Direct naar artikelinhoud
LiveblogAanslag Brussel

Live - Aanslag Brussel. Nieuwe minister van Justitie Paul Van Tigchelt: ‘Ik vraag geen honderd of tien dagen, ik begin nu’

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (r.) samen met Open Vld-partijvoorzitter Tom Ongena op het liberale hoofdkwartier in Brussel vanavond.Beeld BELGA

Open Vld heeft Paul Van Tigchelt aangesteld als opvolger van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als minister van Justitie. Van Quickenborne bood vrijdag zijn ontslag aan nadat een ernstige fout bij Justitie aan het licht was gekomen in de nasleep van de terreuraanslag in Brussel maandag. Volg de laatste ontwikkelingen hieronder.

• Achtergrond. Hoe de aanstelling van Paul Van Tigchelt voor deining zorgt bij Open Vld, niet het minst in Antwerpen 

• Reconstructie. Van individueel falen tot systeemfout: federale regering komt allesbehalve ongeschonden uit zaak-Lassoued

• Nieuws. Gwendolyn Rutten stopt met nationale politiek: ‘Gebrek aan respect’ partijtop Open Vld ‘werd te groot’

• Nieuws. Wie is de blunderende magistraat voor wie Vincent Van Quickenborne opstapte?

Video wordt geladen...

Live

  1. Van individueel falen tot systeemfout: federale regering komt allesbehalve ongeschonden uit zaak-Lassoued

    Een week na de dodelijke aanslag in Brussel is het duidelijk dat de moord op twee Zweden wel degelijk voorkomen had kunnen worden. Dat Lassoued nog op vrije voeten was, is niet het gevolg van vervelende herkomstlanden, maar wel van een systeemfalen – en van vergetelheid op een overwerkt Brussels parket.

    Lees hier de reconstructie.

  2. Paul Van Tigchelt: 'Ik vraag geen honderd of tien dagen, ik begin nu'

    Met de keuze van Paul Van Tigchelt als nieuwe minister van Justitie heeft Open Vld gekozen voor dé veiligheidsexpert van ons land. Dat stelt voorzitter Tom Ongena. Van Tigchelt zei op zijn beurt tijdens een persconferentie "geen honderd dagen te vragen". "Ook geen tien, ik ga nu onmiddellijk aan de slag. Er is geen tijd te verliezen."

    De nieuwe minister van Justitie werd in het hoofdkwartier van de Vlaamse liberalen voorgesteld aan de pers. Daarbij werd de nadruk gelegd op zijn expertise, niet alleen als voormalig hoofd van het OCAD, maar ook als voormalig drugsmagistraat in Antwerpen.

    "De functie van minister van Justitie is heel belangrijk. Zeker op dit moment met de verhoogde terreurdreiging in ons land, het conflict in het Midden-Oosten en de 'war on drugs'. De mensen verwachten antwoorden en oplossingen van ons. Dienstbaarheid en introspectie zijn nu gepast", klonk het.

    Paul Van Tigchelt.Beeld BELGA

    Ongena kwam ook nog even terug op het vertrek van Rutten uit de nationale politiek. "Ik begrijp haar ontgoocheling, maar op het moment dat ons land geconfronteerd wordt met terreur en toenemende veiligheidsrisico's heb ik gekozen voor iemand die vanaf dag één aan de slag kan."

    Van Tigchelt zal volgend jaar ook deelnemen aan de verkiezingen voor Open Vld in Antwerpen. Welke plaats hij op de lijst zal innemen, is nog niet beslist. "Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen", zei hij daarover.

    Lees ook. Paul Van Tigchelt nieuwe minister van Justitie: de juiste man op de juiste plek legt onenigheid binnen Open Vld bloot

  3. De Croo reageert op vertrek van Rutten: 'Ik begrijp haar frustratie, maar dit is de enige logische keuze'

    In VTM Nieuws heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gereageerd op de aanstelling van Paul Van Tigchelt als nieuwe minister van Justitie. Partijgenote Gwendolyn Rutten voelde zich zo gekrenkt dat ze meteen aankondigde de nationale politiek te verlaten.

    "Het is jammer, Gwendolyn is iemand met heel veel talent. Maar op een moment als dit moet je kiezen. Ik begrijp absoluut haar frustratie dat zij het niet geworden is, maar dit is de enige logische keuze", klonk het.

    De Croo schetst vervolgens de manier waarop die keuze tot stand gekomen is. "Even een stap terug: twee mensen zijn overleden omdat de Belgische overheid een fout gemaakt heeft. Op zo'n moment is het voor mij de prioriteit om de persoon te nemen die onmiddellijk de zaken kan aanpakken en heeft het iets minder te maken met de politieke planning. Dit was puur de keuze voor een topper."

    Maar vanwaar komt dan al die frustratie bij Rutten? Zij haalde onder meer aan dat het "gebrek aan respect te groot geworden is". "Natuurlijk heb ik gepraat met haar vooraleer ik deze beslissing nam", luidt het antwoord. "Onze voorzitter (Tom Ongena, red.) en anderen hebben dat ook gedaan. Ik zal het er met haar zeker nog over hebben, deze discussie moet intern opgelost worden."

    Premier Alexander De Croo bij VTM Nieuws.Beeld VTM NIEUWS
  4. Onvrede binnen Open Vld over aanstelling Van Tigchelt

    Voormalig Vlaams minister Bart Tommelein zal niet meer naar het uitgebreid partijbestuur van Open Vld gaan. De burgemeester van Oostende kan zich niet vinden in de manier waarop Paul Van Tigchelt is aangeduid als opvolger van Vincent Van Quickenborne als minister van Justitie. "Ik vind dit een gemiste kans", zegt hij.

    Tommelein is niet de enige Vlaamse liberaal die kritiek heeft op de gang van zaken. Eerder kondigde Gwendolyn Rutten aan uit de nationale politiek te stappen uit onvrede met de "onrespectvolle manier" waarop ze door de partijtop is behandeld.

    En ook Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem gaat niet akkoord. "Wij willen Gwendolyn Rutten! Tijd voor respect. Tijd om werk te belonen. Tijd om vrouwen op één te zetten. Tijd dat Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne leren hoe om te gaan met mensen en talent", schrijft ze in een scherp bericht op X.

    De Brugse schepen hoopt tot slot dat Rutten op haar beslissing zal terugkomen. "Gwendolyn is een topper met ervaring."

  5. Jasper Pillen verdwijnt uit Kamer door terugkeer Van Quickenborne

    Het ontslag van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als minister van Justitie heeft ook gevolgen voor zijn partijgenoot Jasper Pillen. Van Quickenborne neemt immers opnieuw zijn zetel in de Kamer in, waardoor Pillen na drie jaar afscheid neemt van het halfrond.

    Bij de verkiezingen van 2019 raakte Van Quickenborne vanop de West-Vlaamse lijst verkozen in de Kamer. Nadat hij toetrad tot de Vivaldi-regering kwam zijn zitje vrij voor opvolger Pillen. Hij moet nu echter opnieuw plaats ruimen voor Van Quickenborne.

    "Dit is geen afscheid", reageert de ondervoorzitter van Open Vld. "Ik ga met volle goesting voor het lijsttrekkerschap op de Vlaamse lijst voor de verkiezingen in juni 2024, want mijn werk is niet af." Pillen werkte zich in de Kamer vooral in de kijker op Defensie-dossiers.

    Kamerlid Jasper Pillen.Beeld BELGA
  6. Van Tigchelt legt eed af

    Paul Van Tigchelt heeft bij koning Filip de eed afgelegd als nieuwe minister van Justitie.

    Paul Van Tigchelt (r.) samen met koning Filip (c.) en premier Alexander De Croo (l.).Beeld BELGA
  7. Gwendolyn Rutten stopt met nationale politiek: ‘Gebrek aan respect’ partijtop Open Vld ‘werd te groot’

    De naam van voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, zelf ook juriste, werd de voorbije dagen genoemd als mogelijke opvolger van Vincent Van Quickenborne. Met de aanstelling van Paul Van Tigchelt blijft Rutten echter met lege handen achter. 

    Ontgoocheld trekt ze daar nu haar conclusies uit: in een mededeling meldt Rutten dat ze geen kandidaat meer is bij de volgende verkiezingen en stopt met nationale politiek. De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd. Het zij zo, dat is het lot van elke politicus. De onrespectvolle manier waarop dat gebeurde, draagt wel bij aan mijn beslissing.”

    Lees hier meer.

  8. Paul Van Tigchelt wordt nieuwe minister van Justitie

    Voormalig OCAD-topman Paul Van Tigchelt volgt Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op als minister van Justitie. Hij legt om 17.30 uur de eed af bij koning Filip, meldt het Paleis. Hij wordt ook bevoegd voor de Noordzee en zal ook de rol van vicepremier op zich nemen. Dat betekent dat hij deel uitmaakt van het kernkabinet, waarin de premier en de andere vicepremiers zetelen en waarin vaak de principiële politieke knopen worden doorgehakt.

    De 50-jarige Van Tigchelt was tot nog toe adjunct-kabinetschef voor Justitie en Veiligheid op het kabinet-Van Quickenborne. Hij schuift dus op en neemt de plaats van zijn voormalige chef in. Als adjunct-kabinetschef stond hij in voor de contacten met het terrein, zoals de procureurs-generaal, de parketten, de geïntegreerde politie en de Staatsveiligheid.

    Tot het najaar van 2020 was hij de topman van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging), het orgaan dat de terreurdreiging in ons land analyseert. Van Tigchelt begon in 2016 bij het OCAD en werkte eerder bij het Antwerpse hof van beroep en als substituut bij het Antwerpse parket. Met Van Tigchelt kiest de partij dus iemand die dagelijks bezig was met het beleid op Justitie en dus geen inloopperiode nodig heeft.

    Van Tigchelt heeft een verleden op liberale kabinetten: van 2003 tot 2008 was hij al eens adjunct-kabinetschef en woordvoerder, toen nog bij toenmalig minister van Binnenlandse ­Zaken Patrick Dewael (Open Vld).

    Paul Van Tigchelt, hier in oktober 2022 in het federaal parlement met toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v).Beeld Photo News
  9. Minister Verlinden geniet 'tot nu toe' vertrouwen van regering

    Er zijn tot nu toe geen onaanvaardbare of zware fouten bij de politie aan het licht gekomen rond de aanslag van maandag in Brussel en dus geniet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) "tot nu toe" het vertrouwen van de regering. Dat heeft PS-staatssecretaris Thomas Dermine  verklaard in De Zevende Dag.

    Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nam vrijdag ontslag nadat was gebleken dat Tunesië vorig jaar een uitleveringsverzoek naar ons land had gestuurd voor de dader van de aanslag, maar op het parket van Brussel gebeurde daar niks mee. Zaterdag rees de vraag of er ook bij de politie geen fouten waren gebeurd, waardoor minister Verlinden in de schijnwerpers kwam te staan.

    Voor aanvang van het kernkabinet verklaarde ze zelf niet over informatie te beschikken dat de politie de procedures niet zou hebben gevolgd. Tijdens die vergadering kwamen ook de commissaris-generaal van de federale politie en de Brusselse procureur-generaal gedetailleerd tekst en uitleg geven bij alle gebeurtenissen van de voorbije jaren rond dader Abdesalem Lassoued.

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) naast premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie gisteren.Beeld AFP

    Op de persconferentie achteraf kwamen ook geen elementen aan het licht die op fouten bij de politie zouden wijzen. Premier Alexander De Croo hamerde verschillende keren op de "individuele fout bij het parket van Brussel." 

    "Er was een lange vergadering", reageerde staatssecretaris Dermine. "En tot nu toe, met de informatie die we vandaag hebben, zijn er geen onaanvaardbare of zware fouten gemaakt. Tot nu toe heeft mevrouw Verlinden het hele vertrouwen van de regering en zeker van de PS."

