Honderden buitenlanders zitten vast aan de grens tussen Gaza en Egypte.
2023 Anadolu

Kunnen Belgen weg uit Gaza zodra humanitaire hulp wordt toegelaten? "Pas als alle partijen akkoord gaan"

Nu er hoopvolle geluiden zijn dat er humanitaire hulp in Gaza zou worden toegelaten vanuit Egypte, groeit ook de hoop over een oplossing voor de Belgen die in Gaza vastzitten. Toch pleit Wouter Poels, de woordvoerder Buitenlandse Zaken, voor realisme. "De grens zal pas opengaan wanneer alle partners op eenzelfde lijn zitten."

Wouter Poels, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, spreekt over "bemoedigende geruchten over het openen van de grenspost in Rafah", met name om humanitaire hulp binnen te laten. De Israƫlische premier Netanyahu opperde die mogelijkheid gisteren, na het bezoek van Amerikaans president Biden.

Aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook staan nu al meer dan 200 vrachtwagens en 3.000 ton aan hulpgoederen. Van Israƫl zouden er 20 door mogen, zolang de hulp enkel bestemd is voor de bevolking. Ook Poels noemt die hulp "absoluut essentieel". "Belgiƫ vraagt dat al langer. De noden daar zijn bijzonder hoog."

"Hoop bijstellen"

Met dat nieuws groeit ook de hoop dat de grens in de andere richting open zou kunnen gaan voor de honderden buitenlanders die aan die grenspost wachten om de Gazastrook te kunnen verlaten. Onder hen ruim 500 Amerikanen, maar ook honderden Europeanen, van wie zo'n 130 Belgen.

"Egypte heeft gezegd dat als de grensovergang weer functioneel is, die mensen wat hen betreft de grens over mogen", vertelt Egypte-correspondent Joost Scheffers. "Vandaaruit zullen ze wellicht naar CaĆÆro worden gebracht, om dan naar hun thuisland te vliegen."

Als die grens zou opengaan, willen wij ervoor zorgen dat we ook Belgen kunnen laten vertrekken

Wouter Poels, woordvoerder FOD Buitenlandse Zaken

Maar Poels tempert de verwachtingen. "Dit nieuws betekent niet dat de grens in de andere richting zal worden geopend voor mensen in Gaza die naar Egypte willen. Dus je moet realistisch zijn en die hoop wat bijstellen." Volgens Poels zal de grens pas opengaan "wanneer alle partners op eenzelfde lijn zitten".

Lijsten

"Buitenlandse Zaken werkt er al een week hard aan om die mogelijkheid te creĆ«ren voor Belgen die in Gaza vastzitten. Maar de omstandigheden zijn bijzonder moeilijk. Zowel IsraĆ«l als Egypte moeten groen licht geven voor elke persoon voor wie wij dat vragen."Ā 

Buitenlandse Zaken stelt duidelijke, gedetailleerde lijsten op voor de lokale autoriteiten met de namen en gegevens van de 130 Belgen in Gaza. "Wij zijn helemaal gemobiliseerd om die mensen vrij te krijgen. We kunnen enkel zo goed mogelijk het terrein voorbereiden. Als die grens zou opengaan, willen wij ervoor zorgen dat we ook Belgen kunnen laten vertrekken."

Meest gelezen