© Joris Herregods

Maarten Bosmans schittert weer op de planken, maar blijft (tijdelijk) aan rolstoel gekluisterd: “Ik voel mij echt beperkt”

Maarten Bosmans (46) is weer aan het acteren geslagen, maar is voorlopig nog aan een rolstoel gekluisterd. De acteur, onder meer bekend van Flikken, verloor afgelopen zomer al zijn tenen aan zijn linkervoet nadat hij geveld werd door een trombose. “Over enkele weken krijg ik eindelijk aangepast schoeisel, zodat ik weer fatsoenlijk op mijn voet kan steunen”, geeft hij in Dag Allemaal een update over zijn gezondheid.

wvb

Momenteel is Bosmans op de planken te zien in de musical Zo mooi, zo blond, die vorige week in première ging in Theater Elckerlyc in Antwerpen. De acteur uit Beveren, die de laatste jaren een vaste verschijning is in het humoristische programma Loslopend wild & gevogelte, hoopte stiekem al te kunnen rechtstaan op het podium en ‘volwaardig’ te kunnen spelen, maar dat was tot zijn spijt nog te hoog gegrepen. “Toen ik nog in het ziekenhuis lag, heb ik Manu (de regisseur, nvdr.) gebeld en de situatie uitgelegd”, zegt Bosmans. “Hij zei: ‘Wat er ook gebeurt, jij zal deze rol spelen! Desnoods zetten we je in een rolstoel.’”

LEES OOK. Maarten Bosmans moet opnieuw onder het mes en verliest nu toch al zijn tenen aan zijn linkervoet

En dat was toch nog serieus aanpassen in het begin. “In die rolstoel op het podium, allemaal goed en wel, maar het was moeilijk. Alsof ik niet kon zijn wie ik wilde zijn. Als de fysieke acteur die ik ben, voelde ik mij echt beperkt. Ik dacht: ‘Wat kan ik nog?’ Maar dat gevoel is intussen weg, ik heb vrede genomen met de situatie”, zegt de immer goedlachse Bosmans, die naast de marginale Sylvain ook de moeder van een ander personage vertolkte. Hij relativeert zijn vervelende situatie met de nodige portie humor. “Jullie hadden wellicht wel door dat ik twee rollen speelde. Want ja, hoeveel acteurs met anderhalve voet kennen jullie?”, grapte hij op het einde van de voorstelling tegen het publiek. “Het is altijd beter om er zelf een grap over te maken, dan breek je de spanning”, vertelt Maarten aan Dag Allemaal.

Aangepast schoeisel

Rechtstaan is dus nog een brug te ver, maar daar komt binnenkort gelukkig verandering in. “Over enkele weken krijg ik eindelijk aangepast schoeisel, zodat ik weer fatsoenlijk op mijn voet kan steunen”, zegt Bosmans, die zijn ambitie niet onder stoelen of banken steekt. “Ik droom ervan om op het einde van de voorstellingenreeks het slotdansje rechtstaand mee te kunnen doen. Maar als dat niet lukt, dan is het maar zo. Ik besef heel goed dat veel mensen die in een rolstoel zitten nooit meer zullen stappen.”

Tot slot heeft de acteur nog een hoopvolle boodschap voor ‘lotgenoten’. “Ik wil echter aantonen dat ze de moed niet moeten opgeven. Ik wil een, nou ja, ‘rolstoelmodel’ zijn”, lacht Bosmans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER