De Pepper X is vanaf nu de heetste peper ter wereld: “Een uur lang plat van de pijn na het eten ervan”
Een nieuwe peper stoot de Carolina Reaper als heetste peper ter wereld van zijn eerste plek: in het Guiness Book of World Records prijkt vanaf nu de Pepper X op die plaats. Hoe pikant is die precies? En hoe proeft die in je mond?
KIJK. Zo ziet de heetste peper ter wereld eruit
De Amerikaan Ed Currie ontwikkelde de Pepper X, de nieuwe heetste peper ter wereld. Het is een kleine, gerimpelde groen-gele peper die vanaf nu door het leven gaat als dé pikantste. De missie van Currie? Een peper produceren die zo heet was dat nog nooit iemand die eerder had geproefd. Dat deed hij door de Carolina Reaper - de vorige heetste peper ter wereld - te kruisen met een peper die hij “van een vriend heeft gekregen”.
10 jaar lang werkte hij aan de creatie van deze nieuwe peper. “Ik voelde 3,5 uur lang de hitte in mijn mond”, vertelt Currie over zijn nieuwste uitvinding tegen ABC News. “De kramp die volgde was verschrikkelijk. Ik lag een uur lang plat, kreunend van de pijn. Je voelt onmiddellijk een brute hitte in je mond wanneer de peper in je mond komt, eentje die doorsijpelt tot in de borst.” Zijn missie is dus alvast geslaagd.
Hoé pikant is de Pepper X precies?
De verantwoordelijke voor de graad van pikantheid bij pepers: de stof capsaïcine. “Deze stof zit in alle paprika-achtige pepers en de concentratie ervan bepaalt hoe pittig een peper is”, legt professor Thomas Voets, celbioloog aan KU Leuven en VIB uit.
Met zo’n 2,693 miljoen SHU op de Scovilleschaal overstijgt de Pepper X zelfs de Carolina Reaper die schommelt tussen 1,64 en 2,2 miljoen SHU.
Met zo’n 2,693 miljoen op de SHU op de Scovilleschaal, overstijgt de Pepper X zelfs de Carolina Reaper die schommelt tussen 1,64 en 2,2 miljoen SHU. Daarmee is de Pepper X zelfs pikanter dan de pepperspray, die opde schaal oploopt tot 5,3 miljoen.
De extreme pikantheid van de peper ligt meestal niet aan de zaadjes zoals vaak gezegd wordt, maar wél aan de ‘placenta’, de plek waar de zaadjes samengehouden worden en waar de capsaïcineklieren zitten. Die klieren produceren de capsaïcine die pepers hun pikantheid bezorgen. In de Pepper X heeft de placenta volgens het Guiness Book of World Records meer plek om te groeien, waardoor er meer plek was voor de klieren en er nog meer pikantheid uit is voortgekomen.
Geen peper die je puur wil eten dus en eentje die je beter uitverdund voor je hem gaat toevoegen aan sauzen of andere maaltijden.
Scovilleschaal: zo scherp zijn verschillende pepers
Met deze schaal wordt de pikantheid van pepers uitgedrukt. Het gaat om gemiddeldes per soort, dus de peper die je in handen hebt, kan altijd wat scherper of zachter uitvallen. De pittigheid zit vooral in de witte ribben van de vrucht waaraan de zaadjes bevestigd zijn. De zaadjes zelf bevatten veel minder capsaïcine. Het vruchtvlees van de peper is meestal iets minder pikant.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Nadat 14-jarige tiener overleed door een té pikant chipje: hoe gevaarlijk is pikante voeding? “Kan je maag-darmstelsel uren overhoop halen”
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?