John Fatkin/Cover Images
AFP or licensors

Drie doden bij storm Babet in Schotland, duizenden gezinnen zonder stroom

Het noorden van Europa wordt geteisterd door de doortocht van storm Babet. In Schotland zijn al drie doden geteld. Duizenden gezinnen zitten zonder stroom. Ook in Ierland heeft de storm al tot overstromingen geleid. Het stormweer zou pas zaterdag gaan liggen.

Storm Babet, zo genoemd door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), werd eerder deze week gevormd boven de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Spanje en Portugal. De storm trok via Engeland richting Schotland en Denemarken. Daarna zou de storm verder over de Baltische Zee trekken.

In verschillende landen in het noorden van Europa zet (een deel van) de bevolking zich schrap. Er wordt gewaarschuwd voor windstoten tot 150 kilometer per uur, die gepaard kunnen gaan met hevige regenval. Uit vrees voor overstromingen zijn verschillende wegen ook gesloten.

BEKIJK - Babet beukt in op de haven van Stonehaven:

Videospeler inladen...

Aan de oostkust van Schotland geldt een zogenoemde "red weather warning", oftewel een code rood. Dat is in het Verenigd Koninkrijk al van 2020 geleden. Er wordt gewaarschuwd dat in de gebieden die het zwaarst getroffen zouden worden, de komende dagen meer regen kan vallen dan anders in een maand valt.

Aan de oostkust zijn golven van vier tot zes meter gesignaleerd en de rivierpeilen zijn meer dan vier meter gestegen. Er zijn honderden woningen ontruimd uit vrees voor dijkbreuken. Scholen werden gesloten en blijven ook vandaag dicht. De Schotse hulpdiensten raden mensen aan om binnen te blijven en de elektriciteit uit te schakelen, om kortsluitingen te voorkomen. Door de sterke stroming van het water dat door de straten raast, is het ook te gevaarlijk om de weg op te gaan.

John Fatkin/Cover Images

Storm eist drie levens

In Schotland heeft de storm al aan drie mensen het leven gekost. In het district Angus hebben de hulpdiensten gisteren het levenloze lichaam van een 57-jarige vrouw uit een rivier gehaald. Vandaag heeft de storm zijn tweede en derde slachtoffer geëist. Toen een boom terechtkwam op een bestelwagen, is de 56-jarige bestuurder overleden. Later op de dag werd een zestiger meegesleurd door een beek die uit haar oevers was getreden.

De Schotse hulpdiensten kregen meer dan 100 oproepen en gingen in bepaalde gemeenten van deur tot deur om te garanderen dat inwoners nog veilig waren. Er werd een centrum opgericht waar geëvacueerde bewoners terechtkunnen. In het district Aberdeenshire zoeken de hulpdiensten met een helikopter naar een bestuurder die afgelopen nacht in het vloedwater terechtkwam met zijn wagen. 

Hulpverleners gaan van deur tot deur in Stonehaven om bewoners te evacueren
PA Wire/PA Images

In verschillende gemeenten in Ierland zijn er overstromingen. In Midleton, in de buurt van Cork, in het zuiden van Ierland, liepen meer dan honderd woningen onder water. Op sommige plaatsen viel ook de stroom uit.

Storm Babet zaait ook chaos in Engeland, meldt de BBC. Daar zijn wegen en scholen gesloten. De treinverbinding tussen Londen en Bristol is opgeschort. In het graafschap Suffolk zijn huizen onder water gelopen. 

Bij onze buren over het Kanaal is het gevaar alleszins nog niet geweken. Volgens experten zal de storm pas vanaf morgen gaan liggen. Volgens de Schotse hulpdiensten is het mogelijk dat sommige delen van Schotland nog verschillende dagen amper bereikbaar zullen zijn.

BEKIJK - Storm en hevige regen zetten Midleton onder water:

Videospeler inladen...

Denemarken

Ook in Denemarken bereidt men zich voor op Babet. Daar stellen experten dat het plaatselijk om de zwaarste storm in meer dan honderd jaar zou kunnen gaan. De Deense weerkundige diensten waarschuwen voor golven tot vier meter hoog en regenval die tot ongeziene overstromingen zou kunnen leiden.

In verschillende gemeenten aan de kust bereiden de inwoners zich voor door zandzakken te plaatsen en voorraden in te slaan. In Assens, op het centrale eiland Funen, hebben de hulpdiensten rubberen buizen in het water van de haven gelegd om een eventuele stijging van het water tegen te gaan.

Aan de zuidoostkust wordt gewaarschuwd om weg te blijven van open ruimtes. Huizen, havens en andere plaatsen zouden kunnen overstromen.

Ook in Zweden wordt er gewaarschuwd voor noodweer aan de zuidkust, minstens tot morgen.

Source: AFP

Meest gelezen