© Wim Daneels

“Twee pintjes bier werken beter tegen de pijn dan pijnstiller”

“Alcohol verzacht de pijn”, klinkt het weleens bij fanatieke drinkers. Een nieuwe studie van de Universiteit van Greenwich toont aan dat in die uitspraak toch een vleugje waarheid schuilt.

ehu

Over achttien onderzoeken heen ontdekten vorsers van de Universiteit van Greenwich dat twee pintjes bier drinken pijn met wel een kwart kan verzachten. Het alcoholgehalte in je bloed verhogen met ongeveer 0,08%, zou je volgens de studie “een kleine opstoot van je pijngrens” kunnen teweegbrengen en dus ook “een matige tot grote vermindering van de pijn”.

“Onze bevindingen suggereren dat alcohol een effectieve pijnstiller is die klinisch relevante verminderingen oplevert in de intensiteit van de pijn”, leggen de onderzoekers uit. “Dit zou alcoholmisbruik kunnen verklaren bij mensen met aanhoudende pijn - ondanks de mogelijk schadelijke gevolgen op lange termijn.”

Experts benadrukken wel dat de resultaten zeker niet betekenen dat alcohol goed voor ons is. “Te veel drinken gaat alleen maar meer problemen opleveren op lange termijn”, klinkt het. “Een doktersbezoek is altijd aangeraden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer