De aanvoerder van de Rouches miste dit seizoen nog geen minuut.© Isosport

“Voor deze wedstrijd hoef ik niemand extra te motiveren”: Zinho Vanheusden over de clasico en zijn comeback als Rode Duivel

Twee weken nadat Sclessin afrekende met Ronny Deila en Club Brugge (2-1) staat de volgende aartsrivaal al voor de deur: Anderlecht. En dat in een uitverkochte Clasico. “Voor deze wedstrijd hoef ik niemand extra te motiveren”, blikt aanvoerder Zinho Vanheusden (24) vooruit op de clash van zondag.

Thomas Standaert

Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. In de aanloop naar de Clasico tegen Anderlecht haalde Standard het grof geschut boven op de wekelijkse persconferentie. Zinho Vanheusden: aanvoerder van de Rouches, Rode Duivel en leider van ‘een van de beste defensies in België‘ (dixit Carl Hoefkens) sprak vrijdagmiddag voor het eerst met de pers sinds zijn terugkeer naar Luik.

Een terugkeer die voorspoediger verloopt dan hij zelf had verwacht. Na drie seizoenen doorspekt met blessureleed miste de Hasselaar dit seizoen nog geen minuut in de competitie en werd hij vorige week voor het eerst sinds oktober 2020 nog eens geselecteerd voor de Rode Duivels. “Ik was zelf ook een beetje verrast toen ik werd opgeroepen”, aldus Vanheusden. “Het was nog te vroeg, dacht ik. Ik had niet verwacht om al na tien wedstrijden opnieuw Rode Duivel te zijn. Maar ik was er natuurlijk wel blij mee. Bij de nationale ploeg train je op een hoog niveau en steek je veel op. Die ervaring neem ik mee naar mijn club.”

“Ik had niet verwacht om al na tien wedstrijden opnieuw Rode Duivel te zijn. Maar ik was er natuurlijk wel blij mee”

Zinho Vanheusden

Standard

“Dat ik sta waar ik nu sta, heb ik voor een groot deel te danken aan de staf van Standard”, vervolgde Vanheusden. “Chapeau aan de fysiektrainer en de kine’s. Ze werken individueel met mij en doen alles wat nodig is voor mij om wedstrijden te kunnen spelen. Ik zit nog niet aan honderd procent van mijn kunnen. Niet dat ik ergens last van heb of zo, maar op fysiek en tactisch vlak is er nog groeimarge. Het seizoen is dan ook nog maar tien wedstrijden ver. Ik hoop dat ik de stijgende lijn kan blijven aanhouden.”

© BELGA

Terugkeer in mineur

Zijn terugkeer in het Koning Boudewijnstadion was er wel eentje in mineur. De laffe aanslag van maandagavond op twee Zweedse supporters ontnam Vanheusden zijn kans op een tweede cap. “Maar op zo een moment zijn er belangrijkere dingen dan voetbal. De wedstrijd staken was de juiste beslissing. Onze gedachten waren bij de slachtoffers en hun families.”

Voor zijn coach Carl Hoefkens moet Vanheusden de komende maanden een vaste plaats proberen te veroveren in de selectie van Tedesco, maar zelf is de verdediger daar naar eigen zeggen nog niet mee bezig. “Ik ben alleen maar geconcentreerd op Standard. Zondag winnen tegen Anderlecht en het weekend nadien op AA Gent. Dat is het enige wat nu in mijn hoofd zit. Over de rest heb ik toch geen controle, dus daar probeer ik niet aan te denken.” Ook vragen over de aankoopoptie in zijn huurcontract met Inter wimpelde Vanheusden vlotjes af. “Dat is nog ver weg. Na dertig wedstrijden kunnen we dat bekijken, maar nu is het nog te vroeg.”

“Als aanvoerder is dit één van de makkelijkste wedstrijden van het jaar. Voor deze match moet ik niemand extra motiveren”

Zinho Vanheusden

Standard

Makkelijke wedstrijd als aanvoerder

De Clasico dan. Een affiche waar Vanheusden als kind van Sclessin het belang maar al te goed van beseft. “Het is een match zoals een andere, maar ook weer niet. De Clasico is de Clasico. Uniek in zijn soort. Als aanvoerder is het één van de makkelijkste wedstrijden van het jaar. Voor deze match moet ik niemand extra motiveren. Iedereen zal zich voor de volle honderd procent smijten. We weten hoeveel het betekent voor ons publiek.”

Met Vanheusden op het veld verloor Standard nog nooit van de gezworen vijand uit Brussel. Zondag hoopt hij die lijn door te trekken in een Clasico die - eindelijk - nog eens wordt uitgevochten door twee ploegen die de naam van een topclub waardig zijn. Anderlecht kan er zijn eerste reeks van tien wedstrijden zonder nederlaag neerzetten sinds het kampioenenjaar onder René Weiler (2016-2017). Standard wil een vervolg breien aan de sterke reeks (10 op 12 en zes wedstrijden zonder verlies) waarmee het zijn dramatische competitiestart heeft rechtgetrokken. “Een Clasico is altijd mooier als beide clubs staan waar ze horen te staan. Het belooft een speciale avond te worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer