Heel China kent West-Vlaamse gouverneur na druk gedeeld filmpje waarin hij sappig Engels praat

Decaluwé gaat viraal in China.© Douying

Brugge -

En plots weten miljoenen Chinezen wie Carl Decaluwé is. De gouverneur van West-Vlaanderen is viraal gegaan op een Chinese variant van Tiktok tijdens een bezoek aan West Lake in Hangzhou. Inclusief West-Vlaamse tongval. “It’s amazing”, zegt hij onder andere.

Junior Verbeeke

Je haalt de man uit West-Vlaanderen, maar je haalt West-Vlaanderen niet uit de man. Carl Decaluwé is momenteel op missie in China, en daar is de gouverneur zowaar viraal gegaan via Douying, de lokale variant op Tiktok. Een Engelse uitspraak met West-Vlaamse tongval blijkt daar in de smaak te vallen.

Gevolgd door lokale zender

Tijdens een bezoekje aan Hangzhou spreekt Decaluwé over zijn liefde voor West Lake, een meer van zo’n 6,5 vierkante kilometer groot én een van de mooiste plaatsen in China. “Telkens wanneer ik in Hangzhou ben, probeer ik West Lake te bezoeken. Het is, zoals Marco Polo ooit zei, de hemel op aarde”, legt Decaluwé uit aan iemand van het gezelschap. “It’s amazing.” (Lees verder onder de foto)

Carl Decaluwé beschrijft zijn liefde voor West Lake en ging zowaar viraal.© IF

Het filmpje op Douying blijkt een regelrechte hit: het werd al miljoenen keren bekeken en behoorde zelfs eventjes tot de tien populairste video’s op het platform. Waarom het filmpje zo fel wordt bekeken in China, is niet meteen bekend. De video werd gepost door een lokale televisiezender die het bezoek van Decaluwé volgde.

Gouverneur Decaluwé reageert vanuit Peking. “Ik wist van niets, maar ik vind het ook erg grappig. Ze zijn hier natuurlijk met veel in China. Ze hebben mij hier zelfs al herkend in het vliegtuig. Niet te doen.”

Dankzij missionaris

De missie van de West-Vlaamse gouverneur in China omhelst verschillende facetten. Zo wordt de 400ste verjaardag van Ferdinand Verbiest uit Pittem herdacht: dat is een missionaris die keizer Kangxi in de 17de eeuw mocht introduceren tot de Westerse religie. Hij werd er ook hofastronoom. Hij kreeg ook een staatsbegrafenis. Naast enkele bedrijfsbezoeken worden ook samenwerkingen tussen West-Vlaamse en Chinese scholen vernieuwd.

Dinsdagochtend is de gouverneur terug in België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen