Anders Behring Breivik© ap

Anders Breivik krijgt in januari nieuw proces over detentievoorwaarden

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik zal in januari opnieuw gehoord worden over de voorwaarden van zijn celstraf. Dat heeft de Noorse justitie donderdag bekendgemaakt. Breivik heeft voor de tweede keer een proces aangespannen tegen de staat over de omstandigheden van zijn gevangenisstraf.

tg
Bron: BELGA

De 44-jarige Breivik zit al elf jaar opgesloten, afgescheiden van andere gedetineerden. Dat isolement is in strijd met de Europese Conventie van Mensenrechten, klaagde zijn advocaat in augustus. In 2016 klaagde Breivik de staat al eens aan over zijn detentievoorwaarden. Toen verloor hij.

“De kwestie van zijn detentieomstandigheden wordt nu al enkele jaren onderzocht”, aldus zijn advocaat Øystein Storrvik. “Maar hij wordt nog steeds in eenzame opsluiting vastgehouden en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer dit een schending van de mensenrechtenconventie is.” Het nieuwe proces zal plaatsvinden van 8 tot 12 januari in Oslo.

Op 22 juli 2011 doodde Breivik, vermomd als politieagent, acht mensen met een autobom. Daarna trok hij naar het eiland Utoya, waar sociaaldemocratische jongeren op zomerkamp waren. Hij doodde er nog eens 69 mensen. Anders Breivik zit momenteel een straf uit van 21 jaar, die mogelijk nog wordt verlengd als hij dan nog wordt beschouwd als bedreiging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer