Luc Martens verscheen zelf niet op de rechtbank.© Stefaan Beel

Oud-minister Luc Martens moet voor de rechter verschijnen in miljoenenzaak, ook partner blijkt rol te spelen: “Het gaat om hallucinant veel geld”

Roeselare -

De 77-jarige oud-minister (Martens was minister van cultuur van 1995-1999 en zetelde in het Vlaamse parlement tot en met 2009) en ereburgemeester van Roeselare Luc Martens moest vrijdagmorgen voor de burgerlijke rechtbank in Kortrijk verschijnen. Hij liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. Die ging niet in tegen de vorderingen van de gedupeerden, die hem alles samen ruim 3 miljoen euro leenden. Ook zijn partner Chantal Van Audenhove blijkt nu een rol te spelen in de zaak.

Joerie Dewagenaere

De fine fleur van de Roeselaarse ondernemerswereld, partijgenoten, maar ook gewone mensen. Allemaal wond Luc Martens ze rond zijn vinger. De 77-jarige oud-minister en ereburgemeester van Roeselare vroeg hen om hem wat geld te lenen voor een overbruggingskrediet. Soms 20.000 euro, soms zelfs tot 100.000 euro en nog meer. Hij zou het terugbetalen na enkele weken.

Maar dat gebeurde niet. Heel wat gedupeerden stapten daarom naar de burgerlijke rechtbank. Vrijdagmorgen stonden tien zaken op de rol van mensen die op die manier hopen hun geld terug te krijgen. “De hoop is er, anders zouden we hier niet staan”, aldus meester Michiel Van Eeckhoutte, die een drietal personen vertegenwoordigt. “Plus, als je niks doet, zal je niks krijgen. Op basis van het vonnis hopen wij het bedrag spontaan terug te krijgen, of desnoods via een gerechtsdeurwaarder.”

Vertrouwensband

Zelf was Martens niet aanwezig tijdens de zitting. Het was zijn raadsman Thomas Goethals die zijn belangen behartigde. Telkens stak hij hetzelfde riedeltje af tegen de rechter. Dat ze zich zou gedragen naar de wijsheid en dat ze de kosten zou beperken. (Lees verder onder de foto)

Advocaat Thomas Goethals (l.) vertegenwoordigt Luc Martens.© Joerie Dewagenaere

Opmerkelijk, ook zijn partner Chantal Van Audenhove moest voor de rechter verschijnen. Wat haar rol is, is niet helemaal duidelijk, maar er werden gelden gestort ook op haar bankrekening. Voor haar werd telkens een uitstel gevraagd. “Zij wil zich distantiëren van haar man en een eigen positie innemen. Ze wil daarom een andere advocaat raadplegen”, aldus Goethals.

Op 17 november zou er in een groot deel van de zaken een uitspraak zijn. Dat kan niet snel genoeg zijn. “Hij blijft tot op vandaag mensen vragen om hem geld te lenen, zelfs van amper 5.000 euro. We willen dus snel actie ondernemen”, zegt advocate Delphine Reynaert. “Het gaat om zeker 20 tot 30 mensen. Bij mijn cliënt gaat het om zo’n 100.000 euro, er zijn er met minder, maar ook met meer.” (Lees verder onder de foto)

Meester Reynaert.© Joerie Dewagenaere

Alles samen? Dat is niet goed duidelijk. Er sprake van ruim 2 miljoen euro, anderen zeggen zelfs ruim 3 miljoen euro. “Het is hallucinant veel”, meent Van Eeckhoutte. “De man is intelligent, innemend en had een onberispelijke reputatie. Hij had ook een vertrouwensband met heel wat van die mensen. Het was persoonlijk, en natuurlijk zijn die mensen nu op hun tenen getrapt.”

Cryptomunten

Voor een overbruggingskrediet, dat was het smoesje waarmee hij mensen overtuigde. Maar wat de echte reden is van zijn geldnood? “Het blijft onduidelijk waar die gelden heen zijn”, aldus Van Eeckhoutte. Er is sprake dat het gaat om geld dat belegd werd in cryptomunten. “Dat leiden we af uit bepaalde stukken uit het dossier, maar het blijft onzeker.”

De advocaat van Martens spreekt dat alvast niet tegen. Dat hij op vandaag nog mensen zou benaderen, kon zijn advocaat niet bevestigen. Ondertussen loopt er nog een strafonderzoek, daar is maar één tegenpartij bij betrokken. “Wij kijken van de zijlijn hoe die procedure zal verlopen. We bekijken wat de resultaten zijn en dan kunnen we ons misschien in de loop van de zaak nog aansluiten”, klinkt het bij Van Eeckhoutte.

Michiel Van Eeckhoutte.© Joerie Dewagenaere

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER