© VRT

De Wever onder de indruk: sidderaal doet lampjes van kerstboom op Grote Markt branden

Kan een sidderaal de lichtjes van de gigantische kerstboom op de Grote Markt in Antwerpen doen branden? Met die vraag ging Dieter Coppens aan de slag in het wetenschappelijke Eén-programma ‘Copy beest’. Het antwoord was positief, al ging dat niet zonder slag of stoot en was het branden eerder flikkeren.

inke

Een sidderaal kan dodelijke stroomstoten tot 750 volt uitstoten. Vorig jaar, enkele maanden voor Kerstmis, trok Dieter Coppens naar Antwerps burgemeester Bart De Wever met zijn voorstel: een sidderaal gebruiken om de lampjes van de kerstboom op de Grote Markt te doen branden. De Wever had zijn bedenkingen, maar gaf toch zijn toestemming op voorwaarde dat álle lampjes zouden branden én dat de sidderaal ongedeerd zou blijven.

Makkelijk was het niet. Dieter Coppens kreeg een sidderaal mee uit de Universiteit van Göttingen, maar de sidderaal slaagde er niet meteen in de lampjes te doen branden. Met de hulp van drie wijzen - een medewerker van de zoo, een elektricien en een biotechnicus van de KU Leuven- lukte het uiteindelijk wél om de lampjes van de kerstboom te doen flikkeren.

De Wever was tevreden over het resultaat. “De opdracht is absoluut geslaagd. Zo’n sidderaal is een zeer merkwaardig schepsel. En het is zeker een bijzondere kerststal. Absoluut een toegevoegde waarde”, aldus de burgemeester. Zijn hoop om de sidderaal de hele kerstperiode in de kerststal te laten staan, moest hij wel opbergen. “Had ik dat er niet bijgezegd?”, lachte Coppens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER