Vakbonden douane eisen betere wapens en meer personeel: “Garandeer veiligheid van douaniers”

De vakbonden bij de douane eisen betere wapens en wagens én meer douanepersoneel. Die eis volgt na het incident van dinsdagavond op de IJzerlaan waarbij het Snelle Responsteam van de Antwerpse politie een wagen klemreed van een gewapend commando dat een inbeslaggenomen lading van 10 ton cocaïne wilde terughalen. De zeven betrokken mannen met Nederlandse nationaliteit zijn vandaag aangehouden door de onderzoeksrechter.

joro

Het ‘commando’ had drie handvuurwapens bij zich en wou allicht met geweld een inbeslaggenomen partij cocaïne recupereren. De vakbonden bij de douane reageren bezorgd. De drugsoorlog in Antwerpen brengt alsmaar meer mensen in gevaar. Ze eisen betere wapens en wagens én meer douanepersoneel.

LEES OOK. Klemgereden Nederlanders aangehouden: gewapend commando wou 10 ton coke recupereren

Het blijven hallucinante beelden. Het Snelle Responsteam van de politie die twee wagens vol Nederlanders overmeestert, dinsdagavond aan de IJzerlaan. De zeven hadden de achtervolging ingezet op een douanetransport vol drugs. Het ging om liefst tien ton cocaïne die dezelfde dag in een container aan kaai 1742 was in beslag genomen. Douaniers reden er mee naar een loods in Kalmthout en ontsnapten ternauwernood aan een overval. De vakbond bij de douane reageert bezorgd.

“De pakkans is tegenwoordig groter omdat er meer aanwervingen zijn gebeurd bij de bewakingsteams, maar daardoor wordt het gevaar ook groter”, zegt Myriam Goetstouwers van ACV Openbare Diensten. “Het mag niet onderschat worden hoe belangrijk het is om in te zetten op die veiligheid van die douaniers. “

De vakbonden luiden de alarmbel. De war on drugs woedt volop, maar de douane heeft niet voldoende middelen om bij confrontaties adequaat op te treden. Er moet ook meer personeel aangeworven worden, menen de vakbonden.

“Geef die aangepaste wapens, geef die frequente schietopleidingen, zodat ze beter gewapend zijn om de strijd mee aan te gaan”, zegt Goetstouwers nog.

RECONSTRUCTIE. “Help ons, we worden gevolgd”: hoe douane nipt ontsnapte aan confrontatie met zwaargewapende drugscriminelen

Verbranding

Dat de in beslag genomen drugs vanuit Antwerpen naar Kalmthout moesten worden vervoerd, komt omdat de douaneloodsen in Antwerpen al vol liggen. Cocaïne en heroïne moet verbrand worden als gevaarlijk afval, bij Indaver in de Antwerpse haven. En die installatie blijkt al even stuk.

“In een van de lijnen van de draaitrommels voor het verwerken van gevaarlijk afval was er inderdaad een technisch probleem”, zegt Jan Verheyen van Ovam. “Daardoor is er tijdelijk vertraging in het verwerken van het gevaarlijk afval. Wij hebben vernomen dat er gewerkt wordt aan een oplossing in de loop van de volgende dagen.”

De in beslag genomen drugs zullen zo hopelijk snel verbrand kunnen worden. Intussen blijft de noodkreet bij de douane om met meer middelen de criminelen te bestrijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV