RECONSTRUCTIE. “Help ons, we worden gevolgd”: hoe douane nipt ontsnapte aan confrontatie met zwaargewapende drugscriminelen

Antwerpen -

De Antwerpse douane is in de avond van dinsdag 17 oktober zo goed als zeker ontsnapt aan een gewapende confrontatie met Nederlandse drugscriminelen. Op één kilometer van de loods waar de douane in beslag genomen cocaïne opslaat, werd een busje met zwaarbewapende Nederlandse criminelen klemgereden door het Snelle Responsteam. “Het adres van de douaneloods was ingegeven in de gps van het voertuig.”

Joris Van der Aa

Met het einde van het jaar in zicht blikken wij terug op een bewogen 2023 aan de hand van de artikels die het afgelopen jaar de lezer het meest beroerden. Tot het einde van jaar brengt gva.be een selectie van artikels die in 2023 veel gelezen, gedeeld of besproken werden.

- Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 19 oktober 2023 -

De federale politie van Antwerpen en de douane hebben de voorbije dagen chaos veroorzaakt in de drugswereld van de Lage Landen. Het begon met een vangst van bijna acht ton in de haven van Rotterdam, die er kwam op aangeven van de douane in Antwerpen.

LEES OOK. Op weg om in beslag genomen cocaïne terug te stelen? Politie rijdt gewapend commando klem vlak bij douaneloods in Antwerpen

De drugsvangst in Antwerpen: tien ton cocaïne tussen sojameel.© rr

Een dag later deed de Antwerpse douane zelf een nog veel grotere vangst. In een container met sojameel, afkomstig uit Sierra Leone, troffen de speurders enorme pakketten met cocaïne aan. Het gaat naar schatting om tien ton cocaïne, goed voor een straatwaarde van minstens 500 miljoen euro. Of beide drugszendingen het werk van één en dezelfde criminele groepering waren, is op dit moment niet duidelijk.

Uitgeweken naar Kalmthout

Een reconstructie van de feiten dringt zich op. Bij de politiediensten sijpelt informatie binnen dat de megavangsten voor grote spanningen zorgen in het criminele milieu. Er zijn geruchten dat de Nederlandse criminelen van plan zijn om hun in beslag genomen cocaïne met geweld te gaan recupereren. Parket, politie en douane beslissen daarom om de verdachte container niet in de haven zelf te controleren, maar wijken ermee uit naar een loods in de buurt van Kalmthout. Vervolgens moeten de blokken met cocaïne naar de douaneloods in Antwerpen worden vervoerd. Maar dat transport verloopt niet volgens de regels van de kunst.

Bij de douane vragen ze aan de federale politie om het transport van Kalmthout naar Antwerpen te bewaken, maar bij de federale politie geven ze in eerste instantie niet thuis. Volgens sommige bronnen zou de Federale Reserve (Feres), die geregeld voor bewakingsopdrachten wordt ingeschakeld, gewoon niet zijn komen opdagen. “Dat klopt niet”, zegt An Berger van de federale politie. “Feres heeft die bewaking van dat transport niet uitgevoerd omdat ze niet gevraagd waren. Bovendien is Feres daar niet de meest geschikte dienst voor.”

Zenuwachtig

Bij de mensen van de douane op het terrein neemt de zenuwachtigheid dinsdagavond toe, wanneer blijkt dat ze de tien ton cocaïne met een paar collega’s naar Antwerpen moeten brengen. Er was voordien al informatie binnengekomen dat Nederlandse criminelen een raid zouden uitvoeren op het transport.

Luc Martony van de ACOD Openbare Diensten noemt de situatie wraakroepend. “Het zou niet de eerste keer zijn dat onze collega’s zonder noemenswaardige bescherming cocaïne moeten overbrengen. De vraag is niet óf het ooit tot incidenten zal komen, de vraag is wannéér het gebeurt.”

LEES OOK. Verbrandingsovens krijgen hoeveelheid cocaïne nog altijd niet weggewerkt

Het SRT rijdt een zwart busje klem.© AP

Zowel bij het parket van Antwerpen als bij de federale politie nuanceert men. “Het is niet zo dat de douane er alleen voor stond”, zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. “De federale wegpolitie heeft het transport begeleid en ook de politiezone Grens was verwittigd.”

Bij de douane kloppen ze ook aan bij de politiezone Antwerpen. Of Antwerpen de vereiste bescherming kan bieden tijdens het transport van 500 miljoen? Dat kan, zo gauw het transport op Antwerps grondgebied zou aankomen.

Paniek

Maar de roep om hulp slaat tijdens het transport om in lichte paniek. De mensen van de douane hebben een aantal verdachte voertuigen met Nederlandse nummerplaten opgemerkt, die opvallend veel interesse tonen in het cocaïnetransport. Zijn het soldaten van een drugsbende? Bij de douane ontstaat de vrees dat de drugssmokkelaars gps-trackers hebben geplaatst in de cocaïnelading, zodat ze hun handelswaar altijd kunnen lokaliseren. “Het vermoeden van de douaniers bleek te kloppen”, zegt een bron. “Die Nederlandse voertuigen waren inderdaad verdacht. Uit de gegevens van de ANPR-camera bleek dat die Nederlandse busjes exact hetzelfde traject aflegden als het drugstransport van de douane.”

Het SRT houdt een verdachte onder schot.© rr

Bij de Antwerpse politie komt een noodkreet binnen: “Help ons, we worden achtervolgd.”

De politie besluit een soort val op te zetten. Het Snelle Responsteam (SRT) van de Antwerpse politie, dat een goed bewapende elite-eenheid heeft die altijd op het terrein aanwezig is, vat discreet post aan het kruispunt van de Noorderlaan en de IJzerlaan. Wanneer het drugstransport voorbijrijdt, gevolgd door een zwart busje met Nederlandse nummerplaten, komen ze in actie. De wagen wordt klemgereden en omsingeld door anonieme politievoertuigen. De inzittenden worden een voor een onder schot gehouden. Buurtbewoners zien hoe zeven verdachten in de boeien worden geslagen en op het asfalt gelegd.

Adres in gps

De politie treft in het busje zware oorlogswapens aan. In de gps van het voertuig staat een adres ingegeven: dat van de loods van de douane, een kilometer verderop. Het profiel van de verdachten is klassiek: Nederlanders van Antilliaanse en Surinaamse origine.

“De verdachten worden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

De netjes geschikte lading cocaïne, klaar voor transport.© rr

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever reageert opgelucht. “De politie heeft goed werk geleverd. Dit had echt wel verkeerd kunnen aflopen. En we mogen in Antwerpen blij zijn dat we het SRT hebben, dat altijd ingezet kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER