© AFP

Een van duurste whisky’s ooit geveild

Veilinghuis Sotheby’s in Londen verkoopt op 18 november een van de duurste whisky’s ooit. Het gaat om de Macallan 1926 Adami, een fles waarvan de waarde tussen de 860.00 en 1,4 miljoen euro geschat wordt.

tg
Bron: BELGA

Dat maakt het veilinghuis donderdag bekend. Vier jaar geleden ging een fles Macallan 1926 Fine and Rare, met 0,75 liter whisky, voor een recordprijs van 1,7 miljoen onder de hamer.

Beide flessen komen uit een legendarische voorraad: na zestig jaar in sherryvaten te hebben gerijpt werden slechts veertig flessen gebotteld. Ze werden daarmee de oudste Macallan-jaargang ooit geproduceerd. De distilleerder bood deze flessen aan zijn beste klanten aan, en ze werden dus niet in de handel verkocht. Zeker één fles zou intussen opgedronken zijn, moet blijken uit foto’s die in Japan gemaakt werden.

Van de 40 flessen hebben er 14 een “Fine and Rare”-etiket, en 12 anderen dragen een etiket dat de Italiaanse schilder Valerio Adami in 1993 ontwierp. Van die twaalf flessen zou een verloren gegaan zijn tijdens een aardbeving in Japan in 2011. 

De fles die volgende maand wordt geveild is de eerste die door Macallan is opgeknapt: zowel de capsule als de kruk zijn vervangen. Er is ook nieuwe lijm aangebracht in de hoeken van het etiket. 

Verder is ook een monster van 1 mm uit de fles genomen, om de whisky te vergelijken met een andere fles van Macallan 1926.

De kans is klein dat de koper er zal van drinken. En hij of zij zal er al helemaal geen whisky-cola mee maken.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer