EU-gerecht verwerpt klacht van Ryanair tegen staatssteun voor Brussels Airlines

Themabeeld© BELGA

Het Gerecht van de Europese Unie heeft een klacht van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verworpen tegen de staatssteun die haar Belgische concurrent Brussels Airlines van de Belgische overheid kreeg in de coronaperiode. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde arrest.

jvh
Bron: BELGA

In de zomer van 2020, in volle coronacrisis, gaf de federale regering een lening van bijna 290 miljoen euro aan Brussels Airlines. De Europese Commissie keurde de steunmaatregel goed. Er bestond toen een speciale regeling om bedrijven te helpen die in moeilijkheden waren gekomen door de coronacrisis.

Ryanair trok daar begin 2021 tegen naar de rechtbank. De Ierse lagekostenmaatschappij doet dat wel vaker bij staatsinterventies in het voordeel van concurrenten. Het Gerecht, onderdeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie, heeft de klacht tegen de goedkeuring van de Europese Commissie nu dus van tafel geveegd.

Brussels Airlines, onderdeel van de groep Duitse Lufthansa, reageert tevreden op de beslissing. De maatschappij wijst erop dat de steun vorig jaar volledig was terugbetaald, “vier jaar vroeger dan oorspronkelijk voorzien”. De steun heeft directe en indirecte jobs beschermd en was een succes voor de Belgische economie, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen