X (Twitter) test systeem waarbij iedere gebruiker moet betalen om berichten te posten

Elon Musk lijkt het te menen met zijn plannen om iedere gebruiker van X, het vroegere Twitter, te laten betalen. Het sociale medium test in de Filipijnen en Nieuw-Zeeland namelijk een systeem waarbij je zo’n 1 dollar per jaar moet betalen om te kunnen posten op X. Die kleine bijdrage, met bijhorende registratie, zou het aantal bots op het sociale medium moeten helpen terugdringen.

Waarom is dit belangrijk?

Toen Elon Musk vorige maand in een live gestreamd gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij eraan dacht om alle gebruikers te laten betalen voor het gebruik van X werd daar wat lacherig op gereageerd. Met deze nieuwe test is duidelijk geworden dat de baas van X zijn voornemen echt meent. Het is maar de vraag wat voor gevolgen dit zal hebben voor het sociale medium op lange termijn.

In het nieuws: Onder de naam “Not A Bot” is X begonnen met een opvallende test in zowel Nieuw-Zeeland als de Filipijnen. Het gaat om een nieuwe abonnementsformule voor alle gebruikers van X. De test is bedoeld om te kijken of het vragen van een heel kleine bijdrage kan helpen om spam, manipulatie van het platform en botactiviteit te verminderen.

Hoe werkt het?

  • Eerst en vooral zullen alle accounts hun telefoonnummer moeten registreren.
  • Daarnaast moet je een jaarabonnement nemen dat ongeveer 1 dollar zal kosten. Die prijzen kunnen per land licht variëren. Voor dat kleine bedrag zal je dingen kunnen posten, posts leuk vinden, reageren, berichten delen en citeren en berichten als bladwijzer opslaan.
  • Wie geen abonnement neemt, kan enkel nog berichten lezen en video’s en foto’s kijken. Ook kan je accounts volgen, maar zelf posten is niet meer mogelijk.
  • De bedoeling van dit nieuwe systeem is om bots en spammers tegen te gaan. Het bedrag dat moet betaald worden is zo klein dat het gebruikers niet zou moeten afschrikken, maar het is wel te complex om te misbruiken met honderden bots.
  • Het is onduidelijk hoe lang de test zal lopen. Nadat dit systeem enige tijd actief is geweest in de Filipijnen en Nieuw-Zeeland zal het geëvalueerd worden en eventueel uitgebreid naar de rest van de wereld.
Meer