Die pluimpjes op verpakte eieren: slimme verkooptruc of puur toeval?

Vaak kleven er kleine donsjes aan eieren die je in de winkel koopt. Is dat slimme marketing van de producenten om ons het gevoel te geven dat het om een natuurlijk product gaat? Die vraag krijgt het consumententeam van Radio2 binnen. "Neen, wij kleven niet expres pluimpjes op de eieren. Eieren mogen in Europa simpelweg niet gewassen worden", legt legkipexpert Christophe Decroos uit.Ā 

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten opĀ consumenten@radio2.be.

In elke doos eieren zit er wel minstens eentje: een schattige donsveer op dat ene ei. Voor de rest zijn alle eieren prachtig proper. Dat doet je toch afvragen: worden die pluimpjes daar expres opgeplakt, om de consument de idee van een natuurlijk product te geven, en we het daarom makkelijker in onze winkelkar leggen? Ja, die pluimpjes zijn een weloverwogen keuze, maar niet om de reden die je wellicht vermoedt.Ā 

Bio-eierboerin op rust, Greet Maes moet lachen om de vraag: "Alsof wij ons daarmee zouden bezighouden, met pluimpjes plakken." Christophe Decroos is legkipexpert. ā€œHet is zeker niet de eerste keer dat ik die vraag krijg. Maar ik kan er heel duidelijk op antwoorden. Die pluimpjes worden er niet expres op geplakt om het product natuurlijker te doen lijken, zoals wel eens wordt gedacht.ā€Ā 

Ronddwarrelende pluimpjes Ć©n "van aan de poep"

Er is een perfect technische en natuurlijke uitleg voor. ā€œIn elk legsysteem heeft de bodem van de nesten ā€“ we noemen dat ook kapellen ā€“ stekeltjes waar het ei op landt. Dankzij die stekeltjes, blijven de eieren zweven, zodat ze niet op een vaste bodem vallen. Verse eieren zijn altijd wat vochtig, en zo hebben ze ā€œal zwevendā€ wat tijd om te drogen. Zouden ze in die natte toestand op een mat vallen, dan zouden ze vuil en besmeurd raken."

Daarom - en ook omdat een versgelegd ei meteen wegrolt op de rolband - hangen er quasi geen uitwerpselen aan de eieren. Maar wĆ©l pluimpjes. "In een kippenboerderij kan het er op het moment van het leggen, nogal druk en heftig aan toegaan. "Hier en daar een burenruzietje is normaal, waardoor er net tijdens het droogproces van de versgelegde, nog natte eieren, veel pluimpjes ronddwarrelen. En zo drogen ze er dus mee aan", legt Greet Maes uit.Ā 

Als boeren de eieren verzamelen, gaan ze een ei zo veel mogelijk afvegen, maar niet al die kleine pluimpjes eraf trekken. "Die plakkende donsjes heb je ook vaker bij eieren van nog jonge kippen, ā€œpoeljesā€. Want die hebben nog meer donsjes rond hun poep, waarvan er dan wel eens eentje aan het ei blijft plakken.Ā Wij kuisen die donsjes er zo veel mogelijk af, maar als er eens eentje blijft zitten, is dat niet zo erg. De ene boer wrijft de veren er al wat grondiger af dan de andere."

Verboden te wassen!

Ja maar, worden eieren dan niet gewassen? ā€œNeen, dat is verboden in BelgiĆ«, en trouwens zelfs in gans Europaā€, zeggen de legkipexpert en de bio-eierboerin. ā€œAls je een ei wast, dan was je de natuurlijke beschermlaag eraf en wordt het sneller slecht omdat je de poriĆ«n van het ei dan blootlegtā€, legt Decroos uit.Ā 

In Amerika is het net andersom: daar mag je geen ongewassen eieren verkopen. De natuurlijke beschermlaag is er dan wel af, en daarom moet je in de Verenigde Staten eieren in de koelkast bewaren. Ze blijven er minder lang goed, maar je zal er geen donsjes op vinden.Ā 

Een drijvend ei is ouder

Christoph Decroos geeft nog een leuk weetje mee. Ze zeggen altijd dat een ei slecht is als je het in het water legt en het komt bovendrijven. Wel, dat klopt niet 100 procent. ā€œElk ei heeft een luchtkamer. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtkamer. Hoe meer lucht in het ei, hoe meer het zal drijven. Dus een drijvend ei, is een ouder ei. Door de schaal niet af te wassen, en dus een veertje toe te laten op de schaal, is die luchtkamer beter beschermd en blijft je ei dus langer goed."

De officiĆ«le "tenminste houdbaar tot" datum voor een ei is 28 dagen na de legdatum. "Maar wij deden eens een houdbaarheidstest hier op de boerderij, met onderzoek op kiemgetal. En daaruit blijkt, als je een ei onder ideale omstandigheden - donker en fris, bij dezelfde temperatuur - bewaart, dat het maandenlang goed blijft", vertelt Greet Maes.Ā 

Een toevallig donsje op je ei is dan toch eigenlijk een soort van natuurlijke versheidsgarantie: niet gewassen, langer houdbaar.Ā 

Meest gelezen