Direct naar artikelinhoud

‘De slimste mens’ week 1: er is een modus vivendi waarin zowel boomer Agnew als de half zo jonge Klein uit de verf komen

Alex Agnew, Elisabeth Lucie Baeten en Joost Klein.Beeld RV

Wie kon in een oogwenk vijf trefwoorden over Megan Thee Stallion geven, en wie slaagde er als enige in om de hele eerste week te overleven? U leest het in De Morgens weekoverzicht van De slimste mens ter wereld.

De stand

1. Alex Agnew: 5 afleveringen, 1 overwinning
2. Elisabeth Lucie Baeten: 3 afleveringen, 2 overwinningen
3. Bart Peeters: 2 afleveringen, 1 overwinning
4. Joost Klein: 2 afleveringen, 0 overwinningen
5. Charlotte De Bruyne: 1 aflevering, 0 overwinningen
6. K1D: 1 aflevering, 0 overwinningen

Wie heeft het beste gequizd?

Alex Agnew trad in aflevering één aan, bleef de hele week en staat dus voor zijn vijfde deelname. Trouwe kijkers van De slimste mens ter wereld weten dan dat ze de Antwerpenaar ook in de finaleweken terugzien. Toch is hij wat ons betreft niet de beste quizzer van de week. Om te beginnen liet hij trefwoorden liggen op de grote momenten: ‘Brussel’ bij een vraag over het Atomium, ‘Rusland’ bij een filmpje over de Wagner-groep, het jaartal van de maanlanding (1969). Geen zin die we deze week vaker hoorden dan ‘Allez Alex, stomme kloot!’ en variaties daarop.

Agnew won alleen maar zijn eerste aflevering en kwam in twee van de drie finales met de schrik vrij: woensdag liet Bart Peeters het puur op tactiek afweten en donderdag stond hij tegen K1D op twee trefwoorden van de uitschakeling. Helaas kende de rapper niet genoeg onontbeerlijke stukken gereedschap, anders hadden we hem en niet Agnew maandag teruggezien.

Dan waren we meer onder de indruk van schrijfster Elisabeth Lucie Baeten: 568 seconden in haar eerste aflevering, de tiende hoogste score ooit in de geschiedenis van het programma, en 501 seconden in haar tweede. Bart Peeters, de zilveren medaille van seizoen vier, is nog steeds even wendbaar onder de grote gele ring van Erik Van Looy als onder de spots van pakweg de Lotto Arena. De naam van Jevgeni Prigozjin rolde er even gemakkelijk uit als die van tennisspeler Carlos Alcaraz en de vijf trefwoorden over rapster Megan Thee Stallion.

Lees ook

‘Er lopen véél vetzakken rond in de tv-wereld, en ook daarbuiten’: tv-maker Elisabeth Lucie Baeten over werk en leven

Bart Peeters: ‘Ik dacht dat cocaïne erbij hoorde, tot mijn vrouw me naar de andere kant van de kamer brulde: ‘Onnozelaar!’’

▶  Alex Agnew over zijn ‘feilloze neus voor bullshit’: ‘Woke pretendeert iets te zijn wat het niet is’

Wie was de grootste pineut?

Hoofdsteden, Oscar-winnaars, de tabel van Mendelejev: je bent er allemaal niets mee in DSMTW als je je vergeet te laten zakken. Charlotte De Bruyne had prijs op maandag en de ervaringsdeskundige Peeters in de finale van woensdag. Tegen Alex Agnew stopte hij de klok bij een 35-32-stand in zijn ‘voordeel’. Had de Boechoutenaar zich vier seconden laten zakken, dan kon de komiek wellicht inpakken, maar nu had hij zeeën van tijd om twee trefwoorden te geven over Jackson Pollock. “Ik denk dat De slimste mens gaat over dingen weten, maar in de regels van het spel ben ik niet zo goed”, prevelde Peeters achteraf.

Wie was de verrassing?

Nog niet zo lang geleden worstelde De slimste mens met de leeftijdskloof. Piepjonge kandidaten hoorden het in meerdere Duitse steden donderen bij wat vroeger weggevers waren en de oudere garde had maar weinig te slayen als het over internetcultuur of hippe series ging. Op basis van de openingsweek lijkt het programma nu een modus vivendi te hebben gevonden waarin zowel boomers Agnew en Peeters als de half zo jonge Klein uit de verf komen. De Nederlander durfde over Ernest Hemingway beweren dat het een formule 1-coureur was, verder deed die het prima. Ook als persoon, uitgelaten met de vuist pompend bij elk goed antwoord, een aanwinst voor deze openingsweek.

Met wat hebben we het hardst gelachen?

Het gaat vaak over de moppen van de jury, maar daarover kunnen we kort zijn: Jeroom vertelde dat hij niet op een doedelzak maar op een poedelzak blies en Joost rolde – terecht – met zijn ogen. “Hoe meer je praat, hoe meer ik Nederland mis”, lachte de rapper. Dat heet dan de blik van buitenaf.

DSMTW moet het steeds minder hebben van op voorhand gekleide witzen. Het spontaan ontstane gesprek en de opgediste anekdote zijn tegenwoordig baas. Charlotte De Bruynes verhaal over wildplassen met Kevin Janssens was grappig en Alex Agnew maakte gewoon van elk antwoord een lap comedy. Blijkbaar heeft hij zijn mop over seks met een uil, die we herkenden uit een oudere show, standaard klaar zitten – weten we dat ook weer. In de categorie dierenliefde: Bart Peeters kan heel geanimeerd vertellen over de tijd dat hij vijfendertig hangbuikzwijnen had.

Toen hij voor een doe-vraag een smoes moest verzinnen en daarvoor zichzelf in een hoek leuterde, werd hij meteen erna geïmiteerd door Agnew. Een aflevering later imiteerde hij een bejaarde Erik-van-de-toekomst. Jennifer Heylen, zonder met de ogen te knipperen: “Ik hou van oude mannen die oude mannen nadoen.”

Wat was de mooiste vraag?

Het zal niet de laatste keer zijn dit seizoen dat we de redactie van DSMTW feliciteren met de Open Deur-ronde. Het is een hondenstiel, elk jaar weer honderdtwintig filmpjes bedenken en opnemen waarin een bekende of minstens interessante Vlaming een vraag stelt. Toch werden we ook nu weer verrast. De rappende Bart Kaëll en Luc Appermont zien we nog een paar keer terugkeren dit seizoen en ook kok Marcelo Ballardin deed het voortreffelijk: hij bleek niet alleen de komkommer, maar ook zijn hand in plakken te hebben gesneden en vroeg met zijn afgehakte vinger in de andere hand wat de kandidaten over Klein Duimpje wisten. Een poging onzent: hij is klein (ping!), strooit broodkruimels (ping!) en moet het opnemen tegen een reus (ping!). En nu de zevenmijlslaarzen aan, op naar volgende week!

De slimste mens ter wereld, maandag tot donderdag, rond 21.15 uur, op Play4