Conny Justé

Provincie verklaart beslissing trajectcontroles Tremelo ongeldig, oppositie onderzoekt terugbetaling boetes 

In Tremelo is er een probleem opgedoken met de trajectcontroles. Voor de controles werkt de gemeente samen met een privébedrijf. Maar het college zou dat contract afgesloten hebben zonder een stemming in de gemeenteraad. En dat is onwettig volgens de provincie. 

Tremelo heeft sinds april vier trajectcontroles in de zones 30. Daarvoor werkt de gemeente samen met een privébedrijf, maar het contract werd afgesloten terwijl de gemeenteraad er niet van op de hoogte was. 

De gouverneur van Vlaams-Brabant verklaarde het besluit daarom ook ongeldig. Daarop heeft het schepencollege beslist om de overeenkomst met het privébedrijf te beëindigen en te vervangen door een nieuwe concessie die zal worden goedgekeurd in de gemeenteraad.

900.000 euro

Ondertussen werden er al meer dan 17.000 boetes uitgeschreven, goed voor meer dan 900.000 euro. Oppositiepartij MGB Tremelo-Baal onderzoekt of mensen het geld van hun boete kunnen terugkrijgen.

"De overeenkomst die afgesloten is tussen het privébedrijf en de gemeente is niet besproken op de gemeenteraad. Het college van burgemeester en schepenen heeft die getekend, maar de gemeenteraad heeft er dus niet over kunnen oordelen en stemmen", legt Elynn Van Uffel (MGB Tremelo-Baal) uit.

"Het gaat hier om een technische fout. Ik vind het bijzonder jammer", zegt Van Uffel. "Als men vraagt aan de inwoners om zich aan de regels te houden, moet het bestuur het goede voorbeeld geven. Als mensen niet te snel mogen rijden, mag het bestuur ook niet te snel schakelen als het gaat om de procedures van de dossiers."

In een eerdere versie van het artikel stond dat het contract tussen het privébedrijf en de gemeente nietig werd verklaard door de provincie, maar daar heeft de provincie niet de bevoegdheid voor. De provincie kan zich wel uitspreken over het collegebesluit. Dat werd dus wel ongeldig verklaard.

Meest gelezen