Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir meldt de cijfers op basis van een nieuw rapport van het departement Omgeving.© BELGA

Extra ruimtebeslag daalde voorbije drie jaar met een kwart in Vlaanderen

De ruimtebeslagsnelheid is in Vlaanderen de afgelopen drie jaar afgenomen tot gemiddeld 3,8 ha/dag. In de voorgaande driejaarlijkse perioden was dat nog telkens 5,0 ha/dag. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) donderdag op basis van een nieuw rapport van het departement Omgeving. “Een daling met 24 procent”, aldus Demir.

Bron: BELGA

De terugval van de ruimtebeslagsnelheid komt volgens de minister doordat het ruimtebeslag voor wonen en economie minder snel toeneemt en voor landbouwinfrastructuur zelfs afneemt. Tegelijk neemt ook de ‘ruimtelijke voetafdruk’, berekend als de oppervlakte ruimtebeslag in Vlaanderen gedeeld door het aantal inwoners, af. Dat wijst erop dat er meer verdichting plaatsvindt. 

“Het belang van ruimte voor water en groen werd veel te lang miskend, maar dat is de voorbije jaren duidelijk en terecht veranderd. De weg is nog lang, maar voor het eerst maken de cijfers duidelijk dat de tanker aan het keren is”, aldus Demir.

De Vlaamse regering heeft zich tot doel gesteld om het extra ruimtebeslag te herleiden tot 3ha/dag in 2025 en tot 0 ha/dag in 2040.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer