© rr - afp

Duitse speurders doen inval bij man die ook video kreeg van terrorist in Brussel

Duitse speurders hebben een huiszoeking uitgevoerd in het appartement van een 45-jarige Tunesiër in het westen van Dresden. De man had een video ontvangen van Abdesalem Lassoued, de dader van de aanslag in Brussel. Dat meldt de Duitse krant Bild vrijdag.

wver

De huiszoeking in het pand van de veertiger vond plaats in de nacht nadat Lassoued door de politie werd neergeschoten in Schaarbeek. De Duitse verdachte werd door agenten meegenomen voor verhoor en wilde volgens Bild geen verklaring afleggen over het feit dat de dader van de terreuraanslag in Brussel hem het videofragment had gestuurd.

LEES OOK. Hoe dader aanslag Brussel van zorgzame stiefvader uitgroeide tot fanatiekeling die zelfs klaagde over snoepjes

Het dagblad meldt dat de Tunesiër geen radicale islamist zou zijn en dat hij niet verdacht zou worden van medeplichtigheid aan de aanslag in Brussel. Bij de huiszoeking zou er geen bezwarend materiaal aangetroffen zijn in zijn appartement.

LEES OOK. STANDPUNT. Had aanslag voorkomen kunnen worden? We zijn te bang, zegt de expert

Terrorist Abdesalem Lassoued met zijn echtgenote Rachida en hun elfjarige dochter.© IF

Uit het onderzoek van de mobiele telefoon van Abdesalem Lassoued zou blijken dat hij het bewuste filmpje met zijn gsm heeft doorgestuurd naar 26 contacten, waarvan er elf in België verblijven en vijftien anderen in het buitenland. Volgens Bild kwamen Brusselse speurders op het spoor van vier personen in Dresden. Naast de 45-jarige Tunesiër zou het gaan om een vrouw van 25 en twee mannen van 20 en 49 jaar oud. Zij zouden contact hebben gehad met Lassoued.

Nantes

Donderdagnamiddag werd ook al een man opgepakt in de wijk Malakoff, in het oosten van de Franse stad Nantes. Er wordt aangenomen dat ook hij een video ontving van de terrorist, enkele minuten voor die laatste overging tot zijn moordpartij in Brussel.

LEES OOK. Geen enkele maatregel tegen asielzoekers is nog uit den boze voor politici, zelfs het opsluiten van minderjarigen niet

De verdachte die in Nantes werd opgepakt, zou net als Lassoued van Tunesische origine zijn. Volgens Ouest-France werden de Franse autoriteiten door het Belgische gerecht gevraagd om de man op te pakken. Bij zijn arrestatie werden naar verluidt geen vuurwapens aangetroffen, maar de autoriteiten zouden wel IT-materiaal in beslag hebben genomen.

Abdesalem Lassoued schoot maandagavond in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters dood en verwondde een derde. De volgende ochtend werd hij in een café in Schaarbeek uitgeschakeld door de politie.

LEES OOK. Mensen zonder papieren zullen geen woning meer kunnen huren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER