Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Nederlander Joran van der Sloot bekent dat hij Amerikaanse tiener Natalee Holloway heeft vermoord

De Nederlander Joran van der Sloot (36), de hoofdverdachte in de moordzaak rond de Amerikaanse tiener Natalee Holloway, heeft bekend dat hij haar heeft vermoord in 2005. Dat heeft hij volgens de moeder van Natalee gedaan tijdens een leugendetectortest en de bekentenis wordt bevestigd door de Amerikaanse rechter. Van der Sloot staat vandaag terecht voor de afpersing van de moeder. Ook daar bekent hij schuld, waarvoor Van der Sloot 20 jaar cel krijgt.

Om dit verhaal goed te begrijpen, moeten we eerst terugspoelen naar 2005. Toen verdween de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba. Ze was er op reis met een aantal medescholieren. Joran van der Sloot, een toen 17-jarige Nederlander die op het eiland woonde, was al snel de hoofdverdachte omdat hij Natalee als laatste had gezien: ze was met hem meegereden naar het strand. 

Maar harde bewijzen waren er niet tegen hem - het lichaam van Holloway is tot vandaag nog niet gevonden - en Van der Sloot ging vrijuit. Een bekentenis in 2008, die misdaadjournalist Peter R. De Vries stiekem wist op te nemen via een informant, wuifde de jongeman nadien weg als een leugen en bluf. 

Van der Sloot bleef op vrije voeten, maar erg lang zou dat niet duren. In 2010 werd hij in Chili opgepakt voor zijn betrokkenheid bij de dood van de Peruviaanse Stephany Flores. Hij bekende de moord en werd een paar jaar later in Peru veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. In januari van dit jaar kwam daar trouwens nog een veroordeling rond drugssmokkel bij, waardoor hij sowieso nog tot 2045 vast zal zitten.

Afpersing

Maar ook in de VS sloot het net zich in 2010 rond van der Sloot. Hij werd er dat jaar in staat van beschuldiging gesteld wegens afpersing van Beth Witty, de moeder van Natalee Holloway. Hij had haar 250.000 dollar gevraagd in ruil voor informatie over het lichaam van Holloway en haar vervolgens effectief 25.000 dollar ontfutseld. Alleen bleek de informatie die hij vervolgens gaf niet te kloppen.

Voor die afpersing staat hij vandaag terecht in de Amerikaanse staat Alabama. In ruil voor een lagere straf in deze zaak, een deal dus met de Amerikaanse justitie, heeft hij alles moeten opbiechten over de vermissing van Holloway en de afpersing van haar nabestaanden. 

Van der Sloot is akkoord gegaan met een leugendetectortest, die hij vorige week heeft afgelegd. De FBI heeft z'n bekentenis de afgelopen maand onderzocht en als geloofwaardig bestempeld. Dat heeft de Nederlandse krant Telegraaf vanmorgen gemeld.

Moeder van Natalee bevestigt bekentenis

De moeder van Natalee heeft in de rechtbank de bekentenis van Van der Sloot bevestigd. "Joran, 18 jaar lang heb je ontkend mijn dochter te hebben vermoord, maar nu heb je eindelijk toegegeven dat je haar wel hebt gedood. Ook al heb je hier nu eindelijk toegegeven, je kan niet veroordeeld worden voor haar moord. Maar ik vraag aan de rechtbank om je de maximale straf te geven."

Van der Sloot reageert met een verontschuldiging. "Ik hoop dat m'n verklaring voor afsluiting kan zorgen." Hij voegt eraan toe: "Ik ben niet meer de man die ik toen was."

"Ik heb uw bekentenis van de brute moord op Natalee Holloway overwogen," zegt rechter Anna Manasco. "U hebt in afzonderlijke incidenten, jaren na elkaar, op brute wijze twee mooie vrouwen vermoord die uw seksuele avances weigerden," aldus Manasco rechter, verwijzend naar de moord in Peru in 2010.

De intussen 36-jarige van der Sloot werd eerder dit jaar door Peru uitgeleverd aan de VS om terecht te staan in deze afpersingszaak, waarin hij nu dus 20 jaar cel krijgt. Hij mag die celstraf gelijktijdig uitzitten met zijn straf in Peru. Hij wordt binnenkort teruggevlogen naar het Zuid-Amerikaanse land.

Meest gelezen