Veelbesproken beelden van “juichende massa” met gewapend kind aan Brusselse kinderopvang blijken videoclip van rapper

De veelbesproken beelden van een feestende menigte die een kind met een vuurwapen omhoog houdt aan een crèche in Brussel, blijken niet van maandagavond te dateren en ook fictief te zijn. Ze maken deel uit van de videoclip van een rapper. De politie onderzoekt de feiten.

gjs

De beelden gingen dinsdag vlot rond op sociale media. Vele tienduizenden mensen zagen hoe onder meer Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en N-VA-politicus Theo Francken ze deelden. “Brussel gisterenavond (maandagavond, nvdr), een kind met een revolver wordt verheerlijkt door gangsters met Palestijnse vlaggen. Aan de ecocrèche ‘Les Petits pas’ in de Krakeelstraat. Wat een hellhole”, schreef Francken bij de door zijn volgers massaal gedeelde en becommentarieerde beelden.

Maar wat blijkt? De beelden werden helemaal niet maandagavond gemaakt en het hele tafereel is in scène gezet. Dat zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) dinsdag al aan La Libre. “De video dateert van afgelopen zaterdag, en niet van maandagavond. Dit heeft niets te maken met de aanslag die maandag in Brussel werd gepleegd.”

Ilse Van de Keere, woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, bevestigt dat aan onze redactie. “Dat zijn de opnames van een videoclip, en ze werden zaterdagavond al gemaakt.” Toch stelt de politie een onderzoek in. “Het is zo dat je om een activiteit op de openbare weg toelating moet hebben van je gemeente”, zegt Van de Keere. “Daar is een rubriek voor op de website van de politie, evenement organiseren. Daar moet je beschrijven wat je wenst te doen en dan krijg je daar al dan niet toelating voor.”

Volgens VRT nieuws zijn de opnames gemaakt voor een videoclip van de rapper 7.62. Dat bevestigt iemand in de entourage van de rapper aan de nieuwssite. “Maar de clip heeft niets met de actualiteit te maken”, zegt die nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen