Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Liveblog - Hamas laat twee Amerikaanse gijzelaars vrij, "VS en Westen vroegen Israël om grondoffensief uit te stellen"

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten, een vrouw en haar dochter. De Amerikaanse president Joe Biden vraagt het Congres om 13,5 miljard euro aan steun voor Israël. Intussen heeft de Israëlische regering toestemming gegeven voor een inval in de Gazastrook, maar het grondoffensief zou uitgesteld zijn op vraag van de VS en het Westen. Volg hier de actuele ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

In het kort de situatie nu:

  • Het grondoffensief van Israël kan elk moment beginnen. Het leger heeft daarvoor groen licht gekregen. Het offensief "in de lucht, op de grond en op zee" zou weken tot maanden duren.
  • Langs Egyptische kant staan tientallen vrachtwagens met hulpgoederen en ambulances klaar. Gaat vandaag de grensovergang met Rafah open? 
  • Nabij een kerk in Gaza-stad is een bombardement uitgevoerd. Hamas meldt doden en gewonden, Israël zegt een Hamas-controlecentrum te hebben aangevallen en verwijt Hamas burgers als menselijk schild te gebruiken.
  • Volgens de VN zijn in de Gazastrook één miljoen Palestijnen op de vlucht.

Achtergrond:

Israël en de Palestijnse gebieden in kaart:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hamas laat twee Amerikaanse gijzelaars vrij

Hamas heeft twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten, een moeder en haar dochter. Hamas maakte dat zelf bekend en het werd ook bevestigd door Israël en de Verenigde Staten. De gijzelaars werden eerst opgevangen door het Internationale Rode Kruis en zijn nu op weg naar een militaire basis in het centrum van Israël.

De vrijlating kwam er na bemiddeling door Qatar. Hamas zegt dat de Amerikanen vrijgelaten zijn "om humanitaire redenen". Ze zijn de eerste gijzelaars die worden vrijgelaten. In totaal zouden er zo'n 200 gijzelaars vastgehouden worden in de Gazastrook. Het Israëlische leger denkt dat de meesten onder hen nog in leven zijn. Eerder verkondigde Hamas dat er al zeker 20 gijzelaars waren omgekomen bij Israëlische bombardementen op Gaza.  

Hamas zegt nu dat het met de "bemiddelaars" zal voortwerken om ook de andere gijzelaars vrij te laten.

Videospeler inladen...
Men zegt nu dat het grondoffensief er nog niet gekomen is, omdat de Verenigde Staten en het Westen bij Israël op een paar dagen uitstel aangedrongen hebben om nog over de vrijlating van gijzelaars te kunnen onderhandelen.
VRT NWS-journalist Rudi Vranckx in "Terzake"
De waarschuwing van Israël om dat ziekenhuis te ontruimen toont aan hoe groot de chaos in de Gazastrook is.
VRT NWS-journalist Rudi Vranckx in "Terzake"

Brussels Airlines schrapt vluchten naar Tel Aviv tot eind oktober

Brussels Airlines legt zeker tot en met 31 oktober geen reguliere vluchten meer in naar en van Tel Aviv in Israël. Net als andere luchtvaartmaatschappijen schortte Brussels Airlines de vluchten naar Israël bijna twee weken geleden op, wegens het opgelaaide conflict tussen de Israëli's en de Palestijnen. De maatregel werd al twee keer verlengd, de laatste keer tot 22 oktober. Nu heeft de luchtvaartmaatschappij beslist om al zeker tot en met 31 oktober geen reguliere vluchten meer uit te voeren van en naar Tel Aviv. Ook de andere maatschappijen van de Duitse moedergroep Lufthansa doen dat.

Palestijnse Rode Halve Maan: "Waarschuwing van Israël om ziekenhuis te ontruimen"

De Palestijnse Rode Halve Maan heeft naar eigen zeggen van het Israëlische leger de waarschuwing gekregen om "onmiddellijk" het Al-Quds-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook te ontruimen. In dat ziekenhuis zouden momenteel nog 400 patiënten en 12.000 ontheemde burgers verblijven.

De Palestijnse Rode Halve Maan roept de internationale gemeenschap om "onmiddellijk en dringend actie te ondernemen om een nieuw bloedbad te vermijden". Eerder deze week was er al het drama in het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad, met volgens sommige bronnen tientallen en volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid honderden doden. De Palestijnen beschuldigen Israël, maar het lijkt er steeds meer op dat een (deel van een) raket van Islamitische Jihad naast het ziekenhuis is terechtgekomen.

President Biden: hulp zal Gaza binnen 24 à 48 uur binnengelaten worden

De Amerikaanse president Joe Biden gelooft dat de vrachtwagens met humanitaire hulp aan de grens met Gaza binnen de 24 à 48 uur binnengelaten zullen worden. Volgens Egypte is de grens aan de Egyptische kant open, maar houdt Israël de hulp nog tegen. Er was sprake van dat die hulp vandaag Gaza zou binnengelaten worden, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Het zou in een eerste fase om een 20-tal vrachtwagens gaan.

Waarom viseert Israël nieuwszender Al Jazeera? “Wereldwijd is Al Jazeera de zender die Palestijnen het meeste aan het woord laat”

Het uitzendverbod boven het hoofd van de Arabische nieuwszender Al Jazeera hangt, komt niet helemaal als een verrassing voor VRT NWS-journalist Majd Khalifeh. “Het is te verklaren door de grote media-aandacht die er nu is voor het conflict. Honderden miljoenen kijkers volgen via Al Jazeera de situatie. Zij zenden 24 uur op 7 uit van op verschillende plaatsen. Ze zijn zowel in Israël als op de bezette Westelijke Jordaanoever en Gaza.”

Dat doen ze volgens Khalifeh op een neutrale manier. “Ze houden zich aan de journalistieke codes op het terrein, maar wel met genoeg aandacht voor de Palestijnse slachtoffers. Als je gaat kijken naar het medialandschap overal ter wereld, dan vind ik dat Al Jazeera de zender is die Palestijnen het meeste aan het woord laat. In die zin kiezen ze een duidelijke kant. Maar ook Israëlische stemmen laten ze aan het woord.”

“We zullen zien wat in de praktijk zal gebeuren. Al Jazeera heeft nog niet gereageerd op de nieuwe noodregeling. Dat wil zeggen dat ze misschien nog proberen om te onderhandelen. Maar we weten dat het waarschijnlijk wel zal gebeuren, we verwachten minstens een tijdelijke stopzetting op het terrein.”

BELUISTER - VRT NWS-journalist Majd Khalifeh over het verbod op Al Jazeera in Israël:

China en Rusland willen samenwerken aan een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen

"China en Rusland delen hetzelfde standpunt over de Palestijnse kwestie en zijn van plan samen te werken om de situatie af te koelen en een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen tot stand te helpen brengen." Dat zijn de woorden van de Chinese topdiplomaat Zhai Jun, na een ontmoeting met Mikhail Bogdanov, de speciale vertegenwoordiger van de Russische president voor het Midden-Oosten en Afrika. 

China stuurde Zhai naar het Midden-Oosten, omdat het Aziatische zwaargewicht graag een belangrijkere rol in de regio wil opnemen. Momenteel hebben de Verenigde Staten volgens China een te grote rol in het conflict. Volgens Zhai willen zowel China als Rusland "een positieve rol spelen bij de hervatting van de vredesgesprekken" en op zoek gaan naar "een rechtvaardige en duurzame oplossing voor de Palestijnse kwestie".

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Britse eerste minister Rishi Sunak heeft Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoet

In de Egyptische hoofdstad Caïro heeft de Britse premier Rishi Sunak een ontmoeting gehad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Daarbij zou Sunak "zijn diepste medeleven hebben betuigd voor het verlies van burgerlevens in Gaza". Daarnaast herhaalde hij dat het Verenigd Koninkrijk zich inzet om de humanitaire hulp de Gazastrook in te krijgen. 

Volgens de woordvoerder van Sunak waren beide leiders het er ook over eens dat "alle partijen stappen moeten ondernemen om burgers en civiele infrastructuur te beschermen". Daarnaast benadrukten zowel Sunak als Abbas dat onschuldige burgers zoveel mogelijk moeten worden gespaard."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De beelden van de raketinslag op het ziekenhuis in Gaza raakten heel wat mensen. Er vielen dan ook honderden doden. Het is nog steeds niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag, en dat zorgt voor veel reactie van onze lezers. Vandaar de vraag: Hoe breng je onpartijdig verslag uit over de inslag op het ziekenhuis in Gaza?

Lees het in onderstaand artikel:

Waarom ligt het conflict tussen Israël en Hamas zo gevoelig in de sportwereld?

Een aantal voetballers kreeg de voorbije weken kritiek omdat ze reageerden op het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen. Thibaut Courtois bijvoorbeeld. Hij is getrouwd met een Israëlische en zei na de aanval van Hamas dat hij zijn vrienden en familie in Israël steunt. Voetballers Youcef Atal (Nice), Anwar El Ghazi (Mainz) en Noussair Mazraoui (Bayern) namen het dan weer op voor de Palestijnen.

Waarom ligt dit zo gevoelig? “Ooit is de moderne sport neergezet als een domein waarin de politiek niet tussen zou komen”, antwoord sportfilosoof Sandra Meeuwsen. “Er is een soort reflex ontstaan om het te verbieden of moeilijk te vinden als iets voorbijgaat aan het bevestigen van waarden waar niemand tegen kan zijn.”

“Zeker als het conflicteert met de dominante Westerse visie. Tot Oekraïne bijvoorbeeld konden we ons in West-Europa verhouden. Maar het conflict in het Midden-Oosten is dermate complex, het fragmenteert onze huidige westerse samenleving.”

Meer dan 100.000 Israëli's hebben vergunning voor vuurwapen aangevraagd sinds 7 oktober

Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober hebben meer dan 100.000 Israëli's een vergunning voor een vuurwapen aangevraagd. Dat zegt het Israëlische ministerie van Nationale Veiligheid. Het ministerie laat ook weten dat het, gezien de recente vijandigheden, de redenen voor het verkrijgen van een vergunning zal uitbreiden.

NDZ/STAR MAX/IPx
Copyright NDZ/STAR MAX/IPx 2023

Een overzicht met de laatste beelden van het conflict in Israël:

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Source: AFP
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Rudi Vranckx in Tel Aviv: "Duizenden auto's van reservisten aan rekruteringscentra"

Oorlogsjournalist Rudi Vranckx zit in Tel Aviv en beschrijft hoe de bevolking daar kijkt naar het komende grondoffensief. 

"Het meest opmerkelijke beeld bij die hele voorbereiding zijn de rekruteringscentra net buiten Tel Aviv waar de reservisten aankomen. Ze worden daar opgepikt om naar het front te trekken. Het staat er vol, met duizenden auto's. Soldaten die hun wagen hebben achtergelaten in het open veld. Je voelt dat het moment bijna daar is", vertelt Vranckx.

"Je merkt dat dit land op één been hinkt. Er is oorlog op komst. Een groot deel van de jonge mannen is naar het front. Alles is klaar en iedereen volgt het nieuws dag en nacht. Langs de andere kant doen Israëli gewoon ook voort (met het dagelijkse leven), ze zijn spanningen hier gewoon."

BEKIJK - Veel auto's staan gewoon geparkeerd naast de weg of in het veld:

Videospeler inladen...
VRT
VRT

Volgens de Israëlische minister van Economie heeft het leger "groen licht" gekregen om te starten met een grondoffensief in Gaza. Daarmee lijkt een grootschalige grondaanval op de Gazastrook onvermijdelijk. Hoe kan dat offensief eruitzien? En waarom kan het wel eens een stuk moeilijker worden dan gedacht?

Lees het in onderstaand artikel: 

Meest gelezen