Oud-groepsleiders Guido Schalenbourg en Marcel Budenaers voor de lokalen van de vroegere Chiro in Heers.© frmi

De Speelclub en Rakwi’s voor de parochiezaal in Heers in 1980.© rr

Chiro Eduka Heers op bivak in Booischot in de zomer van 1990.© rr

thumbnail: Oud-groepsleiders Guido Schalenbourg en Marcel Budenaers voor de lokalen van de vroegere Chiro in Heers.
thumbnail: De Speelclub en Rakwi’s voor de parochiezaal in Heers in 1980.
thumbnail: Chiro Eduka Heers op bivak in Booischot in de zomer van 1990.

Oud-leider vertelt verhaal van Chiro Eduka Heers

Heers -

Jeugdbeweging ‘Chiro Eduka Heers’ had 32 jaar lang heel wat impact op het dorpsleven in Heers. Op de website van Heemkunde Groot Heers kunnen geïnteresseerden, zowel oud-leiding als oud-leden, nu herinneringen ophalen.

Jeugdbeweging ‘Chiro Eduka Heers’ had 32 jaar lang heel wat impact op het dorpsleven in Heers. Op de website van Heemkunde Groot Heers kunnen geïnteresseerden, zowel oud-leiding als oud-leden, nu herinneringen ophalen.

Kapelaan Armand Ory hield in 1965 jongenschiro Eduka Heers boven het doopvont, met de hulp van enkele gedreven jongeren. Eén jaar later volgde de meisjeschiro. Door de jaren heen groeide deze jeugdbeweging uit tot een omvangrijke groep die de kaap van de honderd leden bereikte voor zowel de jongens als de meisjes. “Op die manier had de Chiro een belangrijke impact op de levens van heel wat inwoners, alsook op het toenmalige verenigingsleven in Heers want verschillende culturele verenigingen ontstonden uit de schoot van de Chiro”, vertelt oud-groepsleider Marcel Budenaers (68), die er vanaf de start tot zijn 26ste bij was. Budenaers stelde, met de medewerking van enkele andere oud-leiders, een document samen over de Heerse Chiro. “De memorabele herinneringen en verhalen van vroeger heb ik nu samengebracht op de site van Groot Heers aan de hand de info die ik van dat ploegje heb gekregen.”

Eerbetoon

In het document kan je de historiek lezen van de toenmalige jeugdbeweging. Het document bestaat uit twee delen: de geschiedenis van Chiro Eduka Heers en de ‘Kenturia’. “Dat laatste deel beschrijft de bouw en bouwperikelen van het meisjesheem in de Paardskerkhofstraat”, legt Marcel uit. “In de geschiedenis lees je niet alleen over de stichting en de eerste jaren, maar je vindt er ook onder meer een overzicht van de jaarlijkse activiteiten en bivakken n een chronologische namenlijst van de leiding. Als afsluiter staan er nog enkele chiroliedjes uit die tijd in. Het document is een eerbetoon aan de stichters, de leiding, de leden en de bivakouders, die jarenlang het beste van zichzelf hebben gegeven om de dorpsjeugd van toen een nuttige vrijetijdsbesteding te geven.”

Oproep

In 1997 hield de lokale Chiro ermee op na het laatste bivak. “Het ging toen al langer bergaf met de Chiro in Heers”, vertelt Anja Lemaire, destijds hoofdleidster. “Als je geen opvolging hebt, dan stopt het. Dat was een harde beslissing, maar nadien is KSJ Habiba geboren vanuit enkele oud-Chiroleden, in de lokalen van de vroegere Chiro. En dat maakt het verlies een beetje draaglijk.” Over die laatste jaren van Chiro Eduka Heers heeft Marcel Budenaers nog maar weinig informatie. “Daarom wil ik een oproep doen aan oud-leiding en oud-leden om verder mee te bouwen aan dit verhaal. Velen van hen wonen helaas niet meer in Heers maar elders in Limburg of zelfs erbuiten. Ik wil ook graag foto’s van toen verzamelen van activiteiten of bivakken om hopelijk later een naslagwerk te presenteren.”

Het volledige artikel over Chiro Eduka Heers vind je op www.grootheers.be/chiro-eduka-heers. Meer info, aanvullingen of foto’s kan je mailen naar marmoni.bb@scarlet.be of bellen naar 011/48.24.08. (frmi)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer