Het Zesde Metaal met wijlen Tom Pintens in het midden
© Natalie Wynants

Nieuw nummer Het Zesde Metaal is ode aan overleden muzikant Tom Pintens: "Dit voelt echt als zijn requiem"

De nieuwe single van Het Zesde Metaal heet "Het langste jaar" en heeft door het overlijden van groepslid Tom Pintens afgelopen zomer een bijzondere betekenis gekregen. Zanger Wannes Cappelle heeft het lied geschreven na de dood van zijn schoonbroer. Pintens heeft het lied over afscheid nog mee opgenomen, als toetsenist van Het Zesde Metaal én producer van het album dat volgend jaar uitkomt.

Muzikant en producer Tom Pintens is begin augustus overleden aan de gevolgen van darmkanker. Amper twee maanden daarvoor zat hij met Het Zesde Metaal in de studio, om de nieuwe plaat van de groep op te nemen én te producen. Daardoor heeft titelnummer "Het langste jaar", over afscheid nemen, een heel bijzondere betekenis gekregen, vertelt frontman Wannes Cappelle bij Ayco Duyster op Radio 1.

"We zijn aan deze plaat begonnen toen we hoorden dat onze toetsenist Tom ongeneeslijk ziek was. Omdat we alles absoluut nog met ons vijven samen wilden opnemen, met Tom ook als producer, hebben we tegen de klok gewerkt. Tijdens het opnameproces begon de klok steeds harder te tikken. De laatste keer dat ik Tom heb gezien, was toen in de studio."

De nieuwe plaat is opgenomen in juni, verspreid over twee weken. "Een heel intense maar heel mooie periode", volgens Cappelle, met muziek als baken van troost, zowel voor Pintens als de rest van Het Zesde Metaal.

Er is weinig getreurd in de studio, we zijn voluit gegaan voor het samen muziek maken

Wannes Cappelle, frontman Het Zesde Metaal

"Tom was in de zomer fysiek al erg afgetakeld, en tegelijk nog heel helder. Muzikaal was hij misschien wel op zijn best. Tom sprak nauwelijks over zijn ziekte, enkel over de praktische kant. Het ergste geklaag dat ik heb gehoord, was "Wannes, tis gene cadeau ze". Hij bleef optimistisch en strijdlustig, ook al kon hij naar het einde toe niet meer eten. En toch: er is weinig getreurd binnen de groep. Wij zijn voluit gegaan voor het samen muziek maken. We zijn enorm dankbaar dat we dit nog samen met hem hebben kunnen doen."

BELUISTER - het gesprek van Ayco Duyster met Wannes Cappelle:

Afscheidslied op Pintens' uitvaart

Titelnummer "Het laatste jaar" is de eerste single die uitkomt. Het nummer over afscheid is door Wannes Cappelle geschreven met iemand anders dan Pintens in het achterhoofd. 

"Vorig jaar heb ik al veel te vroeg afscheid genomen van mijn schoonbroer en dat heeft er bij mij serieus op ingehakt. Dit lied heb ik geschreven, als herdenking aan zijn sterfdag. Zonder het te benoemen, voelde de hele groep dat het ook over Tom ging. Hij heeft er een prachtige pianopartij op gezet. Het voelt als zijn requiem, waar Tom zelf heel blij mee was."

Extra bijzonder is dat Het Zesde Metaal "Het langste jaar" al live heeft gespeeld, op de muzikale afscheidsviering van Tom Pintens in OLT Rivierenhof in Deurne.

"We vonden het te confronterend om daar met zijn vieren te spelen, zonder Tom. Onze oplossing: een automatische akoestische piano op het podium, die de pianopartij van Tom exact heeft nagespeeld. Zo hebben we nog een laatste keer als Het Zesde Metaal met hem erbij opgetreden."

BELUISTER - "Het langste jaar" van Het Zesde Metaal:

Meest gelezen