Belga

Veertig bewoners kraakpand Wetstraat Brussel krijgen onderdak in hotel op kosten van eigenaar

Een veertigtal asielzoekers van het kraakpand in de Wetstraat in Brussel krijgt onderdak in een hotel. Dat zal gebeuren op kosten van vastgoedmakelaar Atenor, eigenaar van het pand in de Wetstraat. De eigenaar legt daarvoor een maandelijkse som van 30.000 euro neer, gedurende vier maanden.

Een honderdtal bewoners van het kraakpand in de Wetstraat in Brussel werd enige tijd geleden verplicht door de rechter om het gebouw te verlaten, dit nadat eerder ook staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Nicole De Moor (CD&V) en Fedasil verantwoordelijk werd gesteld voor de uitbating van het pand. Vanaf vrijdagochtend kunnen de politiediensten de asielzoekers zonder pardon het pand uitzetten.

Op hotel

Eigenaar van het pand, vastgoedpromotor Atenor, zal veertig asielzoekers tijdelijk onderdak aanbieden in een niet nader genoemd Brussels hotel. Enkele dagen geleden werd volgens Atenor een telling afgenomen van de aanwezigen in het pand, wat op dat moment veertig personen bedroeg. Toen het verhaal de ronde deed, kwamen meer asielzoekers terug naar het pand. Donderdag waren er opnieuw een zeventigtal mensen aanwezig.

Dat zorgt voor spanningen. Bedoeling was dat een bus veertig asielzoekers omstreeks 12.30 uur kwam ophalen aan het pand in de Wetstraat, naast het voormalige partijhoofdkwartier van CD&V. Door onvrede bij de asielzoekers die dienen achter te blijven, is er vertraging opgelopen. Omstreeks 14.00 uur zijn de veertig uitgekozen asielzoekers de bus opgestapt richting het hotel.

In een bericht aan de pers laat het vastgoedbedrijf verstaan dat het lang naar oplossingen heeft gezocht, samen met het collectief. Het vastgoedbedrijf zou zelfs andere panden hebben voorgesteld voor de asielzoekers. "Deze oplossing laat ons toe onze activiteiten verder te zetten, zonder daarmee de menselijke waardigheid teniet te doen of mensen op straat te laten leven", aldus het vastgoedbedrijf.

"Wij hebben alles uit de kast gehaald voor veertig personen", zegt Gilles Vanvolsem van Atenor. "Zonder deze oplossingen stonden deze mensen op straat. We moeten ons werk doen, maar zijn tegelijkertijd ook mensen. Deze oplossing is tijdelijk, maar zo heeft het collectief ten minste de tijd een oplossing te vinden."

Dit is een stunt van de vastgoedmakelaar om imago op te krikken

Activiste Lilly

Maar volgens de activisten in het kraakpand is het niet meer dan "een manier van Atenor om hun imago op te krikken", aldus activiste Lilly. Zo zou het verlies van Atenor door schadelijke publiciteit met het kraakpand mogelijks groter kunnen zijn dan de maandelijkse som van 30.000 euro om de asielzoekers een hotelkamer te geven. "Veertig mensen zullen in een hotel overnachten komende maanden, de rest zal op straat slapen", zegt Lilly. "Er wordt nog steeds geen verband gelegd met het opvangnetwerk van Fedasil, dus ook deze mensen zullen na vier maanden terugkeren naar de straten."

Meest gelezen