Opvangcrisis

Kraakpand in Wetstraat geëvacueerd, maar eigenaar springt in de bres voor asielzoekers

© belga

De Brusselse politie is vrijdagochtend omstreeks 6 uur begonnen met de evacuatie van het kraakpand Toc Toc Nicole in de Wetstraat. In het gebouw waren nog een twintigtal asielzoekers aanwezig. De eigenaar had donderdag veertig van de zeventig asielzoekers opvang op hotel aangeboden.

Heleen Debeuckelaere blg

‘Ze zijn rond 6 uur aangekomen, met hun zaklampen, ik sliep toen nog’, zegt een van de bewoners aan Belga. ‘Ze hebben ons enkel gezegd dat we moeten vertrekken, maar ik heb nu geen plek meer om te slapen.’ De actiegroep Stop de Opvangcrisis was van plan vandaag het pand vrij te maken, nadat ze een uitzettingsbevel hadden gekregen.

De bewoners hadden sinds april een onderkomen gevonden in het pand. De rechter verplichtte hen om het pand te verlaten, omdat er verbouwingen gepland zijn en er sinds mei geen elektriciteit of water meer is. Eerder werden ook staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en Fedasil verantwoordelijk gesteld voor de uitbating van het pand.

Vastgoedontwikkelaar Atenor, eigenaar van het gebouw, had Fedasil, de Belgische overheid en het Brussels Gewest verschillende keren aangeschreven om een oplossing te vinden voor de asielzoekers. Maar daar was nooit een antwoord op gekomen. Daardoor besloot Atenor in eigen zak te tasten. Voor veertig van de zeventig asielzoekers die nu in het pand verblijven, zullen zij de hotelkosten vier maanden lang op zich nemen.

‘In juni en augustus beslisten de Brusselse rechtbanken dat de Belgische staat en Fedasil het beheer van het gebouw en de kosten op zich moesten nemen’, zeggen de mensen van de actiegroep Stop de Opvangcrisis. ‘De overheid legde die beslissingen, net als 8.000 eerdere veroordelingen voor het niet respecteren van de opvangwet, naast zich neer en volhardde zo in de illegaliteit.’

Volgens de recentste cijfers van Fedasil leven er momenteel 2.500 asielaanvragers op straat, in Brussel. Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (CD&V) kondigde eind augustus aan dat ze alleenstaande mannen niet meer zou opvangen. De huidige opvangcrisis sleept al sinds eind 2021 aan.