Politie rijdt busje met zeven bewapende mannen klem in de buurt van Antwerpse douaneloods

De politie heeft dinsdagavond een busje met Nederlandse nummerplaat klemgereden op de IJzerlaan in Antwerpen. Zeker zeven mannen konden ingerekend worden. Mogelijk wilden ze een lading in beslag genomen cocaïne terughalen.

Jarit Taelman

Het incident speelde zich dinsdagavond af op het kruispunt van de IJzerlaan met de Noorderlaan in Antwerpen. Volgens buurtbewoners lag het snelleresponsteam van de Antwerpse politie er al uren op de loer toen een zwarte minibus met Nederlandse nummerplaat uit de richting van het Sportpaleis kwam aangereden.

‘Ze reden het busje in geen tijd klem’, verklaarde een getuige aan Gazet van Antwerpen. ‘De inzittenden probeerden te vluchten, maar werden een voor een gearresteerd.’ Op beelden is te zien hoe zes verdachten gekneveld op het asfalt liggen, een zevende verdachte staat met de handen in de lucht.

‘Ik kan bevestigen dat onze arrestatie-eenheid vanavond is overgegaan tot een risicovolle actie’, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. ‘Meer info kan ik niet geven. Hiervoor verwijs ik door naar het parket.’

Zware drugscriminelen

Aan VRT bevestigt Kato Belmans van het Antwerps parket dat de opgepakte mannen, voornamelijk twintigers, bewapend waren. Over hun motieven wil het parket niets kwijt, maar volgens informatie van Gazet van Antwerpen houden de politiediensten rekening met de mogelijkheid dat zware drugscriminelen onderweg naar Antwerpen waren om in beslag genomen cocaïne terug te halen. Die in beslag genomen drugs liggen in de buurt van de IJzerlaan opgeslagen in een loods van de douane. In de minibus lagen verschillende sporttassen.

De douane maakte dinsdagavond bekend dat er die dag in de haven van Antwerpen, op kaai 1742, ettelijke tonnen cocaïne in beslag genomen zijn. De exacte hoeveelheid moet nog gewogen worden. ‘De drugs zaten verstopt in een lading sojameel afkomstig uit Sierra Leone. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen voert een onderzoek.’

Het is nog niet geweten of het gewapend commando net die inbeslaggenomen cocaïne wilde terughalen. De douanediensten deden de voorbije weken namelijk nog meer grote inbeslagnames van tonnen cocaïne in de Antwerpse haven. Ook in de haven van Rotterdam werd onlangs op aangeven van de Belgische douane meer dan zeven ton coke onderschept.