© Getty Images

Bayern München zet Noussair Mazraoui dan toch niet uit selectie na pro-Palestijnse uitspraken: “Hij heeft ons verzekerd dat hij terreur en oorlog resoluut afwijst”

De uitspraken van Noussair Mazraoui op sociale media over het conflict tussen Israël en Palestina blijven dan toch zonder (grote) gevolgen. De Marokkaanse international wordt na een “uitgebreid en verhelderend gesprek” niet uit de selectie geweerd, zo laat zijn club Bayern München weten in een statement.

Maxime Caeyman

“God, help onze onderdrukte broeders in Palestina om de overwinning te behalen. Moge God genade schenken aan de doden, moge God de gewonden genezen”, zo klonk het in een kort fragment dat Mazraoui deelde naar aanleiding van het conflict tussen Israël en Palestina. Iets wat bij zijn werkgever in het verkeerde keelgat schoot. “Iedereen, inclusief elke werknemer en elke speler, weet voor welke waarden Bayern staat. We geven om onze vrienden in Israël en staan aan hun zijde”, was de reactie van de Duitse recordkampioen.

Mazraoui geraakte zo in het oog van de storm, waarbij zelfs de politiek zich begon te moeien. Johannes Steiniger, lid van de christendemocratische politieke partij CDU, wilde zelfs dat de in Nederland geboren Marokkaan het land werd uitgezet. “Beste Bayern München, ontsla hem alstublieft op staande voet. Vervolgens zouden alle middelen ingezet moeten worden om hem het land uit te zetten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bayern beloofde een gesprek aan te gaan met Mazraoui nadat die terug in Duitsland zou zijn na zijn verblijf bij de Marokkaanse nationale ploeg en dat is ook wat gebeurde. In een statement vertelt de Duitse topclub dat ze “een uitgebreid en verhelderend gesprek hebben gehad met Mazraoui naar aanleiding van diens Instagram-posts in verband met de terreur tegen Israël bijna twee weken geleden, die tot irritatie en kritiek leidden.”

“Noussair Mazraoui heeft ons op geloofwaardige wijze verzekerd dat hij als vredelievend persoon terreur en oorlog resoluut afwijst. Hij betreurt het als zijn posts irritatie hebben veroorzaakt. FC Bayern veroordeelt de aanval van Hamas op Israël”, aldus Jan-Christian Dreesen, CEO van Bayern München. “Bovendien veroordeel ik elke vorm van terrorisme en elke terroristische organisatie”, zo zegt de ex-speler van Ajax zelf in het statement.

Mazraoui wordt niet uit selectie gezet, maar valt wel uit door blessure

“FC Bayern en Noussair Mazraoui zijn sterk gekant tegen het overbrengen van het conflict in het Midden-Oosten en het geweld dat daarbij hoort naar Duitsland, dat zich inzet voor vrede. Haat en geweld van welke aard dan ook horen niet thuis in de politieke cultuur van Duitsland. FC Bayern staat aan de kant van de Duitse Joodse gemeenschap en van Israël; niets rechtvaardigt de moord op kinderen en families”, staat nog te lezen in het statement.

En na het gesprek is dan ook besloten dat Bayern Mazraoui niet zal schorsen voor zijn uitspraken. “FC Bayern gelooft dat voetbal zijn kracht van verzoening tussen verschillende culturen moet inzetten, vooral op de moeilijkste momenten. Noussair Mazraoui blijft bij de selectie van FC Bayern, maar valt uit vanwege een blessure die hij opliep in de interland met de Marokkaanse nationale ploeg.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer