Archieffoto ter illustratie

Hondenkennel Puppyhouse uit Boechout door Hof van Beroep veroordeeld voor dierenmishandeling, GAIA: "Hadden op zwaardere straffen gehoopt"

Het Antwerpse hof van beroep heeft hondenkennel Puppyhouse (later Happy Doggy en Dierenplezier) in Boechout veroordeeld voor dierenmishandeling. In eerste aanleg werd de kennel daarvoor nog vrijgesproken. Nu erkent het hof dat de feiten ernstig en bewezen zijn. De zaakvoerders moeten schadevergoedingen betalen maar hebben geen verbod gekregen op het houden van dieren. GAIA had op zwaardere straffen gehoopt.

Hondenkennel Puppyhouse - later bekend onder de namen Happy Doggy of Dierenplezier - is door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld voor dierenmishandeling. In eerste aanleg sprak de correctionele rechtbank de kennel vrij voor feiten van dierenmishandeling. De uitbaters werden toen wel veroordeeld omdat ze zonder de juiste milieuvergunning werkten. Maar na extra onderzoek concludeert het hof van beroep nu dat ze zich ook schuldig hebben gemaakt aan dierenmishandeling.

"Heel belangrijk is dat alle feiten van dierenmishandeling, onder meer het gooien van levende puppy's in een container, zijn erkend. Puppyhouse heeft boetes opgelegd gekregen en verbeurdverklaringen, voor in totaal meer dan 200.000 euro", zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. Puppyhouse moet 810 euro aan rechtsplegingsvergoedingen betalen aan GAIA en een morele schadevergoeding van 2 symbolische euro's. Ook vier andere burgerlijke partijen - mensen die er een zieke puppy kochten - krijgen een schadevergoeding.

Gemengde gevoelens

Toch heeft dierenrechtenorganisatie GAIA gemengde gevoelens over het arrest. "Er is geen verbod opgelegd om nog dieren te houden. Wat dat betreft hadden we op meer gehoopt en vinden we dat er veel te zwakke straffen zijn uitgesproken. Want dat wil zeggen dat die zaakvoerders gewoon kunnen verderdoen", zegt Vandenbosch. "We vrezen dat nog meer puppy's het slachtoffer zullen zijn. Er gaan dan opnieuw klachten bij ons binnenkomen en slachtoffers vallen, terwijl er eigenlijk een einde aan had kunnen komen."

Meest gelezen