Europese loterijen lanceren mix van Win for life en Euromillions waarbij hoofdwinnaar 30 jaar lang maandelijks 20.000 euro krijgt.© BELGA

Europese loterijen lanceren mix van Win for life en Euromillions waarbij hoofdwinnaar 30 jaar lang maandelijks 20.000 euro krijgt

De Europese loterijen achter EuroMillions lanceerden vrijdag in Parijs hun nieuwe trekkingsspel EuroDreams, dat is een mix van EuroMillions en Win for Life waarbij je dertig jaar lang maandelijks liefst 20.000 euro kan winnen. Doel is om ook twintigers te lokken: “Zij winnen liever maandelijks een mooi bedrag dan in één keer een jackpot van 80 miljoen euro die hen financieel zweet bezorgt.”

Chris Snick in Parijs

Net geen twintig jaar na de eerste EuroMillions - op 13 februari 2004 - lanceren de Europese loterijen erachter voor het eerst een nieuw ‘product’: EuroDreams. Een simpel spel waarbij je in een raster van 40 cijfers zes cijfers moet aankruisen en daarnaast uit vijf Dreamnumbers ook nog ééntje moet kiezen. Eén deelname kost 2,5 euro. En heb je alle cijfers juist, dan win je de hoofdprijs: 30 jaar lang maandelijks 20.000 euro. Alles samen goed voor 7,2 miljoen euro. “Hier is drie jaar lang aan gewerkt”, zegt Joke Vermoere, woordvoerster van onze Nationale Loterij. “We zochten een nieuw spel dat ons bestaand én hopelijk ook een nieuw publiek aanspreekt.”

Met name jongeren. “EuroMillions doet het nog steeds goed, maar die spelers zitten toch eerder rond de dertig à veertig jaar”, zegt Vermoere. “En onze gewone Lotto zit nog wat ouder. Hiermee hopen we twintigers en jonge dertigers aan te spreken. Uit marktonderzoek blijkt dat de Zeitgeist van die generatie anders is. Ze zijn niet zo hard bezig met dikke auto’s en pakken geld. In één keer tachtig miljoen winnen, is binnen die groep direct een groot gewicht op de schouders, het leven dat plots verandert, stress over een vermogen dat beheert moet worden. Dat bezorgt hen financieel zweet. Het is een generatie die ook meer maand per maand denkt, aan de leningen die moeten afbetaald worden en het loon dat binnenkomt. En er ligt ook meer een focus op genieten in het nu, ervaringen opdoen en delen met vrienden. Daarom zit dit spel echt wel in hun leefwereld. 20.000 euro per maand is een zeer mooi bedrag, maar het blijft behapbaar. Je kan het nieuws ook delen met je vrienden, wie plots 80 miljoen op de rekening heeft, wil liever niet dat anderen dat weten. En je kan hier ook eens zot mee doen. Geen stress dat je alle winst erdoor jaagt, want volgende maand staat de winst opnieuw op de rekening.”

Het spel wordt wekelijks op maandag en donderdag gespeeld. De eerste trekking is op 6 november en gebeurt in tegenstelling tot EuroMillions en Lotto digitaal. “Geen rollende balletjes, maar een ‘random generator’ die de winnende combinatie bepaalt”, zegt Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij. “Wat belangrijk is voor de veiligheid. Het is een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat je zo’n random generator niet kan hacken omdat die niet met een algoritme werkt. Hackers kunnen wel het systeem platleggen, maar niet beïnvloeden. En ligt het plat, dan is er een tweede systeem. En plan C is dat we in België de trekking toch met balletjes doen.”

Wie al begint te dromen, moeten we nog even met de voetjes op de grond plaatsen. De kans dat je wint, is amper één op 19.191.900. Bitter weinig. Maar het is wel een gunstiger vooruitzicht dan bij Euro Millions. Daar kost één deelname ook 2,5 euro, maar is de kans dat je de hoofdvogel afschiet amper één op 139.838.160. Bij de klassieke Lotto is de winstkans het grootst. Je betaalt maar 1,25 euro per deelname en hebt daarmee één kans op 8.145.060. Al is de jackpot daar ook het kleinst, doorgaans is die 1 miljoen euro.

In rang twee win je vijf jaar lang maandelijks 2.000 euro, de kleinst mogelijke winst is 2,50 euro.

“Naast de hoofdprijs, kun je met EuroDreams in rang twee ook nog vijf jaar lang maandelijks 2.000 euro winnen”, zegt Vermoere. “Daarvoor moet je de zes juiste cijfers hebben én niet het Dreamnumber. De kleinste winst? 2,5 euro wanneer je twee juiste cijfers hebt.”

Tot slot is er nog een belangrijk verschil met Win for Life. “Bij dat krasspel waarbij je tussen de 500 en 5.000 euro per maand kan krijgen, gaat het om een levenslange prijs die vasthangt aan één persoon”, aldus Vermoere. “Wat er ook wel voor zorgt dat je als koppel moet gaan nadenken over wie van de twee het langst zal leven én dus best die prijs krijgt. Deze prijs is niet levenslang, maar duurt wel gegarandeerd 30 jaar. Sterft een winnaar bijvoorbeeld na 17 jaar, dan krijgen de erfgenamen het resterende bedrag. Ook dat levert dus geen stress op als je EuroDreams wint.”

Bekendste deuntje

De komst van EuroDreams houdt ook wel een beetje slecht nieuws in. De resultaten komen telkens op maandag en donderdag na het journaal op één. Gevolg is dat de resultaten van Keno die avonden sneuvelen en het gekende deuntje dan niet meer te horen zal zijn. De Loterij overweegt zelfs om de resultaten - en niet het spel - van de Keno helemaal te schrappen op tv. Daarmee zou een einde komen aan het bekendste loterijdeuntje ooit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer