Archiefbeeld ter illustratie
© Pixabay

Stad Aalst zet in op een verkeersveilige schoolomgeving met vervoerplan op maat

Zes scholen uit Aalst krijgen steun van de stad om te bekijken en uit te testen hoe ze de omgeving rond hun school verkeersveiliger kunnen maken. De scholen zijn uitgekozen voor het pilootproject "schoolvervoerplannen". In zo'n plan onderzoeken de scholen en de stad hoe ze de mobiliteit in en rond de school kunnen verbeteren. 

Aalst telt zo'n 20.000 leerlingen die zich iedere dag naar 80 verschillende scholen verplaatsen. Om dit veiliger te laten verlopen, heeft de stad het pilootproject 'schoolvervoerplannen' gelanceerd. Zo'n plan houdt in dat er maatregelen worden onderzocht en geëvalueerd die de bestaande schoolomgeving veiliger moet maken. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA): "Ons schoolvervoerplan staat in het teken van het waarborgen van een veilige reis voor ieder kind, want hun toekomst begint met een zorgeloze en veilige weg naar en van de school."

Uitwerking plan

Het schoolvervoerplan treedt volgend jaar in werking. Momenteel zijn de scholen, Traject en de stad bezig met het in kaart brengen van mogelijke knelpunten en opportuniteiten. Op basis van deze schets worden acties bedacht op maat van de schoolomgeving die de bestaande verkeerssituatie verbeteren. Dat kan gaan om één school, maar ook om verschillende scholen die in dezelfde buurt gelegen zijn. 

Eerste fase

In de eerste fase van het pilootproject doen zes scholen mee waarvan drie in Erembodegem en drie in het centrum van Aalst liggen. “We hebben op een bepaald moment een duidelijk signaal gekregen vanuit Erembodegem. Daar kijken we nu op welke manier we de schoolomgeving en de routes ernaartoe veiliger kunnen organiseren. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat meer kinderen met de fiets durven komen", vertelt schepen van mobiliteit Jean Jacques De Gucht (Open VLD).

"Het plan omvat enerzijds de schoolomgeving an sich. Daar hebben we een beleid waarbij we met dezelfde soort signalisatie werken. Daarnaast gaat het over de veiligheid en zichtbaarheid van de fietsroutes. Maar we willen ook inzetten op educatie op school. We zijn nu eenmaal een schoolstad. Daarom willen garanderen dat de leerlingen op een veilige manier naar onze scholen kunnen komen. "

"Wat dit specifiek project zo belangrijk maakt, is dat we een volledige benadering doen. We gaan samenzitten met de scholen en onderzoeken op welke manier we het geheel kunnen bekijken. Dan gaat het meer bepaald over educatie en de inrichting van het openbaar domein. We gaan met medewerkers van de scholen, leerlingen en ouders in gesprek om zo een plan op te stellen. Zij worden er iedere dag mee geconfronteerd, dus laat ons met hen samenzitten om aan de veiligheid te werken", besluit De Gucht.

Meest gelezen