2023 Getty Images

Europees Geneesmiddelenagentschap waarschuwt voor namaakversies van diabetesmedicijn Ozempic

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) waarschuwt voor vervalste versies van het diabetesmedicijn Ozempic. In Oostenrijk werd al een patiënt opgenomen in het ziekenhuis, vermoedelijk na het gebruik van een namaakproduct. "Het tekort wordt blijkbaar uitgebuit door criminele organisaties om vervalsingen op de markt te brengen", zegt de federale gezondheidsdienst. 

Omdat Ozempic ook kan helpen bij gewichtsverlies, is de vraag naar het medicijn de laatste maanden enorm gestegen. Daardoor heerst er een tekort in Europa, waardoor diabetespatiënten die erop rekenen voor hun gezondheid zonder dreigen te zitten. 

Farmaproducent Novo Nordisk heeft vandaag laten weten dat er voor het diabetesmedicijn Ozempic tijdelijke tekorten zijn voor verschillende doseringsvormen. Maar de dosering van 1 mg zal zelfs tot eind dit jaar niet meer beschikbaar zijn. Ook voor Rybelsus, het alternatief in pilvorm, zijn er tijdelijke tekorten, terwijl Victoza vanaf november zelfs "voor onbepaalde tijd" niet beschikbaar zal zijn.

De verschillende tekorten zouden volgens de federale gezondheidsdienst leiden tot namaakproducten. "Het tekort aan het medicijn wordt blijkbaar uitgebuit door criminele organisaties om vervalsingen van Ozempic op de markt te brengen", klinkt het. In Oostenrijk werd zo al een patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Vermoedelijk zou het hier gaan over een namaakversie.

Door "mogelijke onzuiverheden" en "onbekende ingrediënten" kunnen de namaakmedicijnen levensgevaarlijk zijn. Zo zijn er valse Ozempicpennen met een Duitstalig label. Die zijn al in verschillende EU-lidstaten en Groot-Brittannië opgedoken, meldt de federale gezondheidsdienst. 

Meest gelezen