    Opvallend is dat ook elders coalitiepartners een slag om de arm houden. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau stelde in De Zevende Dag ook dat er "op dit moment geen procedurefout" is geweest. "Je weet niet wat er deze week allemaal nog op tafel komt.", luidde het. Van de vraag of minister Verlinden volledig buiten schot is, ben je "nooit 100 procent zeker", aldus Rousseau. 

    Voor Groen-covoorzitter Nadia Naji is het van belang dat de juiste vragen worden gesteld en dat er oplossingen voor komen. Die moeten gaan over de interne controle bij justitie, de procedures bij de politie en over hoe het komt dat het zo gemakkelijk is aan wapens te komen. "Die vragen zijn nog niet allemaal beantwoord, maar er is gisteren wel een start genomen", aldus Naji. "Het is niet mijn rol dat over haar te bepalen", antwoordde Naji op de vraag naar de politieke verantwoordelijkheid van minister Verlinden.

  10. Staatssecretaris De Moor: 'Het systeem faalt'

    "Waarom neemt u uw verantwoordelijkheid niet?" Dat was vanmiddag dé vraag van de VTM Nieuws-kijkers voor studiogast Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (cd&v). Na de dodelijke aanslag kwam ook zij in het vizier te staan, aangezien de dader een Tunesiër was die illegaal in het land verbleef en al lang teruggestuurd had moeten worden.

    "Het systeem faalt", gaf De Moor toe, "maar ik zal altijd mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik neem die nu ook door het systeem te verbeteren."

    Ontslag nemen zoals minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is niet aan de orde, klonk het. "Volgens de informatie die ik vandaag heb, hebben mijn diensten hier geen fouten gemaakt. Dat wil niet zeggen dat het migratiesysteem goed werkt. Er is een falend migratiebeleid, maar ik zal me elke dag inzetten om dat te verbeteren."

  11. Kinderen in gesloten centra geen taboe voor Vooruit

    Vooruit-voorzitter Conner Rousseau laat de deur open voor het opsluiten van gezinnen met kinderen in gesloten centra, dat zei hij zondag in De Zevende Dag.

    Lees het hele artikel hier.

    Beeld bfs
  12. ‘Ernstige onderbemanning heeft een rol gespeeld, maar mag geen rechtvaardiging zijn’

    Er vond eerder vandaag een persconferentie plaats van het parket in Brussel over het uitleveringsbevel van Lassoued dat is blijven liggen bij een magistraat. "De ernstige onderbemanning heeft een rol gespeeld, maar dat mag geen rechtvaardiging zijn", zegt de Brussels procureur des Konings Tim De Wolf. "Het dossier had behandeld moeten zijn. Dat dit door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet is gebeurd, is dramatisch in de gegeven omstandigheden."

    Volgens de procureur "herinnert geen van de betrokken collega's zich nog wat over wat er met het dossier is gebeurd". "Onze veronderstelling is dat het dossier mondeling besproken werd door de administratieve medewerker en de behandelende magistraat, die mogelijk gevraagd heeft omwille van meer dringende zaken het dossier later opnieuw voor te leggen. Dat lijkt niet meer gebeurd te zijn."

    De procureur besluit: "Aangezien we geen spoor hebben van het exacte parcours dat het dossier heeft afgelegd, zal het nooit mogelijk zijn om een antwoord te geven op alle vragen."

    Om te voorkomen dat er zaken worden vergeten, is er normaal twee keer per jaar een controle van alle lopende dossiers. Door het stijgend aantal dossiers, is dat niet gebeurd in het voorjaar. Ergens in de komende weken was er een nieuwe controle voorzien. Volgens de procureur was het dossier van Lassoued dan vermoedelijk opgemerkt. 

  13. Samengevat: regering duwt crisissfeer van zich af met extra aanwervingen voor politie en parket

    Het Brussels parket en de Brusselse politie krijgen er tientallen mensen bij. Dat moet voorkomen dat in de toekomst dossiers zoals dat van Abdesalem Lassoued op de plank blijven liggen. Een eventueel ontslag van minister Annelies Verlinden werd door het kernkabinet van tafel geveegd.

    Lees verder.

  14. Premier kondigt een reeks nieuwe maatregelen aan

    1. Het volledige kader van Parket van Brussel zal worden ingevuld. Er komen 5 extra magistraten en er is een wettelijke regeling uitgewerkt om eindelijk een procureur des Konings te kunnen benoemen. Dat laatste was al 9 jaar een probleem. De procureur-generaal heeft aanvaard om de dagelijkse leiding op zich te nemen.

    2. De federale gerechtelijke politie Brussel krijgt 50 extra mensen, de spoorwegpolitie in Brussel krijgt 25 mensen bij.

    3. Er komt een analyse van het Comité I en P over de huidige procedures. Nu is achteraf gebleken dat er toch veel informatie was over aanslagpleger Lassoued, maar de doorstroming liet te wensen over.

    4. De infodoorstroming tussen Dienst Vreemdelingenzaken, de diensten van Justitie en politie wordt versterkt.

    5. Er komt een databank met alle personen die een bevel gekregen hebben om het grondgebied te verlaten. Die gegevens kunnen dan gekruist worden met de gegevens van de politiediensten om te zien wie een bevel kreeg én criminele feiten heeft gepleegd.

  15. Straks persconferentie

    Er volgt vanavond een persconferentie om 21u15. Het kernkabinet zat eerder vandaag samen over de terreuraanslag in Brussel.

  16. Magistratenvereniging: "Minister lijkt te snel de schuld bij magistraat te hebben gelegd"

    De Franstalige magistratenvereniging ASM zegt dat ex-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) "te snel" lijkt te zijn geweest toen die een magistraat van het Brussels parket met de vinger wees. ASM wijst op de problemen bij het parket van Brussel, dat onderbemand is en al sinds 2021 zonder korpschef zit.

    "Het lijkt dat de minister te snel geweest is toen die de verantwoordelijkheid bij de magistraat legde", zegt Pascale Monteiro Barreto, voorzitter van ASM. Ze verwijst naar sommige krantenberichten waarin staat dat de magistraat het uitleveringsverzoek zelfs ongewild niet in handen zou hebben gehad, omdat het in een verkeerde kast was terechtgekomen. In dat geval lijkt het eerder om een organisatorisch probleem te gaan. "Het is belangrijk om voorzichtig te blijven en de elementen van het onderzoek af te wachten."

    Monteiro Barreto herinnert aan de problemen bij het Brusselse parket, dat onderbemand is en sinds 2021 zonder korpschef zit. Ze heeft het ook over een "collectieve politieke verantwoordelijkheid", niet alleen van deze regering, maar ook van de vorige regeringen, die het personeelskader niet op peil brachten. In de plaats kwamen er lapmiddelen, klinkt het, zoals de tijdelijke cashflowcontracten.

    De ASM-voorzitster stelt zich er ook vragen bij dat de FOD Justitie het uitleveringsverzoek niet verder opvolgde, nadat het overgemaakt was aan het parket. Monteiro Barreto wijst er nog op dat het parket een en ondeelbaar is en dat het dus eigenlijk aan de korpschef toekomt om zich te verantwoorden. "Maar die is zelf dienstdoend. Het is zeer problematisch. We moeten het hoofd koel houden en dringend nadenken hoe we het parket van Brussel de nodige middelen geven."

  17. Toplui politie en parket Brussel vertrokken

    Brussels procureur-generaal Johan Delmulle en commissaris-generaal Eric Snoeck van de federale politie hebben zaterdag omstreeks 18.45 uur de bijeenkomst van het kernkabinet verlaten. Ze legden geen verklaringen af bij het verlaten van de Wetstraat 16. Binnen zitten de topministers van de federale regering nog steeds samen. Het is onduidelijk hoe lang die vergadering nog zal duren.

  18. Alle schijnwerpers gericht op Annelies Verlinden: maakte ook de politie grove fouten?

    De federale regering zit sinds 15 uur samen over de vraag wat er fout ging in het dossier van Abesalem Lassoued. Vooral Binnenlandminister Annelies Verlinden moet daarbij op eieren lopen. 

    Lees verder.

  19. Parket geeft morgen persconferentie

    Er wordt morgen om 11 uur een persconferentie georganiseerd door het parket van Brussel. 

  20. Na het ontslag van Van Quickenborne, nu ook dat van Verlinden? Politicoloog Dave Sinardet: ‘Er kunnen nog meer ministers in nauwe schoentjes komen’

    De aanslag in Brussel leidde vrijdag tot het ontslag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Komen nog meer ministers in nauwe schoentjes, zoals minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden? In ieder geval stond Abdesalem Lassoued wel degelijk bij ons op de radar. ‘Hier is toch meer aan de hand dan een individuele fout,’ zegt politicoloog en Wetstraatwatcher Dave Sinardet (VUB).

    Lees verder. 

  21. Verlinden: "Geen aanwijzingen dat politie procedure niet gevolgd heeft"

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) legde net voor de aanvang van de kern een korte verklaring af. Op de vraag van VTM Nieuws of ze eraan dacht om ontslag te nemen, gaf ze geen antwoord.

  22. Wie is de blunderende magistraat voor wie Vincent Van Quickenborne opstapte?

    Bij zijn ontslag vrijdagavond viseerde Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een Brusselse magistraat, die het dossier-Lassoued heeft laten liggen. De Morgen vernam dat het gaat om een magistraat die eerder in opspraak kwam, omdat hij met de kredietkaart van een rijke zakenman naar een Amsterdams luxebordeel ging.

    Lees verder. 

  23. Buitenlandse Zaken gaf uitleveringsverzoek door

    Het is voorlopig niet duidelijk of iemand van het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ook de mail ontvangen heeft. Haar kabinet en het ministerie bevestigen verder dat hun diensten achteraf niet meer gecheckt hebben of er gevolg is gegeven aan het uitleveringsverzoek. Maar het zou gaan om een louter administratief dossier, waarbij er geen enkele politieke beslissing mee gemoeid is. Het kabinet van de minister komt dan ook niet tussen in dergelijke administratieve afhandeling. Het dossier werd in ontvangst genomen door de administratie. Wat de FOD Buitenlandse Zaken betreft, zij zouden dus enkel het doorgeefluik zijn tussen het buitenlands verzoek en de FOD Justitie.

  24. Annelies Verlinden: 'We zullen verder duidelijkheid scheppen'

    "Als minister van Justitie heeft Vincent Van Quickenborne hard gewerkt om justitie sneller, kordater en rechtvaardiger te maken. Ik respecteer zijn beslissing." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) op X. 

    Zoals door premier De Croo al aangekondigd zal het kernkabinet morgen samenkomen en zal ook Verlinden daarop aanwezig zijn. Op die vergadering "zullen we verder duidelijkheid scheppen", klink het.

  25. Open Vld-voorzitter Ongena wil 'in de loop van weekend' opvolger aanduiden

    Open Vld-voorzitter Tom Ongena wil "in de loop van het weekend" duidelijkheid verschaffen over de opvolger van partijgenoot Vincent Van Quickenborne als minister van Justitie. Dat heeft hij in het VRT-programma De afspraak op vrijdag gezegd.

    Ongena prees de beslissing van Van Quickenborne, die vrijdagavond zijn ontslag aankondigde nadat hij die ochtend had vernomen dat Tunesië vorig jaar om de uitlevering van Abdesalem Lassoued had gevraagd. Aan dat uitleveringsverzoek had de bevoegde magistraat geen gevolg gegeven.

    "Het was van in het begin ook voor Vincent duidelijk dat zijn politieke verantwoordelijkheid hier in het spel kwam", stelde Ongena, die nogmaals de beslissing van zijn partijgenoot prees. "Dit is een manier om duidelijk aan te geven dat hier echt een zware fout is gemaakt met zo'n dramatische gevolgen."

    Of ook de magistraat gevolgen moet dragen, is een zaak voor de magistratuur. "Het is niet aan mij om me daarover uit te spreken, maar ik denk dat de tuchtprocedures best gevolgd worden. Ik zou niet in de spiegel kunnen kijken", zei Ongena.

    Ongena beklemtoonde tenslotte dat "vriend en vijand" erkennen dat Van Quickenborne goed werk heeft geleverd als minister van Justitie. Het is nu aan zijn opvolger om het werk af te maken, luidde het.

  26. Premier De Croo roept morgenmiddag kernkabinet samen

    Premier Alexander De Croo roept zaterdag om 15 uur het kernkabinet samen om "volledige klaarheid te scheppen". Dat heeft hij aangekondigd na de bekendmaking dat Tunesië vorig jaar om de uitlevering van de dader van de aanslag van Brussel had gevraagd.

    "Ik roep morgen het kernkabinet samen in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden met de procureur-generaal van Brussel en de commissaris-generaal a.i. van de federale politie om volledige klaarheid te scheppen", meldt De Croo op X, het vroegere Twitter.

    De Croo "neemt akte van de beslissing" van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen. "Respect voor zijn politieke moed", stelt de premier.

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Partijvoorzitters en ministers Vivaldi betuigen respect voor beslissing

    Ministers en partijvoorzitters van de Vivaldi-regering hebben op X, het vroegere Twitter, woorden van lof voor de beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen.

    "Een zware fout van een magistraat heeft het leven gekost van twee onschuldige burgers. Alle respect voor Vincent Van Quickenborne om zonder aarzeling zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. Hij mag terecht trots zijn op het werk dat hij als minister van justitie heeft verricht", zo reageerde Open Vld-voorzitter Tom Ongena op het ontslag van zijn minister.

    Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau prijst de stap van Van Quickenborne. "Het siert Vincent Van Quickenborne dat hij, zonder persoonlijke fout, zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat is moedig en tegenwoordig zeldzaam in de politiek", aldus Rousseau, die spreekt van "een onaanvaardbare kemel van justitie met heel zware gevolgen".

    Twitter bericht wordt geladen...

    PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne brengt ook hulde aan Van Quickenborne, die "waardig zijn politieke verantwoordelijk neemt op een moeilijk moment". "We waren het zeker niet altijd eens, maar de regering verliest vandaag helaas één van zijn sterkhouders.

    Groen-vicepremier Petra De Sutter dankt Van Quickenborne voor "de goede, jarenlange samenwerking". Justitie "verliest een gedreven kapitein en de regering verliest een sterke vicepremier", schrijft De Sutter.

    "De beslissing van Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen omwille van een grote fout binnen justitie verdient respect", vindt Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke. "Vincent speelde een belangrijke rol in de regering als minister die hervormingen in justitie consequent op de agenda zette, maar ook als bruggenbouwer in vele moeilijke dossiers. Zijn beslissing is correct en moedig, maar ik zal hem missen."

  28. ‘Het is bitter voor Van Quickenborne dat hij struikelt over een fout van de diensten die hij altijd verdedigd heeft’

    Vincent Van Quickenborne (Open Vld) neemt ontslag als minister van Justitie in de nasleep van de aanslag in Brussel van maandag. Gebleken is dat het parket van Brussel een eerder uitleveringsverzoek voor de man die de aanslag pleegde onbehandeld liet. Hoofdcommentator Bart Eeckhout maakt een eerste analyse.

    'Het noodscenario was om alle troepen te verzamelen rond De Croo, maar nu valt de eerste luitenant weg.'Beeld Eva Beeusaert/ Eric de Mildt
  29. Carl Devos: 'Eigenlijk zouden meer mensen ontslag moeten nemen, om te beginnen de premier'

    “De minister neemt ontslag omdat binnen zijn bevoegdheid zich die fout heeft voorgedaan", zegt politicoloog Carl Devos in Terzake. "Eigenlijk zouden meer mensen ontslag moeten nemen, bij wijze van signaal naar de bevolking. Om te beginnen de eerste minister. Dat haalt niet veel uit, maar dan geef je tenminste het signaal naar de mensen: als we met z’n allen vinden dat het systeem normaal heeft gefunctioneerd, en toch gebeurt dit, dan klopt er iets niets en is er iets ernstig aan de hand.”

    Devos voorspelt dat de volgende minister van Justitie een lange tijd minister zou kunnen blijven. “Hou er rekening mee dat ze na de verkiezingen hopelijk ergens in 2025 een regering kunnen vormen. Dan zullen vanuit een regering van lopende zaken de hele tijd belangrijke beslissingen moeten worden genomen.”

  30. Vlaams Belang: 'Ontslag enige logische conclusie'

    "Het ontslag van Van Quickenborne is de enige logische conclusie", zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op X. "Het is duidelijk dat er ontzettend veel cruciale fouten zijn gemaakt die de aanslag mee mogelijk hebben gemaakt."

  31. Lassoued moest straf van 26 jaar uitzitten in Tunesië voor twee moordpogingen, maar ontsnapte uit gevangenis

    Tunesië vroeg de uitlevering van Abdeslam Lassoued, omdat hij in zijn thuisland een gevangenisstraf van 26 jaar moest uitzitten voor twee pogingen tot moord. Dat vernam De Morgen uit betrouwbare bron.

  32. '31 soortgelijke dossiers, dit is enige dat is blijven liggen'

    Volgens Johan Delmulle, procureur-generaal van Brussel, zijn vorig jaar 31 soortgelijke dossiers met een uitleveringsverzoek door het parket van Brussel ontvangen. "Dit is het enige van die 31 dat na ontvangst niet verder werd afgehandeld", legde hij uit op de persconferentie met Van Quickenborne. "Ik kan niet anders dan concluderen dat de enige oorzaak een jammerlijke samenloop van omstandigheden is, waarbij het dossier te wachten werd gelegd en uit het oog werd verloren."

  33. Vincent Van Quickenborne stapt op als minister van Justitie

    Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft vrijdagavond tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie zijn ontslag aangekondigd.

    Er is aan het licht gekomen dat Tunesië vorig jaar om de uitlevering heeft gevraagd van Abdesalem Lassoued, de man die maandag een aanslag pleegde in Brussel waarbij twee Zweden om het leven kwamen. Aan die uitleveringsvraag gaf de bevoegde magistraat geen gevolg. Van Quickenborne zegt zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen voor die "onaanvaardbare fout".

    Lees hier meer.

    BELGA PHOTO HATIM KAGHATBeeld BELGA
  34. Ministerraad erkent aanslag als terreurdaad

    De ministerraad heeft de aanslag van maandag in Schaarbeek intussen erkend als een daad van terrorisme. Daardoor kunnen de slachtoffers of hun naasten een beroep doen op hulp van het Slachtofferfonds.

    Het Slachtofferfonds heet voluit het Fonds voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en aan de Occasionele Redders. Bij de aanslag van maandag vielen twee doden en een zwaargewonde. Opdat zij of hun naasten aanspraak zouden kunnen maken op hulp van het Fonds, moest die aanslag erkend worden als een terreurdaad. De federale ministerraad heeft daarvoor vrijdag een koninklijk besluit van bevoegd minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) goedgekeurd.

  35. 'Franse politie arresteert Tunesiër in verband met aanslag Brussel'

    De Franse politie heeft een man van Tunesische afkomst gearresteerd in Nantes. Hij zou een video hebben ontvangen van Abdesalem Lassoued, die maandagavond bij een aanslag in Brussel twee Zweedse mannen om het leven bracht en een derde verwondde.

    De man in kwestie werd donderdagnamiddag opgepakt bij een operatie van de interventie-eenheden in de wijk Malakoff, in het oosten van de stad. Er wordt aangenomen dat hij, net als drie andere personen, een video ontving van de terrorist, enkele minuten voor die laatste overging tot zijn moordpartij. In die video zou Lassoued zijn daad alvast hebben opgeëist. De verdachte die in Nantes werd opgepakt, zou net als Lassoued van Tunesische origine zijn.

    Volgens Ouest-France werden de Franse autoriteiten door het Belgische gerecht gevraagd om de man op te pakken. Bij zijn arrestatie werden naar verluidt geen vuurwapens aangetroffen, maar de autoriteiten zouden wel IT-materiaal in beslag hebben genomen.

    Het federaal parket in België geeft geen commentaar op het bericht. Het parket liet dinsdag nog weten dat er een zoektocht was gestart naar één andere persoon, nadat Lassoued werd doodgeschoten door de politie.

  36. Einde van federale fase voor crisisbeheer

    Het Nationaal Crisiscentrum heeft woensdagavond het einde van de federale fase voor het crisisbeheer afgekondigd, na de aanslag in Brussel van maandagavond. Het Nationaal Crisiscentrum zal ook de komende dagen en weken waakzaam blijven en de situatie blijven opvolgen, klinkt het.

  37. Dader aanslag in Brussel anderhalf uur na de feiten al in vizier van politie, maar die mocht niet ingrijpen

    De dader van de terreuraanslag van maandagavond in Brussel werd volgens SudInfo anderhalf uur na de aanslag opgemerkt in Schaarbeek, maar werd toen niet uitgeschakeld. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) is er in elk geval "geen enkele reden om te twijfelen" aan de inschattingen van de politie.

    Volgens SudInfo observeerden twee agenten maandagavond de toen nog vermoedelijke dader van de dodelijke schietpartij van enkele uren eerder in Schaarbeek. De nieuwssite stelt dat ze echter niet mochten ingrijpen omdat ze maar met twee waren en het niet zeker was dat het om de gezochte Tunesiër Abdesalem Lassoued ging. De dader wist toen uit het zicht te ontsnappen, tot hij dinsdagochtend in een café in Schaarbeek werd uitgeschakeld.

    Beeld BELGA

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) ging woensdag in de Kamer kort in op het bericht. Ze benadrukte dat het ging om een operationele interventie met operationele aansturing, en dat de politiek niet beslist of de politie al dan niet mag ingrijpen. Volgens de cd&v-politica "kan het een overweging zijn" dat twee zwaar uitgeruste politiemensen niet zo mobiel waren en moeilijk onopgemerkt een doelwit konden volgen. De man verplaatste zich bovendien op een scooter, en was dus veel mobieler, gaf ze aan.Tot slot moet je voorzichtig zijn als je iemand staande wil houden, zei Verlinden. "Dat wordt heel goed voorbereid en de omgeving afgezet zodat de veiligheid van de politie kan worden geagarandeerd."

    De minister benadrukte nog dat hetzelfde korps er dinsdagochtend in slaagde om de dader op café aan te treffen. "Er is geen enkele reden om te twijfelen aan hun juiste inschatting."

    Het federaal parket geeft geen commentaar op de berichten.

  38. Staatssecretaris De Moor erkent: 'We hebben probleem met onwettig verblijf in ons land'

    "We hebben een sterker terugkeerbeleid nodig", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) bij aankomst in de Kamer bij VRT NWS. "We hebben in dit land een probleem met onwettig verblijf. Betere relaties met herkomstlanden zijn nodig."

    Nicole de Moor.Beeld Photo News
  39. Regering wijst op gebrekkige informatiedoorstroming binnen EU

    De doorstroming van informatie tussen EU-landen over mensen in illegaal verblijf is gebrekkig en als ons land meer informatie had gekregen, bijvoorbeeld over zijn gevangenisstraf in Zweden, dan hadden de veiligheidsdiensten mogelijk een ander beeld gehad van de dader van de terreuraanslag van maandag in Brussel. Dat gaven premier Alexander De Croo en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) mee in de Kamer.

    De 45-jarige Tunesiër Abdesalem Lassoued vroeg sinds zijn aankomst in Europa asiel aan in Noorwegen (2011), Zweden (2012) en Italië (2014), gaf staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan in de Kamer. In Zweden zou hij twee jaar in de gevangenis hebben gezeten, voor welke feiten is niet helemaal duidelijk. 


    Justitieminister Van Quickenborne (Open Vld) en premier De Croo (Open Vld).Beeld Photo News

    In ons land stond de man niet op de lijst met geradicaliseerde individuen van het OCAD, was hij niet gekend voor gewelddadig extremisme, liep hij geen veroordelingen op en had hij geen strafblad, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Ook Binnenlandse Zaken is "niet op de hoogte van veroordelingen in ons land of van bepaalde criminele feiten die hem definitief ten laste zijn gelegd", vulde bevoegd minister Annelies Verlinden (cd&v) aan. "Hij was in onze databases niet gekend met betrekking tot terroristische ideeën of activiteiten."

    Volgens Van Quickenborne is het in elk geval duidelijk dat de uitwisseling van informatie tussen Europese lidstaten op dit vlak "zeer gebrekkig" is. De Belgische veiligheidsdiensten wisten niet dat de man in Zweden in de gevangenis had gezeten, zei premier De Croo, terwijl die info de diensten "had kunnen sturen om een andere risicoanalyse te maken van de persoon". Ook volgens Van Quickenborne hadden we dan "een ander beeld gehad" van Lassoued.

    Ook binnen België kunnen er lessen worden getrokken, gaf De Croo aan. Het kernkabinet kwam woensdagmiddag samen en sprak onder meer af om de plaatsen in de gesloten centra voor gedwongen terugkeer beter te gebruiken. Nu blijft immers gemiddeld een kwart van de plaatsen onbenut wegens personeelsproblemen. De premier pleitte ook voor het kruisen van databanken, onder meer met de bevelen om het grondgebied te verlaten met andere politiedatabanken, en om te onderzoeken hoe mensen in illegaal verblijf kunnen worden opgespoord aan de hand van gsm-toestellen. De regering maakt daar in de komende weken werk van, zei hij. Dat geldt ook voor de strijd tegen illegale wapens. Hoe Lassoued aan het oorlogswapen is geraakt dat hij maandag gebruikte voor zijn moordpartij, is nog niet duidelijk.

  40. Abdesalem L. vroeg ook asiel aan in Noorwegen

    De 45-jarige Tunesiër Abdesalem Lassoued heeft in 2011 ook asiel aangevraagd in Noorwegen. Dat bevestigt de Noorse immigratiedienst aan de Noorse krant Verdens Gang. Eerder raakte al bekend dat Abdesalem Lassoued in Zweden een veroordeling opliep voor drugsfeiten en in ons land in 2019 een asielaanvraag indiende.

    "We kunnen bevestigen dat de vermoedelijke dader van de aanslag in Noorwegen asiel heeft aangevraagd in juni 2011. Zijn aanvraag werd afgekeurd en hij werd teruggestuurd naar Italië in november 2011", zo schrijft directeur Wenche Fone in een e-mail aan de krant.

    Deze informatie wordt ook bevestigd door de Noorse veiligheidsdienst PST. Volgens de PST verbleef de man "enkele maanden" in het land.

  41. Zweedse premier bezoekt plaats van de aanslag in Brussel

    Twee dagen na de schietpartij in Brussel die twee Zweden het leven kostte, bezoekt Zweeds premier Ulf Kristersson de plek van de aanslag. Hij werd uitgenodigd door Alexander De Croo. 

    Zweeds premier Ulf Kristersson en premier Alexander De Croo leggen bloemen neer in Brussel.Beeld BELGA

    Op de plek van de aanslag liggen heel wat bloemen en staat "moed aan de Zweedse volk" op een spandoek geschreven. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), minister-president van Wallonië Elio Di Rupo (PS) en vicepremier Petra De Sutter (Groen) waren aanwezig. 

    Momenteel houdt De Croo samen met Kristersson en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een persconferentie.

  42. Zweeds ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Zweden in buitenland: 'Wees waakzaam'

    Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in een bericht op zijn website Zweden in het buitenland om "verhoogde waakzaamheid" aan de dag te leggen en zich ook online te registreren op svensklistan, de Zweedse tegenhanger van Travellers Online.

    Naar aanleiding van de aanslag in Brussel waarbij twee Zweden maandagavond het leven lieten, benadrukte premier Ulf Kristersson op een persconferentie dinsdag nog dat Zweden hun identiteit niet verborgen hoeven te houden. "Zweden zouden altijd met hun identiteit moeten kunnen uitpakken. Het gaat om onze manier van leven. We moeten ons niet verbergen, maar wel de veiligheid verhogen", klonk het toen.

    De boodschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt echter dat Zweden "extra voorzichtig en waakzaam" moeten zijn en het advies van de lokale autoriteiten moeten opvolgen.

  43. Dader was in Zweden veroordeeld voor zware drugsfeiten

    De Tunesiër die maandagavond in Brussel twee Zweden doodde, werd in 2012 in Zweden veroordeeld voor een zwaar drugsmisdrijf. Dat meldt de Zweedse openbare omroep SVT.

    Samen met twee anderen werd Abdesalem Lassoued in september 2012 opgepakt in Malmö op verdenking van het dealen van drugs. Later dat jaar werd hij, voor het bezit van 100 gram cocaïne, veroordeeld tot twee jaar en twee maanden cel en hij moest het land uit. Er werd ook 38.000 Zweedse kroon in beslag genomen, ruim 3.300 euro.

    Het tv-programma zegt ook gesproken te hebben met iemand die Lassoued kende toen hij in Zweden verbleef. Die omschreef de man als diep religieus, maar zeker niet geradicaliseerd.

    Eerder op dinsdag zei de Zweedse premier Ulf Kristersson dat de man eerder in Zweden had gewoond. Later op de dag werd al duidelijk dat hij tussen 2012 en 2014 opgesloten zat, maar voor welke feiten was nog niet duidelijk.

    In november 2019 vroeg hij asiel aan in ons land, maar die aanvraag werd afgewezen en daarna verdween hij van de radar.

