Verloren gewaand Star Wars-gadget verkocht voor 3 miljoen euro

Een lang verloren gewaand schaalmodel dat gebruikt werd bij de opnames van de allereerste ‘Star Wars’-film is geveild voor de niet onaardige som van 3 miljoen euro.

jvh
Bron: CNN

Het gaat om een schaalmodel (1:24) van een X-Wing, een ruimtetuig dat deelnam aan de finale veldslag in ‘Star Wars, Episode IV: A New Hope’ waarin de rebellen de Death Star vernietigen. Het is één van vier zogeheten ‘hero’-exemplaren die bedoeld waren voor close-ups, en die dus bijzonder gedetailleerd beschilderd werden, hun vleugels kunnen openen naar aanvalspositie, en over interne verlichting beschikking.

Het model werd lang verloren gewaand en stond bekend als “de vermiste X-Wing”, maar werd gevonden door een team van visual effects-experts die op vraag van zijn familie de erfenis van Greg Jein doorzochten. Jein was een Oscar-genomineerde schaalmodelmaker die bekend werd voor zijn werk voor ‘Star Trek’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’. Vermoedelijk ruilde hij eigen werk met zijn collega’s bij ‘Star Wars’.

“Voor mensen die opgroeiden in de jaren ‘70 of ‘80 is de vondst van dit model even belangrijk als die van de rode muiltjes uit ‘The Wizard of Oz’”, zegt één van de experts die het schaalmodel vond. Volgens het veilinghuis Heritage Auctions uit Dallas ging het om “het toppunt van Star Wars-artefacten die ooit op de markt kwamen”.

De minimale vraagprijs bedroeg 400.000 dollar, zo’n 380.000 euro. Finaal ging het gadget echter voor nog veel meer geld over de toonbank: de gelukkige koper bood uiteindelijk 3,135 (bijna 3 miljoen euro).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER