Wat moeten Berlusconi's erfgenamen met 25.000 "waardeloze" schilderijen? "Ze vernietigen zou geen misdaad zijn"

Voormalig Italiaans premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi, die in juni overleed, shopte in de laatste jaren van zijn leven een slordige 25.000 schilderijen bij elkaar. En die erfenis bezorgt zijn nazaten nu hoofdpijn. Want wat doe je met een collectie die meer kost aan onderhoud dan ze waard is?

Een hangar in de buurt van Silvio Berlusconi's statige Villa San Martino in Arcore zit volgepropt met 24.000 tot 25.000 schilderijen. Die zijn sinds juni eigendom van de erfgenamen van Berlusconi, want het is wijlen "Il Cavaliere" himself die de collectie bij elkaar shopte. De voormalige premier van Italië spendeerde er volgens Italiaanse media alles samen zo'n 20 miljoen euro aan.

Het zou vooral gaan om talloze schilderijen van Madonna's en naakte vrouwen en landschapjes met steden en dorpen. Alleen trekken kunstkenners eens een wenkbrauw op bij die collectie. "Leuk voor mensen die weinig van kunst begrijpen", grinnikt kunstcriticus, voormalig partijgenoot en goede vriend van Berlusconi, Vittorio Sgarbi. "Maar hij zou er beter 2.400 goede gehad hebben dan 24.000 die maar zozo zijn." Sgarbi noemt de werken zonder veel scrupules "korstjes". 

Van vrouwen naar kunst

Sgarbi merkte dat de jacht op kunst in de laatste jaren van Berlusconi's leven een ware obsessie was geworden. Hij kocht ze impulsief, op een bepaald moment zelfs via teleshoplijnen en tv-veilingen. Volgens kunsthandelaar Cesare Lampronti, die geciteerd wordt door de BBC, wist Berlusconi bovendien zelf dat het overgrote deel waardeloos was. 

Voor een veroveraar doet de kwaliteit van een bezitting er niet toe, het gaat er gewoon om dát je het hebt

Vittorio Sgarbi, kunstcriticus en voormalig partijgenoot van Berlusconi

"Ik denk dat zijn persoonlijke galerie zijn passie voor vrouwen verving", analyseerde Sgarbi kort na de dood van Berlusconi. "Omdat hij geen 24.000 vrouwen of kussen kon krijgen, had hij 24.000 schilderijen. Voor een veroveraar doet de kwaliteit van een bezitting er niet toe, het gaat er gewoon om dát je het hebt." 

Archiefbeeld louter ter illustratie: Silvio Berlusconi maakt grappen over een naakte vrouw op een schilderij.
Archivio Cicconi

Berlusconi bezat overigens wel degelijk enkele waardevolle kunstwerken, onder meer van Titiaan en Rembrandt, "maar niet meer dan zes of zeven", schat Sgarbi. Die hangen ook op een iets prominentere plek, in Villa San Martino.

Fans van kitsch

Dan heerst de vraag: wat moeten zijn erfgenamen hier nu mee? "De schilderijen vernietigen, zou geen misdaad zijn", stelt Sgarbi met een boutade. Ze alleen al in de hangar laten hangen, zou zo'n 800.000 euro per jaar kosten. Bovendien zouden houtwormen en andere parasieten hier en daar schilderijen zijn beginnen aan te vreten. Alleen al de restauratie zou duurder zijn dan sommige schilderijen zelf.

Volgens Italiaanse media overweegt de familie-Berlusconi alvast wel om van Villa San Martino een museum te maken. Nieuwsgierige toeristen en fans van de betere kitsch rondleiden, zou dan uiteindelijk toch nog een duit kunnen opleveren. 

Meest gelezen