De tijd van zombiebedrijven is voorbij in België: het aantal faillissementen stijgt sterk

Een rapport van kredietverzekeraar Allianz Trade dat we konden inkijken, is ondubbelzinnig: het aantal faillissementen in België stijgt opnieuw richting het niveau van voor de coronapandemie. In die periode was ons land een van de slechtst presterende landen van de eurozone.

Waarom is dit belangrijk?

Veel bedrijven hebben de gezondheidscrisis kunnen doorstaan dankzij de financiële steun van de overheden in ons land. Daardoor konden sommige ondernemingen die nog voor de pandemie op het randje van een faillissement stonden, lange tijd overleven. Ze werden zombiebedrijven genoemd.

In het nieuws: Allianz Trade publiceert een rapport over het aantal faillissementen wereldwijd en in België.

  • In België steeg het aantal faillissementen met maar liefst 49 procent in 2022.
  • De vooruitzichten zijn echter niet veel beter voor 2023 en 2024, met verwachte stijgingen van respectievelijk 9 en 4 procent.
  • Het aantal Belgische faillissementen is slechts 1 procentpunt verwijderd van het niveau van 2019, net voor de start van de pandemie. Ons land was daarmee één van de s
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer