De dader van een schietpartij met een jachtgeweer van eind juni 2022 op een paardenweide in de Zielestraat in Poederlee kent zijn straf.© Bart Van den Langenbergh

56-jarige man moet tien jaar naar cel voor moordpoging op ex-vrouw: “Hagelschot op anderhalve meter is potentieel dodelijk”

Poederlee, Grobbendonk -

De 56-jarige Camiel V. uit Grobbendonk is veroordeeld tot een effectieve celstraf van tien jaar voor een moordpoging op zijn ex-partner. Eind juni vorig jaar schoot hij in een paardenweide in Poederlee (Lille) met een hagelgeweer vanop anderhalve meter afstand naar zijn ex. “Zo’n schot is zonder twijfel potentieel dodelijk”, oordeelde de rechtbank in Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

Camiel V. uit Grobbendonk kon vorig jaar de relatiebreuk met zijn toenmalige vrouw maar moeilijk verkroppen. Op woensdag 29 juni 2022 leidde dat tot een schietpartij in een weide in de Zielestraat in Poederlee. Zijn ex-partner kreeg bij het incident drie hagelbollen in haar hals, vanuit een jachtgeweer op amper anderhalve meter afstand. De vrouw kon het gelukkig nog navertellen omdat ze het op het moment van het schot haar hoofd wegdraaide.

“Ik zag hem de oprit oprijden en hoorde zijn stem achter mij”, verklaarde het slachtoffer achteraf. “Hij stond daar met een lang vuurwapen en leek ermee recht naar mijn hoofd te mikken. Ik draaide me meteen om, maar nog geen seconde later hoorde ik een knal en voelde ik een hevige pijn. Daarna ben ik door mijn benen gezakt.”

De vijftiger verscheen twee weken geleden voor de correctionele rechtbank in Turnhout op beschuldiging van een poging moord op zijn ex-partner. Het Openbaar Ministerie vorderde toen een effectieve gevangenisstraf van twaalf jaar. “Het slachtoffer is een kroongetuige en heeft geluk dat ze de feiten heeft overleefd”, stelde openbare aanklager Peter Van der Flaas.

“Ziekelijke jaloezie”

Volgens de rechters waren er genoeg bewijzen om de man effectief te veroordelen voor poging tot moord. Camiel V. werd daarom woensdag tot een effectieve gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld. Hij moet zich nadien ook nog eens vijf jaar ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. “De beklaagde heeft vanop anderhalve meter een hagelschot afgevuurd. Zo’n schot is zonder twijfel potentieel dodelijk, niet alleen voor dieren maar ook voor mensen”, oordeelde rechter Willemijn Verhoeve. “Hij was al zeker een maand bedreigend en agressief. Verscheidene mensen getuigden over zijn ziekelijke jaloezie. Hij schoot ook onmiddellijk toen hij het geweer uit zijn auto haalde. De fysieke verwondingen zijn minder verregaand door een reflex van het slachtoffer. Dat hij twee minuten later terugkeerde en nog over haar rug streelde en zich excuseerde, is niet voldoende om te twijfelen aan het opzet om haar te doden.”

Volgens de rechtbank staat de voorbedachtheid van de man om de feiten te plegen ook vast. “Hij is die dag om 20.21u eerst ruzie gaan maken. Daarna is hij naar Grobbendonk gereden om een geweer te halen en keerde hij terug naar Poederlee”, aldus de rechtbank. “Het is alleen aan het toeval te danken dat deze schietpartij geen dodelijke afloop kende.”

Geluidsopname

Het slachtoffer had van het incident opnames gemaakt via haar gsm-toestel, waardoor er geluidsfragmenten beschikbaar waren. Daaruit blijkt dat hij nog riep: “Stomme geit, denk eraan, dit is het laatste nog niet, je hebt een goeie vent laten vallen.”

Camiel V. werd in 2011 al eens veroordeeld tot een celstraf van acht maanden voor belaging. De verdediging voerde bij de behandeling van de zaak nog aan dat er helemaal geen intentie was om de vrouw te doden. “Als hij haar echt dood had willen schieten, dan had hij thuis wel zijn trommelgeweer met zes kogels meegenomen”, pleitte meester Walter Damen.

Camiel V. beweerde op zijn beurt dat hij alleen maar in de lucht wilde schieten. De verdediging kan nog wel beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille