Burgemeester laat compagnon vallen na slechte peiling en gaat in 2024 solo voor de sjerp: “Er zijn brokken te lijmen bij CD&V”

Burgemeester Dirk De fauw gaat dan toch niet in tandem met Demon, zoals in november 2022 aangekondigd, naar de verkiezingen.© mvn

Brugge -

Wat burgemeester Dirk De fauw voorstelde na de peiling van het Nieuwsblad is nu ook officieel: hij schrapt de tandem met Demon en gaat ook in 2024 solo voor de sjerp. “Jammer dat dit via de media gebeurt”, reageert Demon kort. “Er zijn brokken te lijmen, want dit doet wat met een mens”, zegt voorzitter Guy Rogissart.

Koen Theuns

En of burgemeester Dirk De fauw een bommetje in zijn partij heeft gegooid met zijn reactie op de peiling van het Nieuwsblad. Na een goede score voor zichzelf en een minder goede score voor Franky Demon zette hij hun tandem op de schop. Uit de bevraging bleek dat een derde van de Bruggelingen Demon zeker niet als hun burgemeester wil.

“En het vervelende is dat dit bevestigt wat ik voortdurend in de stad hoor”, reageerde De fauw daarop. Vervelend, want De fauw had al aangekondigd de sjerp in de loop van de legislatuur door te geven bij een herverkiezing. En dus stuurde hij aan op toch nog een volle termijn als burgemeester. “Ja”, antwoordde hij op de vraag of dat het meest logische alternatief voor de tandem is.

LEES OOK.Verrassing van formaat: burgemeester De fauw overweegt tóch nog volledige legislatuur en stelt tandem met Demon ter discussie

Enkele dagen later is het voorstel ook bevestigd. Dit werd maandagavond bekrachtigd op een partijvergadering. “Ik voelde al een tijdje aan dat Dirk liever alleen als kopman wou gaan, voor de volle zes jaar. Ik vind het alleen jammer dat dit allemaal via de media moet besproken worden”, reageert hij in een schriftelijke reactie. “Nu Dirk de beslissing heeft genomen om voor de volledige periode te gaan, wens ik hem veel succes.”

Rangen sluiten

Burgemeester Dirk De fauw wenst voorlopig niet meer te reageren op de koerswijziging, die wel nog bekrachtigd moet worden. Wellicht zal dat gebeuren op de partijraad van 25 oktober. “Een formaliteit”, valt te horen binnen de partij. Tot dan geldt een spreekverbod.

LEES OOK.Grootste verliezers in Brugge zijn Open VLD en N-VA, winst voor extreemlinks en -rechts

“We sluiten de rangen binnen de partij”, bevestigt Guy Rogissart, voorzitter van de Brugse CD&V-afdeling. “De peiling en de daaropvolgende reactie heeft natuurlijk spanningen teweeggebracht. Het was beter geweest dat dit eerst intern besproken werd, maar onze burgemeester staat voor duidelijkheid en politiek kan nu eenmaal hard zijn.”

Zo heeft CD&V Brugge intern nog werk voor de boeg op een jaar voor de verkiezingen. “Het siert Franky dat hij zich opnieuw achter Dirk schaart en hij blijft uiteraard zeer belangrijk voor onze partij, een stemmenkanon, maar natuurlijk doet dit wel wat met een mens. Hij zal nu eerst tijd nemen om na te denken. En dan zal er gepraat moeten worden.”

LEES OOK.Inwoners buizen stadsbestuur over het woonbeleid: “Maar onze impact op de prijzen is beperkt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen