© AP

UEFA beslist ten laatste vrijdag over mogelijk vervolg van België-Zweden

De Europese voetbalbond UEFA zal ten laatste vrijdag een beslissing nemen over de afloop van België-Zweden. Uit overleg met UEFA en de Zweedse bond blijkt alvast dat beide federaties niet verder willen spelen. “UEFA bekijkt of dit reglementair mogelijk is”, aldus de Belgische bond.

Jens Heylen
Bron: BELGA

België-Zweden werd maandagavond bij de rust stilgelegd naar aanleiding van de terroristische aanval in Brussel, waarbij twee Zweden het leven lieten. Op dat moment was de stand 1-1. Beide bonden zijn er voorstander van om het bij die stand te laten. Voor de Belgen zou dat sportieve gevolgen - wel of geen reekshoofd - kunnen hebben voor het EK 2024 in Duitsland, maar dat zou bijkomstig zijn voor interim-CEO van de KBVB, Manu Leroy.

“De gebeurtenissen van eergisteren hebben ons allen geraakt. We zijn in gedachten bij de slachtoffers, hun families en bij de spelers, staf en supporters van de Zweedse nationale ploeg. Als aan onze veiligheid wordt geraakt, zijn sportieve successen bijzaak. We hopen dus dat het 1-1 gelijkspel als definitieve score kan worden weerhouden.” De vraag blijft of UEFA een mogelijkheid ziet in het reglement, of bereid is om dat aan te passen voor de situatie.

De KBVB wenst in het bericht ook de supporters te bedanken voor het geduld, het begrip en de medewerking na het stilleggen van de wedstrijd tegen Zweden. Het wil ook de veiligheidsdiensten en stewards bedanken voor hun professionaliteit en voor de vlotte samenwerking. 

Tot slot willen de spelers, staf, directie en raad van bestuur van de KBVB hun steun betuigen aan de Zweedse ploeg, de Zweedse supporters en iedereen die getroffen is door dit drama.