  44. Islamitische Staat eist aanslag in Brussel op

    Islamitische Staat heeft in een boodschap op Telegram de aanslag van maandag in het centrum van Brussel opgeëist. De terreurgroep zegt dat de aanval tegen Zweden gericht was vanwege zijn lidmaatschap van een wereldwijde coalitie die strijdt tegen jihadisten. De vermoedelijke dader, die door de politie werd doodgeschoten, had op sociale media gezegd lid te zijn van IS.

    "Een IS-strijder voerde maandag een aanval uit op Zweedse staatsburgers", zegt IS in een verklaring gepubliceerd op Amaq, het nieuwskanaal van de terreurgroep.

  45. Verdachte zat in Zweedse gevangenis

    De geradicaliseerde Tunesiër die maandag in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot zat in Zweden in de gevangenis. Hij zat tussen 2012 en 2014 vast, melden de Zweedse migratie-autoriteiten, zonder te zeggen waarvoor en hoelang hij de cel in moest.

    Justitie in ons land uitte eerder al het vermoeden dat de man de aanslag mogelijk pleegde uit wraakzucht jegens Zweden. De doodgeschoten Abdesalem Lassoued verwees in een internetfilmpje dat van zijn hand lijkt naar het verbranden van korans door anti-islamactivisten in het Scandinavische land.

    Lees ook. Abdeslam Lassoued had naast koranverbrandingen in Zweden ook een persoonlijk motief om toe te slaan

  46. Twee personen opgepakt voor verhoor

    De politie heeft deze ochtend twee personen opgepakt voor verhoor, omdat ze mogelijke contacten hadden met de vermoedelijke dader van de aanslag in Brussel maandagavond. Dat zei procureur-generaal Frédéric Van Leeuw tijdens de persconferentie na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Er vonden ook vier huiszoekingen plaats.

    Van Leeuw benadrukte net zoals minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dat de dader, die twee Zweden doodde en een derde verwondde, vermoedelijk alleen handelde. Zijn motief moet nog worden onderzocht. Er werd onder meer een verband met koranverbrandingen in Zweden gesuggereerd.

  47. 'Essentieel is dat personen die geweigerd worden niet van de radar verdwijnen'

    Het bevel om het grondgebied te verlaten kon volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor niet aan de Tunesische dader worden afgeleverd.

    "Essentieel is dat die personen die geweigerd worden niet van de radar verdwijnen", klinkt het. Volgens de staatssecretaris loopt het vaak mis door de landen van herkomst die hun eigen onderdanen niet willen terugnemen. "We moeten hen daartoe dwingen en moeten daar sterker op inzetten. Landen mogen er niet langer mee wegkomen. We moeten meer gewicht in de schaal werpen, en dat ook op Europees niveau doen", pleit ze.

  48. Justitieminister Van Quickenborne: 'Hij had geen strafblad. Dat is de waarheid'

    De dader stond volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wel degelijk op de radar van onze diensten, "maar geen van de meldingen waren voor het OCAD voldoende om de persoon op te nemen in de terroristenlijst".

    Het onderzoek loopt nog steeds, benadrukte Van Quickenborne. "Dat is belangrijk, want we moeten echt alle deuren sluiten." De dader stond volgens Van Quickenborne wel degelijk op de radar van onze veiligheidsdiensten, maar was niet gekend voor gewelddadig extremisme, herhaalt hij.

    "Hij had geen strafblad. Dat is de waarheid. Er waren vier meldingen tegen hem. Geen van de vier waren voldoende voor het OCAD om de man op te nemen in de terroristenlijst."

    De minister adresseerde ook de bezorgdheid of er zaken anders hadden kunnen lopen. "We hebben na de aanslagen in 2016 veel geleerd. De bestaande structuren hebben gewerkt en we hebben aanslagen kunnen vermijden in de voorbije jaren. Dat is nu niet gelukt. Daarom moet het nog beter." 

    Volgens de minister botsen onze veiligheidsdiensten "op de onwil van enkele Noord-Afrikaanse landen om hun onderdanen terug te nemen". Van Quickenborne: "De prijs die we daarvoor moeten betalen, is hoog. Die is te hoog. Die gaat ten koste van de veiligheid van onze mensen."

    Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).Beeld Photo News
  49. Minister Verlinden: 'Grote alertheid komende dagen'

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden begon eveneens met een pluim voor de veiligheidsdiensten die "snel en koelbloedig" gehandeld hebben. 

    Verlinden benadrukt ook nog dat er de komende dagen een grote alertheid blijft; ook al wordt het dreigingsniveau in Brussel verlaagd naar 3, en blijft het elders in het land op 3.

    "We onderzoeken alles pistes en sluiten geen compromissen inzake onze veiligheid", aldus Verlinden.

  50. 'Bevel om grondgebied te verlaten voor uitgeprocedeerde asielzoekers moet dwingender'

    "We hebben aangetoond dat we allemaal Europeanen zijn. We delen dezelfde waarden en terreur zal nooit winnen", aldus De Croo nog.

    De premier bevestigde dat de dader niet op de radar van de veiligheidsdiensten stond voor radicale ideeën en ook geen strafblad had. "Daardoor was het moeilijker om gedwongen terugkeer uit te voeren."

    "De illegale Tunesiër leefde onder de waterlijn, en gisterenavond heeft hij dan op een bijzonder laffe manier toegeslagen", klonk het.

    "Maar welke conclusies moeten we hieruit trekken?", zei de premier. Een bevel om het grondgebied te verlaten voor uitgeprocedeerde asielzoekers moet dwingender worden. "Dat wil zeggen meer samenwerkingen en dwingende afspraken met landen van herkomst, samen met andere Europese landen."

    De Croo betuigde nogmaals, in naam van de regering,  zijn medeleven aan de families van slachtoffers. Morgen volgt er een herdenking met de Zweedse premier op de plaats van aanslag. "Belangrijk dat we met heel het land de Zweedse families kunnen ondersteunen"

    Lees ook. Drie vragen blijven onbeantwoord na de terreur in Brussel: ‘Die info is onderzocht maar er kon niks mee gedaan worden’