldus Orban.

De Russische president Poetin en de Hongaarse premier Orban
Sputnik

Meest gelezen