Hannelore Goeman gaat de commissie voorzitten.© BELGA

Oprichting bijzondere commissie over seksueel misbruik in kerk goedgekeurd in Vlaams Parlement

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft woensdag de oprichting goedgekeurd van een bijzondere parlementaire commissie. Die bijzondere commissie zal zich buigen over de vraag hoe binnen Vlaamse instellingen en voorzieningen in het verleden en vandaag werd en wordt omgegaan met seksueel misbruik in de Kerk en binnen andere gezagsrelaties.

gjs
Bron: BELGA

Na de VRT-documentaire Godvergeten laaide de discussie over het seksueel misbruik in de kerk opnieuw op. Terwijl er in de Kamer een nieuwe onderzoekscommissie in de steigers staat, komt er in het Vlaams Parlement een bijzondere commissie.

De naam van die bijzondere commissie is een hele mond vol:  ‘Bijzondere Commissie voor de evaluatie van de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en in andere gezagsrelaties in het algemeen, en van de rol van instellingen en voorzieningen op het terrein van jeugd, welzijn en onderwijs in het bijzonder’. 

De commissie zal zich beperken tot de Vlaamse bevoegdheden en moet ten laatste tegen eind maart 2024 klaar zijn. Tegen dan kan de commissie een voorstel met beleidsaanbevelingen opstellen die mogelijk nog deze legislatuur ter bespreking en ter stemming wordt voorgelegd.

El Kaouakibi

De commissie zal bestaan uit vijftien vaste leden, vijftien plaatsvervangers en twee toegevoegde leden (Jos D’Haese van PVDA en onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi). Hannelore Goeman (Vooruit) zal de commissie voorzitten, Katrien Schryvers (CD&V) is eerste ondervoorzitter en Freya Perdaens (N-VA) tweede ondervoorzitter. 

Volgens voorzitter Goeman heeft de documentaire Godvergeten “nogmaals de vinger op een zere wonde gelegd”. “Het is zo belangrijk dat we blijven werken aan preventie en bescherming van jongeren. In scholen, in zorginstellingen, binnen de kerk. Hoe wordt er ingegrepen bij de melding van een klacht, worden slachtoffers voldoende begeleid en in welke mate wordt hun leed erkent? Dat zijn zaken die we Vlaams zullen onderzoeken om op het einde van de rit concrete voorstellen te doen”, zegt de Vooruit-fractieleider.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer